Озерний край (Велика Британія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Озерний край[1] (англ. Lake District) — гірський регіон у Північно-Західній Англії, у графстві Камбрія. Територія історико-культурної області практично збігається з Кемберлендськими горами. Названий через велику кількость озер, що включають чотири найбільших в Англії — Віндермір, Алсвотер, Бассентвейт, Деруент-Вотер.

На території краю розташований національний парк Лейк-Дистрикт.

Географія[ред. | ред. код]

Край розтягнувся на 55 км в ширину. Територія області сформувалася в результаті заледеніння, яке закінчилося 15 000 років тому. Тут є широкі долини, що утворилися в результаті впливу льодовиків і мають U-подібну форму, в яких і розташована більшість озер.

У найвисокогірніших районах знаходяться карстові озера. Високі гори мають скелясту структуру, нижчі пагорби являють собою вересову пустку, вкриту папороттю й вереском. Велику частину території займають болота, що є наслідком частих дощів.

Туризм[ред. | ред. код]

Наприкінці XVIII століття територія Озерного краю стає популярною серед туристів. Частково це результат війн в континентальній Європі, що знижували можливість англійців подорожувати туди. Залізниці призводять до подальшої експансії туризму. «Залізниця Кендал і Віндермір» стала першою, яка проникла всередину озер, що досягла міста Кендал в 1846 році і Віндермір в 1847 році. Залізниці створюються тут на додаток до пароплавного транспорту, який існує на багатьох озерах.

Панорамний краєвид на Кезік з вершини гори Уолла-Крег

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Камберленд // Большая советская энциклопедия / Гл. ред. Б. А. Введенский. — 2. — М., 1953. — Т. 19. — С. 479.