Оксибутират натрію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксибутират натрію
Хімічна структура
Маса 2,1E−25 кг[1]
Хімічна формула C₄H₇NaO₃[1]
Канонічна формула SMILES C(CC(=O)[O-])CO.[Na+][1]
Є активним інгредієнтом в Xyremd[2]
Застосовується для лікування Катаплексія[3], синдром хронічної втоми[4], фіброміалгія[4], безсоння[4], гіперсомнія[4], sleep-wake disorderd[4] і нарколепсія[4]
Дія препарату залежить від (±)-thiopentald[5], баклофен[5], левомепромазин[5], periciazined[5], Локсапін[5], хлорпромазин[5], pethidined[5], pethidined[5], periciazined[5], Трамадол[5], Трамадол[5], метадон[5], метадон[5], Морфін[5], Морфін[5], оксикодон[5], оксикодон[5], Гідроморфон[5], Гідроморфон[5], dihydrocodeined[5], dihydrocodeined[5], Кодеїн[5], Кодеїн[5], tapentadold[5], tapentadold[5], бупренорфін[5], фентаніл[5], alfentanild[5], alfentanild[5], alfentanild[5], sufentanild[5], sufentanild[5], (±)-thiopentald[5], мідазолам[5], діазепам[5], oxazepamd[5], фенобарбітал[5], primidoned[5], flurazepamd[5], lormetazepamd[5], Нітразепам[5], clobazamd[5], алпразолам[5], лоразепам[5], клоназепам[5], хлордіазепоксид[5], баклофен[5], золпідем[5], прометазин[5], левомепромазин[5], Зопіклон[5], dexmedetomidined[5], perampaneld[5], гідроксизин[5], Локсапін[5] і хлорпромазин[5]
Правовий статус у медицині обрамлене застереження[6]
Категорія безпеки під час вагітності US pregnancy category Cd

Гідроксибутират натрію (лат. Natrium oxybutyricum, також оксибат натрію) — лікарський засіб, натрієва сіль γ-гідроксимасляної кислоти.

Застосовується в неврології, а також анестезіології та офтальмології. У силу своїх властивостей використовується також у рекреаційних цілях.

Властивості та отримання[ред. | ред. код]

Оксибутират натрію є натрієвою сіллю γ-оксимасляної кислоти, яка, у свою чергу, за хімічною будовою та фармакологічними властивостями близька до γ-аміномасляної кислоти (ГАМК)[7].

За фізичними властивостями: білий або білий із слабким жовтуватим відтінком гігроскопічний кристалічний порошок із слабким специфічним запахом. Легко розчинний у воді, розчинний у спирті[7].

Отримують лужним гідролізом гамма-бутіролактону.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше гамма-оксимасляна кислота (ГОМК) була виділена в 1874 російським хіміком-органіком Олександром Зайцевим[8]. Методика синтезу була опублікована 1929 р. Ця речовина не викликала у дослідників особливого інтересу, поки А. А. Лаборі не зайнявся вивченням його біологічної ролі. Лаборі виявив, що гамма-оксимасляній кислоті властива низка ефектів, не характерних для гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК)[9]. Протягом багатьох років проводилися інтенсивні дослідження гамма-оксимасляної кислоти.

Фармакологія[ред. | ред. код]

Активує обмінні процеси у тканинах мозку, серця, сітківці ока, підвищує їх стійкість до гіпоксії. Покращує скорочувальну здатність міокарда, мікроциркуляцію, клубочкову фільтрацію (стабілізує функцію нирок в умовах крововтрати)[10].

За даними довідника М. Д. Машковського, оксибутират натрію має елементи ноотропної активності; характерною є його виражена антигіпоксична дія; він підвищує стійкість організму, у тому числі тканин мозку, серця, а також сітківки ока до кисневої недостатності. Препарат має седативну та центральну міорелаксантну дію, у великих дозах викликає сон та стан наркозу. Анальгетичного впливу не надає, але посилює дію анальгезуючих, і навіть наркотичних засобів. Характеризується також протишоковою дією[7].

На відміну від аміналону (ГАМК), оксибутират натрію легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр у ЦНС.

Медичне використання[ред. | ред. код]

У світовій практиці оксибутират натрію використовується насамперед у неврології. У цей препарат схвалений FDA на лікування надмірної денної сонливості, що пов*язана з нарколепсією[11]. FDA, МОЗ Канади, Європейське агентство лікарських засобів та Швейцарське агентство терапевтичних продуктів також схвалили застосування оксибутирату натрію в лікуванні катаплексії, пов'язаної з нарколепсією[12][13][14]. Американська академія медицини сну рекомендує оксибутират натрію для лікування катаплексії, денної сонливості та порушень сну через нарколепсію[15]. Є також єдиним дозволеним Всесвітнім антидопінговим агентством засобом нарколепсії.

У США вважається орфанним препаратом, вивчення якого як ліків від нарколепсії почалося в 1994 з ініціативи відповідного підрозділу FDA[16][17][18]. До цього препарати ГОПБ продавалися як біодобавки, але в 1990 році були заборонені FDA через летальні випадки при немедичному використанні.

Американський виробник препарату компанія Jazz Pharmaceuticals в 2010 році завершила клінічні дослідження оксибутирату натрію як ліків від фіброміалгії, проте FDA відхилила заявку компанії[19].

Ведуться дослідження ефективності препарату в боротьбі з хворобою Паркінсона, синдромом хронічної втоми, шизофренією[20], психогенним переїданням[21], тремором та іншими розладами руху, не пов'язаними з паркінсонізмом[22], хронічними кластерними головними болями[23].

В Італії використовується для лікування алкогольного абстинентного синдрому та залежності[24].

У російській практиці, крім цього, вважається, що оксибутират натрію застосовують у хворих з невротичними та неврозоподібними станами, при інтоксикаціях та травматичних ушкодженнях ЦНС; є деякі дані про ефективність оксибутирату натрію при невралгії трійчастого нерва[7].

На пострадянському просторі існує практика застосування оксибутирату натрію як ненаркотичного засобу для наркозу при непорожнинних малотравматичних операціях зі збереженням спонтанного дихання, а також для вступного та базисного наркозу в хірургії, акушерстві та гінекології, особливо у хворих, які перебувають у стані гіпоксії; у дитячій хірургії; при проведенні наркозу в осіб похилого віку[7].

Крім того, в офтальмологічній практиці застосовують оксибутират натрію у хворих з первинною відкритокутовою глаукомою (поряд зі специфічною терапією) для активації окислювальних процесів у сітківці та покращення у зв'язку з цим зору[7].

Побічна дія[ред. | ред. код]

Вважається, що натрію оксибутират добре переноситься пацієнтами. В американських клінічних дослідженнях пацієнти найчастіше повідомляли про такі побічні ефекти, як нудота, запаморочення, біль голови, блювання, сонливість і нетримання сечі[25][26]. Деякі пацієнти також зазнали втрати ваги — від помірної до суттєвої. Це може бути пов'язано з тим, що вони змінили структуру сну, збільшилися фази глибокого сну, що призвело до зміни метаболізму[27]. Крім цього, багато хто відзначав зниження апетиту в денний час.

Як серйозні побічні дії відзначалися галюцинації, занепокоєння, сплутана свідомість, патологічне мислення, порушення сну, депресія[14] .

Під час застосування препарату в США з 2002 по березень 2008 року приблизно з 26 тисяч пацієнтів, які приймали оксибутират натрію, лише 10 стали ним зловживати, четверо впали в залежність, вісім зіткнулися з синдромом відміни (у тому числі троє залежних). У двох випадках було підтверджено, що застосування препарату сприяло згвалтуванню (в обох випадках жінки приймали препарат усвідомлено). З 21 смерті пацієнтів одна була пов'язана з оксибутиратом, три випадки належать до ДТП за участю пацієнтів-водіїв[14] .

У 2011 році фармацевтична компанія Jazz Pharmaceuticals отримала від FDA попередження у зв'язку з порушеннями при обробці даних про серйозні побічні дії препарату[28].

Вважається також, що препарат протипоказаний при гіпокаліємії, міастенії, обережність потрібна при токсикозах вагітних з гіпертензивним синдромом та при призначенні препарату людям, робота яких потребує швидкої фізичної та психічної реакції[7]. У США оксибутират натрію по відношенню до призначення вагітним відноситься до категорії C за класифікацією FDA («ризик не виключений»), оскільки докладних досліджень цього питання з людьми не проводилося, а випробування на тваринах показали можливі проблеми у плода[29][30].

Немедичне використання[ред. | ред. код]

Попередження FDA про небезпеку харчових добавок, які містять ГОМК. Відомство зазначає, що заборонило виробництво таких препаратів у 1990 році.

Гамма-оксимасляна кислота — депресант, що використовується як психоактивна речовина[31]. Оксибутират натрію поряд з оксибутиратом калію є його поширеною в рекреаційному використанні формою[32].

Наслідки вживання препарату порівнюються з ефектами алкоголю і MDMA (ейфорія, розгальмування, підвищена чутливість, емпатогенні стани), у великих дозах ГОМК може викликати нудоту, запаморочення, сонливість, психомоторне збудження, розлади зору, утруднене дихання, амнезію, несвідомий стан і смерть[32]. Смертельні випадки зазвичай пов'язані із поєднанням речовини з алкоголем чи іншими депресантами. Зокрема, можлива смерть через блювання у стані глибокого сну[33][34]. Ефекти від вживання тривають зазвичай від півтори до трьох годин[32].

У малих дозах використовується як стимулюючий засіб відвідувачами нічних клубів[35] .

Оксибутират натрію вважається препаратом, який використовується насильниками для впливу на жертву[36]. Він дуже солоний, проте не має кольору та запаху[37], чим і користуються зловмисники, які додають препарат у напої.

Деякі спортсмени застосовують оксибутират натрію, оскільки наукові дослідження показували, що гамма-оксимасляна кислота підвищує рівень гормону росту in vivo[38]. Було показано, зокрема, як гамма-оксимасляна кислота подвоює секрецію гормону росту у здорових молодих чоловіків[39]. У цьому процесі беруть участь мускаринові ацетилхолінові рецептори, завдяки чому ефект зростання рівня гормону може бути блокований пірензепіном[40].

Правовий статус[ред. | ред. код]

Поряд з іншими солями гамма-оксимасляна кислота включена до списку психотропних речовин (список IV), обіг яких в Україні обмежений[41].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Sodium oxybate
  2. RxNorm
  3. NDF-RT
  4. а б в г д е Drug Indications Extracted from FAERSdoi:10.5281/ZENODO.1435999
  5. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аи ак ал ам ан ап ар ас ат ау аф ах ац аш ащ аю ая ба бб бв бг бд бе бж би Maskell S., Pirmohamed M. A reference set of clinically relevant adverse drug-drug interactions // Scientific Data / Veronique van den Berghe, S. Sansone, V. HurstMacmillan Publishers, NPG, 2022. — Vol. 9, Iss. 1. — ISSN 2052-4463doi:10.1038/S41597-022-01159-Y
  6. FDA-sourced list of all drugs with black box warnings (Use Download Full Results and View Query links.
  7. а б в г д е ж Натрия оксибутират // Лекарственные средства. Справочник. 16-е изд.. — М., 2014. — 22 квітня. Архівовано з джерела 5 березня 2016.
  8. Alexander Saytzeff. Über die Reduction des Succinylchlorids // Liebigs Annalen der Chemie. — 1874. — Т. 171 (22 April). — С. 258—290. — DOI:10.1002/jlac.18741710216.
  9. H. Laborit, J.M. Jouany, J. Gerald, F. Fabiani. Generalities concernant l’etude experimentale de l’emploi clinique du gamma hydroxybutyrate de Na // Aggressologie : magazine. — 1960. — Vol. 1 (22 avril). — P. 407.
  10. . Поиск по базе данных ЛС, опции поиска: МНН — Натрия оксибутират, флаги «Искать в реестре зарегистрированных ЛС», «Искать ТКФС». Обращение лекарственных средств. ФГУ «Научный центр экспертизы средств медицинского применения» Росздравнадзора РФ. 26 листопада 2009. Архів оригіналу за 3 вересня 2011. Процитовано 8 березня 2010. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  11. FDA Approval Letter for Xyrem; Indication: EDS (Excessive Daytime Sleepiness) associated with narcolepsy (PDF). US Food and Drug Administration. 18 листопада 2005. Архів оригіналу (PDF) за 17 жовтня 2012. Процитовано 3 жовтня 2010.
  12. FDA Approval Letter for Xyrem; Indication: Cataplexy associated with narcolepsy (PDF). US Food and Drug Administration. 17 липня 2002. Архів оригіналу (PDF) за 17 жовтня 2012. Процитовано 3 жовтня 2010.
  13. Summary Basis of Decision (SBD): Xyrem. Health Canada. 22 березня 2006. Архів оригіналу за 11 січня 2013. Процитовано 2 листопада 2012.
  14. а б в Wang Y.G., Swick T.J., Carter L.P., Thorpy M.J., Benowitz N.L. Safety Overview of Postmarketing and Clinical Experience of Sodium Oxybate (Xyrem): Abuse, Misuse, Dependence, and Diversion // J Clin Sleep Med[en] : journal. — 2009. — Vol. 5, no. 4 (22 April). — P. 365—371. — PMID 19968016 .
  15. Morgenthaler T.I., Kapur V.K., Brown T., Swick T.J., Alessi C., Aurora R.N., Boehlecke B., Chesson A.L., Friedman L., Maganti R., Owens J., Pancer J., Zak R. Practice Parameters for the Treatment of Narcolepsy and other Hypersomnias of Central Origin An American Academy of Sleep Medicine Report: An American Academy of Sleep Medicine Report // Sleep : journal. — 2007. — Vol. 30, no. 12 (12). — P. 1705—1711. — PMID 18246980 .
  16. Office of Orphan Products Development – Orphan Drug Product Designation Database. US Food and Drug Administration. 7 листопада 1994. Архів оригіналу за 21 листопада 2010. Процитовано 1 грудня 2010.
  17. Learn About XYREM. Jazz Pharmaceuticals, Inc. 2008. Архів оригіналу за 29 вересня 2010. Процитовано 3 жовтня 2010.
  18. Office of Orphan Products Development. US Food and Drug Administration. 17 червня 2010. Архів оригіналу за 6 жовтня 2010. Процитовано 3 жовтня 2010.
  19. The Associated Press (12 жовтня 2010). FDA Says No to Jazz Pharma Fibromyalgia Drug. The New York Times. Процитовано 12 жовтня 2010.[недоступне посилання з октября 2021]
  20. Search of: xyrem. ClinicalTrials.gov. US National Institutes of Health. Архів оригіналу за 15 червня 2011. Процитовано 3 жовтня 2010.
  21. McElroy, SL; Guerdjikova, AI; Winstanley, EL; O'Melia, AM; Mori, N; Keck Jr, PE; Hudson, J.I. Sodium oxybate in the treatment of binge eating disorder: An open-label, prospective study // The International Journal of Eating Disorders[en] : journal. — 2011. — Vol. 44, no. 3 (22 April). — P. 262—268. — DOI:10.1002/eat.20798. — PMID 20209489 .
  22. Frucht, SJ; Houghton, WC; Bordelon, Y; Greene, PE; Louis, E.D. A single-blind, open-label trial of sodium oxybate for myoclonus and essential tremor // Neurology[en] : journal. — Wolters Kluwer[en], 2005. — Vol. 65, no. 12 (22 April). — P. 1967—1969. — DOI:10.1212/01.wnl.0000188670.38576.bd. — PMID 16382538 .
  23. Silberstein, SD; Robbins, M.S. Targeting sleep disruption using sodium oxybate in chronic cluster headache prophylaxis // Neurology[en] : journal. — Wolters Kluwer[en], 2011. — Vol. 77, no. 1 (22 April). — P. 16—7. — DOI:10.1212/WNL.0b013e3182231445. — PMID 21613603 . Архівовано з джерела 12 березня 2012. Процитовано 14 листопада 2021.
  24. Christine Haller, Dung Thai, Peyton Jacob, Jo Ellen Dyer. GHB Urine Concentrations After Single-Dose Administration in Humans // Journal of Analytical Toxicology[en] : journal. — 2006. — Vol. 30, no. 6 (22 April). — P. 360—364. — DOI:10.1093/jat/30.6.360. — PMID 16872565 .
  25. The XYREM Success Program for Patients, Jazz Pharmaceuticals, Inc.
  26. Owen R.T. Sodium oxybate: efficacy, safety and tolerability in the treatment of narcolepsy with or without cataplexy // Drugs Today : journal. — 2008. — Vol. 44, no. 3 (22 April). — P. 197—204. — DOI:10.1358/dot.2008.44.3.1162240. — PMID 18536781 .
  27. Husain, AM; Ristanovic, RK; Bogan, R.K. Weight loss in narcolepsy patients treated with sodium oxybate // Sleep medicine : journal. — 2009. — Vol. 10, no. 6 (22 April). — P. 661—663. — DOI:10.1016/j.sleep.2008.05.012. — PMID 19014899 .
  28. FDA Warning Letter, Jazz Pharmaceuticals, Inc 10/11/11. Архів оригіналу за 22 листопада 2015. Процитовано 14 листопада 2021.
  29. Xyrem [package insert]. Jazz Pharmaceuticals, Inc., Palo Alto, CA; April 2014. Архивированная копия (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 лютого 2013. Процитовано 22 лютого 2014.. Accessed Oct 29, 2014
  30. Xyrem Safety Information. Jazz Pharmaceuticals, Inc. Архів оригіналу за 23 жовтня 2014. Процитовано 29 жовтня 2014.
  31. Schep L.J., Knudsen K., Slaughter R.J., Vale J.A., Mégarbane B. The clinical toxicology of gamma-hydroxybutyrate, gamma-butyrolactone and 1,4-butanediol // Clin Toxicol (Phila)[en] : journal. — 2012. — Vol. 50, no. 6 (7). — P. 458—470. — DOI:10.3109/15563650.2012.702218. — PMID 22746383 .
  32. а б в Galloway G.P., Frederick-Osborne S.L., Seymour R., Contini S.E., Smith D.E. Abuse and therapeutic potential of gamma-hydroxybutyric acid // Alcohol : journal. — 2000. — Vol. 20, no. 3 (22 April). — P. 263—269. — DOI:10.1016/S0741-8329(99)00090-7. — PMID 10869868 .
  33. Gamma-hydroxybutyrate and ethanol effects and interactions in humans. // J Clin Psychopharmacol[en] : journal. — 2006. — Vol. 26, no. 5 (10). — P. 524—529. — DOI:10.1097/01.jcp.0000237944.57893.28. — PMID 16974199 .
  34. «The Vaults Of Erowid» [Архівовано 22 листопада 2015 у Wayback Machine.]. Erowid.org (18 March 2009). Retrieved on 2012-09-27.
  35. Klein, Mary; Kramer, Frances. Rave drugs: Pharmacological considerations // AANA Journal. — 2004. — Т. 72, № 1 (22 April). — С. 61—67. — PMID 15098519 .
  36. US Drug Enforcement Administration. GHB, GBL and 1,4BD as Date Rape Drugs. Архів оригіналу за 10 травня 2012. Процитовано 10 травня 2012.
  37. Jones, C. Suspicious death related to gamma-hydroxybutyrate (GHB) toxicity (2001) // Journal of Clinical Forensic Medicine[en] : journal. — 2001. — Vol. 8, no. 2 (22 April). — P. 74—6. — DOI:10.1054/jcfm.2001.0473. — PMID 15274975 .
  38. Volpi, Riccardo; Chiodera, Paolo; Caffarra, Paolo; Scaglioni, Augusto; Saccani, Antonella; Coiro, Vittorio. Different control mechanisms of growth hormone (GH) secretion between γ-amino- and γ-hydroxy-butyric acid: neuroendocrine evidence in parkinson's disease // Psychoneuroendocrinology[en] : journal. — 1997. — Vol. 22, no. 7 (22 April). — P. 531—538. — DOI:10.1016/S0306-4530(97)00055-3.
  39. Van Cauter, E.; Plat, L.; Scharf, M. B.; Leproult, R.; Cespedes, S.; l'Hermite-Balériaux, M.; Copinschi, G. Simultaneous stimulation of slow-wave sleep and growth hormone secretion by gamma-hydroxybutyrate in normal young Men // Journal of Clinical Investigation[en] : journal. — 1997. — Vol. 100, no. 3 (22 April). — P. 745—753. — DOI:10.1172/JCI119587. — PMID 9239423 .
  40. Volpi, R; Chiodera, Paolo; Caffarra, Paolo; Scaglioni, Augusto; Malvezzi, Laura; Saginario, Antonio; Coiro, Vittorio. Muscarinic cholinergic mediation of the GH response to gamma-hydroxybutyric acid: neuroendocrine evidence in normal and parkinsonian subjects // Psychoneuroendocrinology : journal. — 2000. — Vol. 25, no. 2 (22 April). — P. 179—185. — DOI:10.1016/S0306-4530(99)00048-7. — PMID 10674281 .
  41. .

Література[ред. | ред. код]

  • Химическая энциклопедия / Редкол.: Кнунянц И.Л. и др. — М. : Советская энциклопедия, 1992. — Т. 3. — 639 с. — ISBN 5-82270-039-8.

Посилання[ред. | ред. код]

  • The Drug Classroom — GHB: What You Need To Know на YouTube