Олександр II (молдовський господар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр II
Alexăndrel
Народився 1429
Помер 25 травня 1455[1]
Аккерманська фортеця, Аккерман, Молдовське князівство
Країна Молдовське князівство
Національність молдован
Місце проживання Сучава, Буковина
Титул молдовський господар
Посада воєвода молдавський, воєвода молдавський і воєвода молдавський
Військове звання воєвода
Попередник Петру II
Наступник Богдан II IV
Батько Ілля I
Мати Марія Гольшанська
Брати, сестри Роман II

Олександр II (14293 червня 1455) — молдовський господар (воєвода) (14501455), син господаря Іллі І та Марії Гольшанської.

За сприянням польського короля Казимира IV Ягеллончика, в 1450 отримав молдовський трон з допомогою військ під проводом олеського старости Яна з Сенна і Олеська (Сененського). У цьому ж році проти нього розпочав війну син Богдана — брата Олександра «Доброго» — Богдан II . Олександр ІІ (молдовський господар) знайшов притулок в Польщі та просив про допомогу. Вдаючи приязнь, Петро ІІІ Арон 26 жовтня 1451 р. в битві під Сучавою позбавив Богдана II (IV) життя та зайняв його місце, таку саму долю готував він і Олександру ІІ, але той заховався в Білгороді і з допомогою польського короля був посаджений на молдовський трон. у 1453 р. склав присягу на вірність польському королеві.

1455 р. Петро ІІІ Арон отруїв Олександра ІІ (молдовського господаря) і зайняв молдовський трон. 26 червня 1456 р. Петро ІІІ Арон склав перед королівським послом Андрієм Одровонжем в Сучаві присягу на вірність польському королю.

1450 р., в битві на Червоному (Красному) поблизу полі Васлуя проти військ Богдана II (IV), військо з малополяків, подільських, галицьких поляків, подолян, русинів зазнало поразки, був вбитий руський воєвода Петро Одровонж, а татари в той час спустошили подільські і руські землі.

Петро II — син Штефана II, з допомогою шваґра Янка Корвіня Гуняді, розпочав війну за молдовський трон з Романом II — сином Іллі І. З допомогою Угорщини 1448 р. він усунув Романа ІІ та посів молдовський трон. В 1448 р., після смерті Романа ІІ, він склав присягу на вірність польському королю Казимиру IV Ягеллончику. В 1449 р. втратив молдовський трон на користь Романового брата — Олександра ІІ, який перед тим разом з матір'ю Марією Гольшанською перебував в наданій їй польським королем Коломиї.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Австрійсько-угорська монархія.-- Відень 1899 --, ст. 82 — 83
Попередник
Петро II
Богдан II
Молдовський воєвода
1450
1452-1454
Наступник
Богдан II
Петро ІІІ Арон
  1. а б http://genealogy.euweb.cz/balkan/balkan18.html