Олександр Кобздей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Кобздей
пол. Aleksander Kobzdej

Народження 12 вересня 1920(1920-09-12)
Олесько
Смерть 25 вересня 1972(1972-09-25) (52 роки)
  Варшава, Польща
Поховання Військові Повонзки
Країна Польща Польща
Жанр художник, скульптор
Навчання Краківська академія мистецтв
Діяльність художник, архітектор, рисувальник, педагог, сценограф
Напрямок реалізм, постімпресіонізм
Працівник Академія образотворчих мистецтв у Варшаві
Твори Podaj cegłę, Szczeliny, Hors cadre
Роботи в колекції Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[1], Національний музей і Національний музей у Варшаві
Нагороди
орден Прапор Праці 2 ступеня золотий хрест Заслуги офіцерський хрест ордена Відродження Польщі

CMNS: Олександр Кобздей у Вікісховищі

Олександр Кобздей (12 вересня 1920, м. Олесько нині Буський район Львівська область — 25 вересня 1972, Варшава, Польща) — художник, скульптор, професор Академії мистецтв у Варшаві.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 12 вересня 1920 року в містечку Олеську (нині Буського району Львівської області).

Дитинство провів у Львові. Паралельно зі шкільною наукою у Львові вчився в приватному порядку графіки і скульптури. У 1939–1941 роках навчався на факультеті архітектури Львівської політехніки. Продовжив навчання у Гданській політехніці, яку закінчив 1946 року й отримав диплом інженера-архітектора. Водночас навіть під час німецької окупації навчався живопису.[2]

Після другої світової війни навчався в Академії мистецтв у Кракові під керівництвом Євгена Ейбіша.

У 1947 році працював доцентом у Державній вищій школі скульптурного мистецтва в Сопоті.

Спочатку займався живописом в дусі постімпресіонізму і колоризму, Наприкінці 1940-х років став працювати у жанрі реалістичного живопису. У період соціалістичного реалізму став художником № 1, офіційно задекларованим комуністичним урядом. Автор шедеврів соціалістичного реалізму «Podaj cegłę» («Подай цеглу») і «Ceglarki» («Цеглярки»).[3]

З 1951 року працював викладачем на кафедрі дизайну інтер'єру Варшавської академії мистецтв, згодом став професором кафедри живопису Варшавської академії мистецтв, де працював до самої смерті.

Здійснив поїздки до Китаю і В'єтнаму, в результаті яких постала серія малюнків.[4] Ці малюнки 1954 року були представлені на XXVII Венеційському бієнале.

Відійшов від соцреалізму 1955 року і звернувся до абстрактного мистецтва, мистецтва матерії. Митець працював на структуру і текстуру зображення — створив серію «Szczeliny», над якою працював з 1966 року. Продовженням цього циклу стали творені з 1969 року мистецькі твори під назвою «Hors cadre» («Поза кадром»).

Творив просторові об'єкти, об'єкти живопису і скульптури, також займався дизайном, плакатом і книжковими ілюстраціями.

У 1958 року отримав почесне звання професора.

У 1965—1966 роках Олександр Кобздей очолював кафедру живопису в Коледжі образотворчих мистецтв у Гамбурзі. Брав участь у численних виставках і конкурсах.

Брав активну участь у культурному житті Польщі. Разом з відомими критиками і публіцистами Кшиштофом Теодором Тоеплітземом і Зигмунтом Калужинським упродовж багатьох років брав участь у популярному радіошоу «Події місяця», де обговорювали новини польської та світової культури.

Помер 25 вересня 1972 року, на 53-му році життя. Похований на військовому цвинтарі на Повонзках у Варшаві.

Визнання[ред. | ред. код]

Художник отримав безліч нагород і високих державних нагород, у тім числі Золотий Хрест за життєві досягнення, Офіцерський Хрест Відродження Польщі, Орден Прапора Праці II класу за серію малюнків з Китаю і В'єтнаму.

Найважливішою у художній кар'єрі була престижна премія за картину «Stolik» на V Бієнале в Сан-Паулу у 1959 році.

У 1966 році Віденський університет присвоїв йому нагороду імені Готфріда Гердера, а 1967 року Польське радіо і телебачення удостоїло нагороди за досягнення в області дизайну сцени.

У 1971 році Міністерство культури і мистецтв присудило йому індивідуальну премію І ступеня за видатні досягнення в області організації навчального процесу.

Твори Олександра Кобздея зберігаються у музеях Варшави, Кракова, Вроцлава, Познані, Бидгощі, Щецина, Лодзі, Нью-Йорку, Стокгольма, Ессена, Сан-Паулу та інших.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.moma.org/collection/works/33730
  2. Aleksander Kobzdej | Twórca | Culture.pl. Culture.pl. Архів оригіналу за 17 квітня 2016. Процитовано 12 листопада 2016. (пол.)
  3. Ciekawy przypadek Aleksandra Kobzdeja. Архів оригіналу за 12 листопада 2016. Процитовано 12 листопада 2016. (пол.)
  4. Kuryłek D. Rysunki Kobzdeja z Wietnamu [Архівовано 12 листопада 2016 у Wayback Machine.] // Panoptikum. — nr 7 (14). — 2008. — S. 191—204. (пол.)
  5. Aleksander Kobzdej. Zmagania z materią / pod red. J. Grabskiego. — Kraków, Warszawa: IRSA, 2002. — 232 s. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]