Онисим (візантійський єпископ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Онисим І
грец. Ονήσιμος Βυζαντίου
Святий Онисим
3-й Єпископ Візантійський
54 — 68
Церква: Константинопольська православна церква
Попередник: Стахій І
Наступник: Полікарп І
 
Діяльність: священник
Ім'я при народженні: Онисим
Народження: перша половина I століття
Колоси
Смерть: 95(0095)
Візантій

CMNS: Онисим у Вікісховищі

Онисим або Онисим з Візантія (грец. Ονήσιμος Βυζαντίου, ? — 95) — 3-й єпископ Візантійський, апостол від сімдесяти і християнський святий. Відомий також як Святий Онисим.

Біографія[ред. | ред. код]

Онисим жив у місті Колоси у Малій Азії і був невільником-поганином у багатого чоловіка Филимона, який став християнином. Одного разу Онисим, провинившись перед Филимоном, зі страху перед карою втік до Рима, де в той час св. Павло перебував у в'язниці і проповідував Христову науку. Апостол Павло у Посланні до Филимона заступається за Онисима. Під впливом св. апостола Онисим прийняв св. Хрещення та згідно Послання до Колосян (Кол. 4:9) був співробітником апостола Павла.

Згодом Филимон простив Онисимові провину і відпустив його на волю. Відтоді Онисим ревно допомагав св. Павлові у його апостольській праці. Він разом з Тихіком відніс листа св. Павла до колосян. Перед смертю св. Павло висвятив Онисима на єпископа Верії. Покинувши у 67 році Рим, Онисим проповідував Христову віру в Греції і країнах Малої Азії. Був єпископом м. Візантія (Константинополя). У часі царювання імператора Траяна святий Онисим був схоплений і приведений на суд до єпарха Тертилли[1]. Загинув мученицькою смертю 95 року, його жорстоко побили камінням і потім усікли голову мечем.[2]

День пам'яті святого апостола Онисима — 28 лютого.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Апостол від 70-ти Онисим
  2. 28 лютого - день пам'яті святого апостола Онисима. Архів оригіналу за 25 квітня 2015. Процитовано 9 квітня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]