Опальний принц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опальний Принц
Основна інформація
Країна Україна Україна
Місто Львів
Мова українська
Лейбл «Атлантик»
Склад Ростислав Штинь
Юрій(Юрок) Штинь
Роман Брицький
Тоомас Ванем
Сергій Рязанцев

Опальний Принц (Opalni Prinz) — український музичний гурт з міста Львова.

Історія гурту[ред. | ред. код]

У 1988 році Ростислав Штинь (екс-«Ватра», «Жайвір»[1]), за освітою скрипаль, після дворічної співпраці з ленінградським співаком Альбертом Асадулліним, повернувся до Львова та створив гурт «Опальний Принц»[2]. До складу гурту увійшли — Ростислав Штинь, Юрій(Юрок) Штинь та Роман Брицький. Генератором ідей і музичної естетики гурту був Ростислав Штинь, а музику і тексти для «Опального Принца» в основному писав Юрій(Юрок) Штинь.

На початку 1991 року Ростислав Штинь створює концертну агенцію «Ростислав-Шоу», до якої входять гурти: «Мертвий півень», «Цей дощ надовго» з Іриною Білик, «Сестра Віка», «Скрябін» та інші[3]. У кінці 1980-х «Опальний Принц» видавав зі своєї студії звукозапису (Ростислав-шоу) сингли (Леонід Брежнєв, Чорна Діра, Паскуда, Мандри), пізніше — Шантрапа, Танкова Атака (російською мовою), Предположим, Гей Україно і інші. Деколи з'являвся на телебаченні зі своїми кліпами і частіше по радіо (радіо Свобода і українських музичних програмах). Роботи групи в основному потрапляли до рук приватих колекціонерів.

У 1989 році «Опальний Принц» розпочав запис альбому «Нова Революція», який успішно завершив у 1990 році. Альбом справляє дуже сильне враження досконально витриманим стилем, дуже доброю звукорежисерською роботою, елегантністю поєднання гуцульського мелосу з традиціями романтичного року. Відео-кліп композиції Наш Прапор українські телеканали крутили до початку 2000 року. Деякі журналісти стверджують, що це був перший відео-кліп з терен Союзу, який показав MTV на честь проголошення Україною незалежності. Усі композиції альбому сильні по-своєму — це і «Хліб по воді», «Розмиті дороги», «Ти на війні», «Ти живеш на Україні», «17 вересня», «Брати по зброї і гей Україно». По-справжньому українські меломани альбом в повному форматі так і не чули, а ті, хто мають цей альбом стверджують, що, незважаючи на 19-ліття, він не втратив свіжості завдяки сильному духу альбому і актуальності тем.

Припинення існування[ред. | ред. код]

Після припинення існування агентства «Ростислав-шоу» перестав розвиватись і проєкт агентства — «Опальний Принц».

Юрій(Юрок) Штинь після того, як його брат залишився у Німеччині, організував разом з Владом Дебрянським проєкт «Луні Пелен» (Loony Pelen) і записав дуже цікавий для меломанів альбом «АМОК», який на жаль, також можна знайти тільки у приватних колекціях.

У 2006 році рекордингова компанія «Атлантик» випустила у світ альбом «Нова Революція» «Опального Принца» у колекції «Рок Легенди України»[4] та альбом «Амок» проєкту Луні Пелен.

Склад гурту[ред. | ред. код]

  • Ростислав Штинь — соліст, гітара
  • Юрій(Юрок) Штинь — клавішні, музика, тексти
  • Роман Брицький — комп'ютери, аранжування
  • Тоомас Ванем — гітара
  • Сергій Рязанцев — звукорежисер.

Альбоми[ред. | ред. код]

  • «Мандри» (1990)
  • «Нова революція» (1991)
  • «Нова революція», перевиданий та доповнений у Німеччині (1997)[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія українського рок-н-ролу. «Жайвір»
  2. На гребені хвилі
  3. ВІТАЛІЙ КЛІМОВ: «АВТОР ДІЗНАЄТЬСЯ ПРО ТЕ, ЯК ПОТРІБНО ПИСАТИ ХІТИ, АЖ НІЯК НЕ АНАЛІТИЧНИМ ШЛЯХОМ»(рос.)
  4. «Опальні принци» стали рок-легендами!. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 4 вересня 2015.
  5. Рок-легенди України: Loony Pelen та Опальний Принц. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 4 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]