Ото (плем'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ото
Індіанці міссурі, ото та вождь понка, Карл Бодмер, c. 1840-1843
Ареал США (Оклахома, колишня Небраска)
Близькі до: айова, міссурі, Віннебаго та Віннебаго
Мова Англійська, чівере
Релігія Церква корінних американців, християнство

О́то (чівере: Jiwére)[1] є індіанським народом Середнього Заходу Сполучених Штатів Америки. Мова ото, чівере, є частиною сіуанської сім'ї і тісно пов'язана з діяльністю, пов'язаною з племенами айова, міссурі і хо-чанк.

Історично плем'я ото жило напівкочовим народом на Центральних рівнинах уздовж берега річки Міссурі в Небрасці, Канзасі, Айові та Міссурі. Під час землеробства вони жили в будиночках із кори в'язу, а під час подорожей користувались тіпі, як і багато інших племен рівнин. Вони часто залишали свої села, щоб полювати на бізонів.

На початку 19 століття багато їхніх сіл були зруйновані внаслідок війни з іншими племенами. Європейсько-американські посягання та хвороби також зіграли свою роль у їхньому занепаді. Сьогодні люди ото належать до федеральновизнаного племені індіанців племені ото-міссурі, штаб-квартира якого розташована в Ред-Рок, штат Оклахома.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Історична племінна територія ото зеленим кольором; сучасні резервації оранжевим кольором.

Ото були коли-то частиною хо-чанк та сіумовних племен Західних Великих озер і Верхнього Середнього Заходу. Приблизно у 16 столітті послідовні групи відокремилися і мігрували на захід і південь. Вони стали виразним племенем, ото, міссурі та айова. Ото оселилися в нижній долині річки Немага. Вони прийняли кінну культуру та напівкочовий спосіб життя Великих рівнин, зробивши американських бізонів головними в їхньому харчуванні та культурі.[3]

Європейський контакт[ред. | ред. код]

Коли експедиція Льюїса і Кларка вирушила вгору річкою Міссурі, щоб дослідити нову територію, ото були першим племенем, з яким вони зіткнулися. Вони зустрілись у місці на західному березі річки Міссурі, яке стало відоме як Рада Блаф.

Як й інші племена Великих рівнин, ото періодично залишали свої села, щоб полювати на бізонів. Між 1817 і 1841 роками ото мешкали біля гирла річки Платте в сучасній Небрасці. Округ Ото, штат Небраска, досі має їхнє ім'я. У цей час сім'ї міссурі, які пережили європейські хвороби та прагнули знову приєднатися до них, утворивши плем'я ото-міссурі. Вони зібрались з іншими, щоб торгувати європейськими товарами.

У 1830-х європейсько-американські торговці намагалися впливати на членів племені за допомогою алкоголю. Оскільки залежність від алкоголю зростала, чоловіки більше не полювали, а вдавалися до грабунку порожніх сіл пауні, коли люди виходили на полювання. Християнські місіонери побудували там місію.

У 1854 р. отое-міссурі передали США за договором більшість своїх земель на південь від річки Платт у східній частині штату Небраска. Вони зберегли резервацію Ото вздовж річки Біг-Блю на сучасному кордоні Канзас-Небраски. Вони намагалися пристосуватися до життя в резервації.

Переїзд на індіанську територію[ред. | ред. код]

Делегація ото, 1881 рік. Фотограф Джон К. Гіллерс

Протягом 1870-х років плем'я розділилося на дві фракції. Група «Койот» віддала перевагу негайному переїзду на індіанську територію, де вони вважали, що вони могли б продовжити своє традиційне племінне життя поза впливом білих. Група квакерів висловилася за те, щоб залишитися на землі Біг-Блю-Рівер. Вони готові були продати західну половину резервації білим, щоб отримати дохід за племінний ануїтет.

Навесні 1880 р. близько половини племені покинуло резервацію та оселилося з народом Сак-Фокс на індіанській територій. До наступного року, у відповідь на зменшення перспектив самодостатності та постійний тиск білих поселенців, решта членів ото у штаті Небраска продали резервацію Біг-Блю. Вони мігрували до Оклахоми.

З ото-міссурі вже там придбали нову резервацію в торговому центрі Черокі на індіанській території. Це в сучасному окрузі Нобл і Поні, штат Оклахома. Сьогодні плем'я індіанців ото-міссурі визнано федеральним. Воно базується в місті Ред-Рок, штат Оклахома.

Видатні ото[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ioway-Otoe-Missouria Language Project-Kansas Historical Society. www.kshs.org (англ.). Архів оригіналу за 15 липня 2021. Процитовано 10 жовтня 2018.
  2. The Otoe-Missouria Tribe. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.
  3. Otoe & Missouria: Five Hundred Years of History. The Otoe-Missouria Tribe. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]