П'єр II (герцог Бретані)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр II
Народився 7 липня 1418(14180707)
Нант
Помер 22 вересня 1457
Нант
Поховання collegiate Notre-Dame, Nantesd
Країна  Франція
Національність француз
Діяльність аристократ
Знання мов французька
Титул герцог Бретані
Посада governor of Brittanyd
Термін 1450—1457 роки
Попередник Франциск I
Наступник Артур III
Конфесія католицтво
Рід династія Дрьо-Монфор
Батько Жан VI
Мати Жанна Валуа
Брати, сестри Isabella of Brittanyd, Gilles de Bretagned і Франциск I
У шлюбі з Франсуаза д'Амбуз

П'єр II Простий (*Pierre II dit le Simple, 7 липня 1418 — 22 вересня 1457) — герцог Бретані у 14501457 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Дрьо-Монфор. Другий син Жана VI, герцога Бретані, та Жанни Валуа (доньки Карла VI, короля Франції). Народився у 1418 році.

У 1442 році після смерті свого батька П'єр отримав у володіння графство Генгам. Того ж року одружився з донькою Людовика д'Амбуаза. У 1449—1450 роках разом зі своїм старшим братом, герцогом Франциском I, П'єр брав участь у військових діях проти англійців в Нормандії, зокрема в захоплені міст Кутанс, Сен-Лон, Ферн.

У червні 1450 роки після смерті брата-герцога Франциска I П'єр успадкував Бретань, а також титули графів де Монфор і де Річмонд. Того ж року у місті Монбазон (неподалік від Туру) приніс оммаж Карлу VII, королю Франції. 1451 року наказав судити та стратити вбивць його молодшого брата Жиля.

П'єр II віддалив від свого двору та з почту прихильників союзу з Францією, проте продовжив підтримувати французького короля проти Англії. Разом з тим він дозволив бретонцям битися на боці французів.

В той же час Бретонський герцог намагається домогтися самостійності Бретані. Він підтримував прямі відносини з іноземними правителями і підписав у 1451 році договори з королівствами Кастилія та Португалія. У внутрішній політиці намагався розширити коло прихильників, створивши 3 нових баронів — Дерваль, Ранегель, Малестрой.

Бретонський флот на чолі із Жаном Келеннеком блокував місто-порт Бордо в 1453 році і висадив десант з 8000 солдатів, які зайняли його. Того ж року герцог П'єр II брав участь у битві при Кастильйоні, якою завершено Столітню війну.

У 1455 році з огляду на бездітність свого шлюбу П'єр II вирішив оженитися свою небогу Маргариту з родичем другого ступеню Франциска, графа Етамп. Для вирішення цього питання скликав Генеральні штати у м. Ванн, які схвалили рішення герцога.

1457 року герцог помер в Нанті. Йому успадковував стрийко — Артур, граф Річмонд.

Характер[ред. | ред. код]

Сучасники характеризували герцога П'єра II Простого як несміливого, важкого на прийняття рішення, схильного до нападів жорстокості та перепадів настрою. Крім того, мав слабке здоров'я.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Франсуаза, донька Людовика д'Амбуаза, графа де Гін і віконта де Туар. Дітей не було.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jean-Pierre Leguay & Hervé Martin Fastes et malheurs de la Bretagne ducale 1213—1532 Ouest-France Université Rennes (1982)
  • Diane E. Booton, Manuscripts, Market and the Transition to Print in Late Medieval Brittany, (Ashgate Publishing, 2010), 147.