П'єр-Нарсісс Герен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр-Нарсісс Герен
фр. Pierre-Narcisse Guérin

Народження 13 березня 1774(1774-03-13)[1][2][…]
Париж, Королівство Франція[4]
Смерть 16 липня 1833(1833-07-16)[4][5][…] (59 років)
  Рим, Папська держава[4]
Країна  Франція[6]
Жанр портрет
Навчання Національна вища школа красних мистецтв і Французька академія в Римі (1806)[7]
Діяльність художник
Напрямок неокласицизм
Вчитель Hugues Taravald, Ніколя-Гай Брене і Жан-Батист Реньо
Відомі учні Antoine Julien Potierd[8], Теодор Жеріко, Édouard Cibotd, Paul Huetd, Guillaume Bodinierd і Ежен Делакруа
Працівник Національна вища школа красних мистецтв і Французька академія в Римі
Член Академія красних мистецтв Франції
Твори The Return of Marcus Sextusd
Роботи в колекції Музей Прадо, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Національна галерея Канади, Museum of the History of Franced, Ермітаж, Музей образотворчих мистецтв (Бордо), Державний музей образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна, Клівлендський музей мистецтв, Musée d'Art et d'Histoire de Choletd, Utah Museum of Fine Artsd, Смітсонівський музей американського мистецтва[9], Гарвардський художній музей, Художній музей Фогга[d], Національна вища школа красних мистецтв, Museum of the French Revolutiond, Musée des Beaux-Arts d'Arrasd, Château de Compiègned, château-musée de Boulogne-sur-Merd, Musée des Beaux-Arts de Valenciennesd, Musée des Beaux-Arts d'Angersd, Реннський музей образотворчого мистецтва і Print Collectiond[10]
Нагороди

CMNS: П'єр-Нарсісс Герен у Вікісховищі

П'єр-Нарсісс, барон Герен (фр. Pierre-Narcisse Guérin; 13 березня 1774, Париж, Франція — 6 липня 1833, Рим, Папська держава) — французький художник, народився в Парижі.

Біографія[ред. | ред. код]

Морфей та Ірис, Ермітаж (1811)

Будучи учнем Жана-Батиста Реньо, він виграв один із трьох гран-прі, запропонованих у 1796 році. У 1799 році його картина « Марк Секст » (Лувр) була виставлена в Салоні і викликала шалений ентузіазм. Частково це було пов’язано з об’єктом – жертвою заборони Сулли, який повернувся до Риму, щоб знайти свою дружину мертвою та свій будинок у траурі – в якому було знайдено натяк на потрясіння Французької революції.

З цієї нагоди Герен був публічно коронований президентом Інституту, і він поїхав до Риму для навчання під керівництвом Жозефа-Бенуа Сюве. У 1800 році, не маючи змоги залишатися в Римі через стан здоров'я, він поїхав до Неаполя, де написав картину «Пастухи в гробниці Амінти». У 1802 році Герен створив «Федру» та «Іпполіта» (Лувр); в 1810 році, після повернення в Париж, він знову досяг великого успіху з Андромахою і Пірром (Лувр); і в тому ж році виставив також « Аврора і Кефал» (Пушкінський музей) та «Бонапарт і повстанці Каїру» (Версаль). Ці картини відповідали популярним смакам Першої імперії, будучи надзвичайно мелодраматичними та помпезними.

Реставрація принесла Герену нові почесті; він отримав від першого консула в 1803 році хрест Почесного легіону, а в 1815 році Людовик XVIII названий Академією витончених мистецтв. Його стиль змінився відповідно до народного смаку. У « Енеї, що розповідає про Дідону про катастрофи Трої » (Лувр), Герен прийняв більш чуттєвий, мальовничий стиль.

Герену було доручено намалювати для Мадлен сцену з історії Святого Людовика, але стан здоров’я завадив йому завершити розпочате, і в 1822 році він прийняв посаду директора Французької академії в Римі, яку він отримав у 1816 році. відмовився. Повернувшись до Парижа в 1828 році, Герен, який раніше був удостоєний кавалера ордена Святого Мішеля, отримав нобілізацію. Тепер він намагався завершити «Пірра і Пріама », роботу, яку він розпочав у Римі, але марно; його здоров'я остаточно підірвалося, і в надії на покращення він повернувся до Італії з Горацієм Верне. Невдовзі після прибуття до Риму барон Герен помер 6 липня 1833 року і був похований у церкві Ла Трініте де Монті поруч із Клодом Лорреном.

Героїчний портрет роботи Герена висить у базиліці Національного храму Успіння Пресвятої Діви Марії в Балтиморі. Подарунок французького короля Людовіка XVIII 1821 року на ньому зображено Зняття з Хреста .

Учні[ред. | ред. код]

Багато художників навчалися у Герена, серед них Ежен Делакруа, Теодор Жеріко, Арі та Хендрік Шеффер.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://runeberg.org/salmonsen/2/10/0377.html
  2. а б Pierre-Narcisse Guérin
  3. Pierre Narcisse Guerinministère de la Culture.
  4. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #120956705 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  6. RKDartists
  7. AGORHA — 2009.
  8. Potier A. J. Livret historique des peintures, sculptures, dessins et estampes du musée de Valenciennes — 1841. — С. 70.
  9. https://americanart.si.edu/collections/search/artist/?id=1980
  10. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/308991