Палата представників

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Палата представників — назва законодавчих органів у багатьох країнах та адміністративних одиницях. У багатьох країнах, Палата представників є нижньою палатою двопалатних законодавчих органів, із відповідною верхньою палатою, що часто має назву «Сенат». У деяких країнах Палата представників є єдиною палатою однопалатного законодавчого органу.

Функції палат представників можуть сильно відрізнятися, в залежності від країни, і залежать від того, яка у країні діє система влади: парламентська або президентська. Члени палати представників, зазвичай, розподіляються відповідно до густини населення, а не за географічним принципом.

Національні законодавчі органи[ред. | ред. код]

Індонезійська Рада народних представників (Індонезія) (індонез. Dewan Perwakilan Rakyat, DPR) загалом відома, як «Палата представників», як і Деван Ракьят[en] Парламенту Малайзії та Дойл Ерен ірландського парламенту Ойрактахс. У проєкті нової Конституції Єгипту 2012 року, Народне зібрання отримало назву «Палати представників».

Термін «Палата представників» у назвах сучасних законодавчих органів використовується у наступних країнах:

Антигуа і Барбуда Палата представників (Антигуа і Барбуда)[en]
Австралія Палата представників Австралії
Білорусь Палата представників (Білорусь)
Беліз Палата представників (Беліз)[en]
Боснія і Герцеговина Палата представників Боснії і Герцеговини
М'янма Палата представників (М'янма)[en]
Колумбія Палата представників (Колумбія)[en]
Єгипет Палата представників (Єгипет)
Ефіопія Палата народних представників[en]
Фіджі Палата представників Фіджі[en] (скасовано у 2013)
Гренада Палата представників (Гренада)[en]
Індонезія Рада народних представників
Ірландія Дойл Ерен
Ямайка Палата представників
Японія Палата представників Японії
Ліберія Палата представників Ліберії[en]
Малайзія Деван Ракьят[en]
Непал Палата представників (Непал)[en]
Нідерланди Палата представників (Нідерланди)[en]
Нігерія Палата представників (Нігерія)[en]
Філіппіни Палата представників Філіппін[en]
Пуерто-Рико Палата представників Пуерто-Рико[en]
Сомаліленд Палата представників (Сомаліленд)[en]
Таїланд Палата представників (Таїланд)[en]
Тринідад і Тобаго Палата представників (Тринідад і Тобаго)[en]
Сполучені Штати Америки Палата представників США
Ємен Палата представників (Ємен)

У наступних країнах, це єдина палата однопалатної системи:

Кіпр Палата представників Кіпру
Мальта Палата представників
Нова Зеландія Палата представників Нової Зеландії
Сьєрра-Леоне Плата представників[en]

Субнаціональні законодавчі органи[ред. | ред. код]

Палата представників це назва більшості, але не всіх, нижніх палат законодавчих зібрань штатів США. Серед винятків зустрічається «Законодавче зібрання[en]», «Загальне зібрання[en]», або рідше, «Палата делегатів[en]».

У Німеччині, Ландтаг парламент міста та федеральної землі Берлін (раніше Західний Берлін), Палата депутатів також іноді називається палатою представників.

У Танзанії, напівавтономний острів Занзібар має власний законодавчий орган — Палата представників Занзібару[en].

Неіснуючі Палати представників[ред. | ред. код]

Від 1867 до 1918 року, у Цислейтанії, австрійській частині Австро-Угорської монархії, нижня палата парламенту Ради імперії (нім. Reichsrat), Палата депутатів також іноді називається «Палатою представників». Від 1855 року нижня палата у Ландтагу зібранні Пруссії називалась Палатою депутатів[en], на відміну від верхньої Палати лордів[en].

У 1934 році, виборці Небраски ухвалили однопалатну систему розпустивши Палату Представників і передавши її повноваження Сенату.

Кенійська Палата представників[en] була об'єднана з Сенатом[en] у 1966 році, задля створення збільшеного однопалатного парламенту, відомого як Національне зібрання. Сенат було відтворено як верхню палату за результатами Кенійського конституційного референдуму[en] 2010 року.

Палата представників[en] Цейлону (тепер Шрі-Ланка) була нижньою палатою парламенту[en] створеного у 1947 році відповідно до Конституції Соулбурі[en]. У 1972 році Перша республіканська конституція Шрі-Ланки замінила її однопалатним Національним державним зібранням[en].

Після капітуляції Південного В'єтнаму сили Північного В'єтнаму та В'єтконгу у 1975 році створили Тимчасовий революційний уряд у Сайгоні та розпустили двопалатне національне зібрання, що складалось з Сенату та Палати представників.

Під час апартеїду, Палата представників[en] була палатою для Південно-Африканської громади змішаної раси 'Кольорові', у Трипалатному парламенті[en] від 1984 до 1994 року.

у 1994 році Палата представників парламенту Гамбії була розпущені після державного перевороту[en] під керівництвом Яйя Джамме. Вона була заміщена Національним зібранням відповідно до Конституції Гамбії[en] 1997 року.

Див. також[ред. | ред. код]