Пам'ятний знак Михайлу Булгакову

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятний знак Михайлу Булгакову

Пам'ятний знак Михайлу Булгакову — колишній пам'ятний знак, що був відкритий 15 травня 2011 року в оновленому історично-ландшафтного парку на місці дачі Булгакових у Бучі. Автор знаку — скульптор Адріан Балог[1].

У 1900 році родина Булгакових придбала дві десятини землі в селищі Буча. Був збудований дім на п'ять кімнат і дві веранди. Надія Панасівна, одна із сестер Михайла Булгакова згадувала:

«Розкіш була в квітнику, що його розвела мати, котра дуже любила квіти».

Професорські діти на власну втіху і подив сусідів бігали по дачі босоніж. Сюди часто приїжджали друзі й родичі, знайомі Булгакових. У Бучі був театр, де на сцені виступали Михайло й Віра Булгакови під псевдонімами «Агарін» і «Невєрова». За сценаріями Михайлика розігрувалися домашні інтермедії та вистави.

Одне з найбільших захоплень Михайла в юності було ентомологія — збирання метеликів, були там і рідкісні екземпляри. 1919 р. він віддав її Київському університетові.

Єдиний власний — у Бучі — будинок Булгакових згорів у 1918 році.

Комунальне підприємство «Бучазеленбуд» (м. Буча, Київська область) в листопаді 2022 подало до поліції заяву про «вандалізм» щодо цього і ще одного пам'ятника Михайлу Булгакову у місті.[2][3]

Демонтований у межах дерусифікації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 листопада 2012. Процитовано 22 травня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Комунальники "міста-героя" Бучі захищають пам'ятники Булгакову. Історична правда. 7 листопада 2022. Процитовано 11 лютого 2023.
  3. Надія Клочко (7 листопада 2022). У Бучі комунальне підприємство стало на захист пам'ятників Булгакову і нарвалося на критику. Главком. Процитовано 11 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]