Пам'ятники Вишгорода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятники Вишгорода — об'єкти монументального мистецтва, встановлені у різні роки, що розташовані на території міста Вишгород Київської області.

Вишгород є районним центром однойменного району Київської області, північним передмістям Києва. Місто має багату стародавню історію, є важливим транспортним та енергетичним вузлом, промисловим центром, що на сьогодні має стрімку динаміку розвитку.

На території Вишгорода встановлена чимала кількість пам'ятників, присвячених як подіям національної історії, так і подіям з історії міста. Характерною рисою монументів Вишгорода, що вирізняє місто, є фактично повна відсутність пам'ятників радянського періоду, крім кількох військових меморіалів.

Сучасні пам'ятники[ред. | ред. код]

Назва Рік встановлення Розташування Фото Короткі відомості
На честь Вишгородської фортеці, пам'ятний камінь на пагорбі перед церквою Бориса і Гліба, по вулиці Петра Калнишевського Пам'ятний камінь встановлено на місці городища літописного міста Вишгород.
Київській ГЕС/ГАЕС, пам'ятний знак 1968 на Набережній, перед в'їздом на греблю Київської ГЕС Встановлено на честь Київської ГЕС, збудованої у 1964 та Київської ГАЕС, введеної в експлуатацію у 1970 році.
На місці боїв 167-ї стрілецької дивізії, пам'ятна плита 1979 на пагорбі перед церквою Бориса і Гліба, по вулиці Петра Калнишевського Пам'ятна плита встановлена на місці запеклих боїв радянських та німецьких військ у вересні-жовтні 1943 року.
Братська могила 155 воїнів Радянської армії, військовий меморіал 1979 біля будинку Клюкви, по вулиці Шкільній, 58 Присвячено воїнам Червоної Армії та уродженцям Вишгорода, що полягли у роки Другої світової війни. Серед інших, тут похований Герой Радянського Союзу, капітан Леонід Глєбов.
Воїнам 167-ї Сумсько-Київської стрілецької дивізії 1979 у сквері біля Київського водосховища, на з'їзді з вул. Набережна у напрямку Київської ГАЕС Присвячено воїнам 167-ї Сумсько-Київської стрілецької дивізії стрілецької дивізії, що у 1943 році звільнила місто від німецьких військ. Архітектор Василь Климик.
Тарасові Шевченку 1990 біля будинку культури «Енергетик», по проспекту Мазепи, 9 Присвячено видатному українському письменнику та художнику Тарасові Шевченку. Скульптор Іван Липовка, архітектор Олег Распопін.
Жертвам Голодомору, пам'ятний хрест 1991 на розі вулиць Ватутіна та Петра Калнишевського, навпроти Вишгородського цвинтаря Пам'ятний хрест встановлено у пам'ять про жертв Голодомору 1932—1933 років.
Воїнам-інтернаціоналістам 2006 у сквері перед будинком по вулиці Михайла Грушевського, 1 Присвячено вишгородцям, полеглим у ході війни в Афганістані. Архітектор Олег Распопін.
Жертвам радянських репресій, пам'ятний знак 2008 на розі вулиць Ватутіна та Петра Калнишевського, навпроти Вишгородського цвинтаря Пам'ятний знак присвячений жертвам політичних репресій в СРСР.
Жертв Голодомору, меморіал 2008 на розі вулиць Ватутіна та Петра Калнишевського, навпроти Вишгородського цвинтаря Меморіал присвячений жертвам Голодомору 1932—1933 років. Скульптори: Борис Крилов та Олесь Сидорук.
Никифору Шолуденку, пам'ятний знак 2008 перед будинком по вулиці Шолуденка, 6 Присвячено Герою Радянського Союзу Никифору Шолуденку.
Ліквідаторам аварії на ЧАЕС 2011 на розі вулиць Шолуденка та Дніпровської Вышгород памятник чернобыльцам.jpg Присвячено ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Три контурні форми пам'ятного знака символізують три республіки, які разом боролися з наслідками аварії — Україну, Білорусь і Росію. Відкрито 26 квітня 2011 року, архітектор Василь Климик.
Святим Борису і Глібу 2011 на площі Шевченка Присвячено святим страстотерпцям Борису і Глібу — покровителям міста Вишгорода. Відкрито 31 липня 2011 року, архітектор Василь Климик, скульптори: Борис Крилов та Олесь Сидорук.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]