Капці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Пантофля)
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Пара капців

Ка́пці[1] (однина ка́пець; від пол. kapeć),[2] панто́флі[3] (однина панто́фля і панто́фель; від фр. pantoufle),[4] також розм. та́почки[5] (однина та́почка; від рос. тапочки),[4] розм. ви́ступці (одн. ви́ступець)[6] — вид легкого і м'якого домашнього взуття.

Капці без закаблуків зазвичай називають шльопанці[7] (схоже традиційне взуття в східних народів заведено називати «пати́нками»)[8].

Капці зазвичай виготовляються з м'якої тканини, шкіри тощо. Взуття подібного крою відоме з давніх часів. Деякі види, особливо що призначені для відвідування ванни, басейну та інших вологих місць, робляться з гуми або пластмаси. Підошва у них зазвичай тонка і не надає серйозного захисту для ноги. У готелях, лазнях тощо, використовуються одноразові капці.

Види домашнього взуття[ред. | ред. код]

Пантофлі — М'які кімнатні туфлі, звичайно без закаблуків.

Шльопанці. Наймасштабніша група домашніх капців. З роками вдосконалюються моделі, змінюється декор, але принцип конструкції залишається. Перевага шльопанців в тому, що їх дуже легко надягати і знімати.

Закриті шльопанці. Різновид шльопанців, тільки з задником. Як правило, виготовляються з більш щільного матеріалу, ніж відкриті моделі (з повсті, вовни). Призначені для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, або ж просто похилого віку.

Кімнатні чобітки. Ці капці дійсно мають «зовнішність» чобіт, але виготовлені з простіших, дихальних і легких матеріалів: трикотажної тканини, вовни, велюрових ниток. Розрізняють літні і зимові моделі. Для літніх — характерна повітряна, «дірчаста» в'язка, зимові ж роблять на хутрі.

Домашнє взуття 3D. Капці в формі різних звіряток, м'яких іграшок, повстяних машинок і героїв казок стали популярні ще в 90-х. Виробники подібної новинки спочатку розраховували, що основним споживачем їхнього товару будуть діти (або, якщо точніше, турботливі батьки, які не зможуть пройти мимо такої милої речі). Але незабаром кімнатне взуття — об'ємне і разом з тим комфортне — завоювало серця самих дорослих.

Сандалії. Легке відкрите взуття з гуми, шкіри або тканини, призначене для зручності відпочинку, в літній сезон. Найчастіше використовується чоловіками.

В'єтнамки.  Капці"фліп-флоп" не створені для того, щоб зігрівати ногу в холодну пору року. Але їх головна перевага в тому, що нога в них легко ковзає. Корисні вони можуть бути на пляжі, в будинку або у дворі влітку, або в жаркому кліматі.

Капці-уггі. Відомий бренд «UGG» спеціалізується не тільки на теплому зимовому взутті, але і на комфортних домашніх капцях. Піку популярності це взуття досягло після 2000 року. На відміну від зимових моделей, кімнатні уггі легші, яскраві, але незмінно утеплені зсередини овчиною. Можуть бути як у формі укорочених чобіт, так і капців без задників (сабо).

Мокасини. Капці, за мотивами шкіряних мокасин індіанських племен. Індіанці їх робили зі шкіри оленя. Для капців використовують м'який синтетичний матеріал (верх) і жорстку підошву.

Капці-шкарпетки (або пінетки). За конструкцією пінетки це ті ж шкарпетки, тільки в кілька разів товщі, ніж звичайний трикотаж, з підошвою (тонка шкіра, замша або більш щільна в'язка з використанням силіконової нитки).

Прислів'я[ред. | ред. код]

  • Хто перший встав, того й капці — отримує що-небудь той, хто першим до нього добереться

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Капці // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — 572 с.
  3. Пантофлі // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  4. а б Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982— .
  5. Тапочки // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  6. Виступці // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  7. Шльопанці // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  8. Патинки // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]