Парасолька для молодят

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парасолька для молодят
рос. Зонтик для новобрачных
Жанр мелодрама
Режисер Родіон Нахапетов
Сценарист Раміз Фаталієв
У головних
ролях
Олексій Баталов
Нійоле Ожеліте
Віра Глаголєва
Микита Михайловський
Оператор Володимир Шевцик
Композитор Ісаак Шварц
Художник Юрій Кладієнко
Кінокомпанія Мосфільм
Тривалість 84 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1986
IMDb ID 0092300

«Парасолька для молодят» (рос. «Зонтик для новобрачных») — радянський художній фільм 1986 року, режисера Родіона Нахапетова.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму починається восени на Кримському узбережжі, в Судаку, потім переноситься в Москву, і закінчується в перший день нового року. Зоя і Толя, двоє закоханих молодих людей, знайомляться на морському узбережжі, куди вони приїхали відпочивати, з сімейною парою — лікарем-наркологом Дмитром Павловичем і лаборантом Вірою Іванівною, попросивши дозволу переночувати в їхньому будинку, де ті зупинилися. Для молоді вони ідеал: щасливий шлюб, троє дітей і повне взаєморозуміння після стількох років подружнього життя. Відпустка закінчується, Зоя і Толя їдуть і виявляється, що подружня ідилія Дмитра Павловича — це міф. Насправді він одружений з іншою й довгі роки крадькома зустрічається з по-справжньому коханою жінкою. Проходить кілька місяців і Віра отримує телеграму від своїх курортних знайомих, що ті збираються приїхати до них в гості, щоб разом зустріти Новий рік. Віра не хоче розвіювати міф і вмовляє Дмитра знову зобразити перед молодими щасливу сім'ю.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Олексій Баталов Дмитро Павлович Красков Дмитро Павлович Красков
Нійоле Ожеліте Віра Іванівна (роль озвучила Інна Чурикова) Віра Іванівна (роль озвучила Інна Чурикова)
Віра Глаголєва Зоя Зоя
Микита Михайловський Толя Толя
В'ячеслав Єзепов Юрій Данилович Юрій Данилович
Ігор Нефьодов Гоша Гоша
Алла Мещерякова дружина Краскова дружина Краскова
Галина Петрова Ліда, подруга Віри Ліда, подруга Віри
Галина Дьоміна мати Віри мати Віри
Володимир Носик Фроляк Фроляк
Валентина Березуцька провідниця провідниця
Анатолій Ведьонкін Гена, господар будинку Гена, господар будинку
Василь Фунтиков інспектор ДАІ інспектор ДАІ
Юрій Шумило міліціонер міліціонер
Лідія Старокольцева лаборант лаборант
Лариса Хуснуліна провідниця провідниця
Паша Санаєв Діма, старший син Краскова Діма, старший син Краскова
Діма Єпішин Стьопа, син Краскова Стьопа, син Краскова
Петя Янгляєв Льоша, молодший син Краскова Льоша, молодший син Краскова
Микола Ісенко пасажир пасажир
Олена Мельникова епізод епізод

Знімальна група[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм "Парасолька для молодят" знімали на сході Криму і ПБК. Зокрема, у фільмі можна пізнати Судак з його набережною і Генуезькою фортецею; Феодосію і водоспад Джур-Джур. Наприклад, з залізничного вокзалу Феодосії до Москви вирушив поїзд з головними героями, а біля південнобережного водоспаду героїня Ожеліте підвернула ногу.
  • Переживання в сценарії привели до сварок в сім'ї режисера. У той час подружню пару Родіона Нахапетова і Віри Глаголєвої вважали однією з найміцніших в радянському кіно. Вони познайомилися в 1974 році на пробах фільму "На край світу". Тоді Глаголєва навіть не припускала, що стане актрисою, а Нахапетов не знав, що одружується на ній.
  • Сценарій фільму "Парасолька для молодят" Глаголєвій не подобався, особливо не подобалася її роль. У свої 30 років вона повинна була грати 18-річну закохану дівчину, яка мало розуміє щось в житті.
  • Головним героєм у фільмі був Олексій Баталов. На той час за його плечима були і "Летять журавлі", і "Москва сльозам не вірить". В'ячеслав Єзєпов, який зіграв в цій картині друга Баталова, дивувався його скромності. Він знав, що імениті актори зазвичай вимагають особливої ​​уваги на майданчику, люблять великі плани. І був дуже здивований, що з Баталовим виявилося все по-іншому.
  • В'ячеслав Єзєпов згадував: "Баталов був фанат машин і всього, що з цим пов'язано. Він сказав: "Слава, я тебе благаю, я півжиття провів під машиною, розумієш, я водив все, крім, може бути, літака. А так я і танк водив, і самоскиди, і чого тільки я не водив, тому я хочу бути за кермом". Я кажу: "Ну добре, будь ласка".

Посилання[ред. | ред. код]