Парк імені Шевченка (Чигирин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк імені Шевченка
49°04′30″ пн. ш. 32°40′19″ сх. д. / 49.075029° пн. ш. 32.671908° сх. д. / 49.075029; 32.671908
Статус пам'ятка архітектури місцевого значення
Колишні назви парк Воздвиженського собору
Площа 6,65 га
Країна  Україна
Розташування Чигирин
Парк імені Шевченка. Карта розташування: Україна
Парк імені Шевченка
Парк імені Шевченка
Парк імені Шевченка (Україна)
Мапа
CMNS: Парк імені Шевченка у Вікісховищі

Парк імені Шевченка (в минулому парк Воздвиженського собору) — парк в центрі Чигирина, обмежений вулицями Богдана Хмельницького, Першотравневою, Петра Дорошенка і Миколи Щорса. Має розмір стандартного кварталу (6,65 га) в забудові міста перепланованого архітектором В. Гесте у 1826 році. Пам'ятка архітектури місцевого значення. Статус наданий рішенням Черкаської обласної ради від 27.06.1972 р. № 367. Керуючі організації — ВУ ЖКГ міськвиконкому («Озон»)[1]. Названий на честь Тараса Григоровича Шевченка, якому у парку встановлене погруддя.

Як парк собору, мав характерне для монастирських парків планування з наскрізними алеями, що вели до центральної частини композиції — собору. Алеї перетиналися у формі хреста, а в одній із чотирьох частин був розташований собор, поруч з яким цвинтар. Таке планування парку надавало можливість найкращого підходу до храму прочан під час свят та у будні. Територія парку була огороджена, про що свідчать колони головних залишки огорожі. Пейзажні частини парку вирішені галявинами та композиціями з місцевих порід дерев.

З приходом радянської влади, собор знесли, а парк використовувався як парк культури та відпочинку. На місці цвинтаря були влаштовані розважальні заклади, танцмайданчик.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природно-заповідний фонд Черкаської області / Укл. Коноваленко О.С., Карастан І.М. — Черкаси : Вертикаль, 2006. — 196 с.

Джерела[ред. | ред. код]