Педру де Сінтра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Педру де Сінтра
порт. Pedro de Sintra
Народився 15 століття
Лагуш
Помер 1484
Гвінея (регіон)
Країна  Португальське королівство
Діяльність мандрівник-дослідник
Знання мов португальська

Пéдру де Сінтра (порт. Pedro de Sintra), також відомий як Перу де Сінтра (порт. Pêro de Sintra) — португальський мореплавець та дослідник[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Разом з іншими португальськими мореплавцями, найнятими лісабонським купцем Фернаном Гомішем — Перу Ешкобаром, Фернаном до По, Жуаном де Сантарен та Лопу Гонсалвішем, Педру де Сінтра був серед ряду мореплавців, які досліджували Гвінейську затоку в цей період від імені короля Португалії Афонсу V. Педру де Сінтра був одним із перших європейців, хто досліджував узбережжя Західної Африки. Приблизно в 1462 році його експедиція досягла нинішньої Сьєрра-Леоне і дала назву цій землі.

Хоча, за словами професора К. Магбайлі Файла, це могло бути неправильним тлумаченням істориків: є свідчення про згадку землі "Сьєрра Ліоа" ще до 1462 року, коли експедиція де Сінтри досягла узбережжя Сьєрра-Леоне.[2] Це означає, що людина, яка назвала Сьєрра-Леоне, досі невідома. Якщо цю територію відкрив і назвав всеж таки де Сінтра, незрозуміло, чи назва походить від рельєфу чи клімату в цьому районі. За деякими даними, прибережні регіони нагадували зуби лева, а інші припускають, що місцеві грози звучали як рик лева[3]. Англійські мореплавці XVI століття називали територію Сьєрра-Леоа, яка пізніше перетворилася на Сьєрра-Леоне в XVII столітті. Британці, до колонізації території, офіційно прийняли назву Сьєрра-Леоне в 1787 році[3]

Де Сінтра продовжив свою подорож із Сьєрра-Леоне до сучасної Нігерії, де процвітало королівство Бенін. Він описав вулиці Беніну як широкі та чисті; на відміну від усього, що він зустрічав у Європі. Він також описав добре одягнених людей[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pedro de Sintra. Encyclopædia Britannica. Процитовано 31 березня 2018.
  2. Fyle, C. Magbaily (22 червня 2015). Pedro da Çintra did not name Sierra Leone: An Exploration into available evidence. Concord Times. Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 31 березня 2018.
  3. а б Sierra Leone - Background. Visit Sierra Leone. Процитовано 31 березня 2018.
  4. Zack-Williams, Alfred B. (2004). Amistad and Education in The African Diaspora: The First in the Annual Amistad Lecture Series, CCSU. Africa Update. XI (1). Процитовано 31 березня 2018.