Пензенський трамвай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пензенський трамвай
Опис
Країна  Росія
Місто Пенза
Сайт trollpnz.moy.su
Ширина колії 750 мм

Пензенський трамвай — пасажирська трамвайна система на дизельній тязі в місті Пенза, яка діяла з 1935 по 1937 рік.

Історія[ред. | ред. код]

У 1930-х роках в Пензі постало питання про організацію пасажирських перевезень між центром і промисловими підприємствами на околиці міста. Поштовхом для побудови трамвая послужив колективний лист робтників велозаводу в Москву. З Москви надійшла вказівка: «в найкоротші терміни пустити до заводу трамвай!»

Була побудована вузькоколійна лінія (колія 750 мм), на велозаводі виготовили вагон і влітку 1935 року розпочався рух трамваю по маршруту «Драмтеатр — велозавод».

Поїзда складався з мотовоза з двома причіпними пасажирськими вагонами[1], курсував від Драмтеатру вулицями Бакуніна, Плеханова, через тунель під залізничним вокзалом, далі по вулицях Коваля, Пролетарської і Заводському шосе до прохідної велозаводу.

Вузькоколійна трамвайна лінія мала довжину 2,8 км і була одноколійною з додатковими коліями на кінцевих пунктах, службовців. Експлуатацією трамвая займався Горкомгосп, ремонт рухомого складу проводився в майстернях велозаводу.

Працював пензенський трамвай недовго. Неправильне розташування залізничної колії, вузька колія привели до того, що вагони були нестійкими і кілька разів перекидалися разом з пасажирами. Восени 1937 року трамвай, який приніс великі збитки, припинив своє існування. Замість трамвая було організовано автобусне сполучення.

Інші проєкти[ред. | ред. код]

У 1940-х роках постала необхідність створення в Пензі міського електротранспорту. Розглядалися два варіанти — будівництво ширококолійного електричного трамвая, або будівництво тролейбуса. Вибір був зроблений на користь тролейбуса, який був побудований і відкритий у 1948 році.

У ЗМІ обговорюється можливість організації в Пензі внутрішньоміського пасажирського сполучення по існуючих залізничних коліях[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пензенский трамвай — фото из книги «Пенза вчера и сегодня»
  2. Денис Ахромеев Пензенскому трамваю — 70 лет! // Молодой ленинец. — 25.01.2005. — № 4 (7206). Архів оригіналу за 12 березня 2014. Процитовано 12 березня 2014. 

Посилання[ред. | ред. код]