Роланд Пенроуз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роланд Пенроуз

Народження 14 жовтня 1900(1900-10-14)[1][2][…]
Лондон, Сполучене Королівство або Сассекс, Південно-Східна Англія, Англія, Сполучене Королівство[4]
Смерть 23 квітня 1984(1984-04-23)[1][2][…] (83 роки)
  Чидінгліd, Велден, Східний Сассекс[d], Східний Сассекс, Велика Британія
Країна  Велика Британія[5][4]
 Сполучене Королівство
Навчання Куїнз-колледжd і Leighton Park Schoold
Діяльність фотограф, поет, письменник, художник, літограф, парамедик, мистецтвознавець, інженер, історик
Напрямок сюрреалізм
Батько James Doyle Penrosed[6][7]
Мати Elizabeth Josephine Peckoverd[6][7]
У шлюбі з Валентина Пенроуз[7] і Лі Міллер[7]
Брати, сестри Alexander Peckover Doyle Penrosed[7], Bernard Edmund Penrosed[7] і Lionel Penrosed[7]
Родичі Роджер Пенроуз і Jonathan Penrosed
Учасник Друга світова війна
Роботи в колекції Художній інститут Чикаго, Тейт, Національна галерея мистецтв, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[8], Національні галереї Шотландіїd, Музей Ізраїлю, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Нова національна галерея, ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe[d][4], Ferens Art Galleryd, Bolton Museumd, Southampton City Art Galleryd і Музей Бойманса - ван Бенінгена[9]
Нагороди
Командор Ордена Британської імперії Лицар-бакалавр
Сайт rolandpenrose.co.uk

CMNS: Роланд Пенроуз у Вікісховищі

Сер Роланд Альгернон Пенроуз (14 жовтня 1900, Лондон — 23 квітня 1984) — англійський художник, історик і поет.[10] Був промоутером і колекціонером сучасного мистецтва та сподвижником сюрреалістів у Великій Британії. Під час Другої світової війни він застосував свої художні навички на практиці як викладач камуфляжу.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Пенроуз був сином Джеймса Дойла Пенроуза (1862—1932), успішного художника-портретиста, та Елізабет Джозефіни Пекковер, дочки заможного банкіра-квакера. Він був третім із чотирьох братів.

Роланд виріс в Вотфорді, відвідував школу Даунса, Колволл, Герефордшир, а потім школу Лейтон-Парку, Редінг, Беркшир . У серпні 1918 року приєднався до підрозділу швидкої допомоги, який служив з вересня 1918 року в Британському Червоному Хресті в Італії. Після вивчення архітектури в Квінс-коледжі, Кембридж, Пенроуз перейшов на живопис і переїхав до Франції, де жив з 1922 р. і де в 1925 р. одружився зі своєю першою дружиною поетесою Валентиною Буе.[11]

Сюрреалізм[ред. | ред. код]

Пенроуз повернувся до Лондона в 1936 році і був одним з організаторів Лондонської міжнародної сюрреалістичної виставки, що призвело до створення англійського сюрреалістичного руху. Пенроуз оселився в Гемпстеді на півночі Лондона, де він був в осередку спільноти авангардних британських художників та емігрантів, які там оселилися.

Шлюб Пенроуза і Буе розпався в 1934 р., вони розлучилися в 1937 р. Пенроуз прибув до Корнволла в червні 1937 р., де жив у домі свого брата в затоці Ламбе. Його супроводжувала група художників-сюрреалістів і його нова кохана Леонора Керрінгтон.

У 1938 році Пенроуз організував демонстрацію Герніки Пікассо, в рамках якої було зібрано кошти для республіканського уряду Іспанії. У цьому ж році у нього був роман з Пеґґі Ґуґґенгайм, коли вона зустріла його у своїй галереї Ґуґґенгайм Жон, щоб спробувати продати йому картину французького художника-сюрреаліста Іва Тангі. 1939 року в Пенроуза зав'язалися стосунки з його моделлю та фотографом Лі Міллер.

Камуфляжна робота в час Другої світової війни[ред. | ред. код]

Пенроуз був пацифістом, але після початку Другої світової війни він пішов добровольцем-наглядачем повітряних польотів, а потім викладав військовий камуфляж у навчально-виховному центрі «Гвардія» в парку Остерлі. Це призвело до того, що Пенроуз отримав призначення на посаду капітана Королівських інженерів.

Він працював старшим викладачем у Східній командній школі камуфляжу в Норвічі та в Центрі розвитку та навчання камуфляжу в замку Фарнем у графстві Суррей. У 1941 року Пенроуз написав Довідник з камуфляжу для служб цивільної оборони, який давав точні вказівки щодо використання текстури, а не лише кольору, особливо для захисту від аерофотозйомки (на той час монохромної).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Roland Algernon (Sir) Penrose
  3. а б Blumberg N. Encyclopædia Britannica
  4. а б в https://zkm.de/en/person/roland-penrose
  5. Museum of Modern Art online collection
  6. а б Lundy D. R. The Peerage
  7. а б в г д е ж Kindred Britain
  8. http://www.moma.org/collection/works/69499
  9. колекція Бойманса онлайн — 2010.
  10. Artists | LeeMiller. www.leemiller.co.uk. Процитовано 20 вересня 2020.
  11. Kellaway, Kate (22 серпня 2010). Tony Penrose: 'With Picasso, the rule book was torn up'. The Guardian. Процитовано 8 травня 2014.