Перець (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перець
Piper nigrum — типовий вид
Piper nigrum — типовий вид
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Магнолііди (Magnoliids)
Порядок: Перцевоцвіті (Piperales)
Родина: Перцеві (Piperaceae)
Рід: Перець (Piper)
L.
Види

Список видів роду перець

Синоніми
* Anderssoniopiper Trel.
Посилання
Вікісховище: Piper
Віківиди: Piper
EOL: 52541
IPNI: 32042-1
ITIS: 18301
NCBI: 13215
Piper curtipedunculum
Piper nigrum
Piper rivioides

Пе́рець (Piper) — рід рослин родини перцеві (Piperaceae). Включає близько півтори тисячі видів[1] трав та ліан, багато з яких є звичними для свого середовища проживання. Найбільше видів перцю ростуть у тропіках обох півкуль, але більше у тропічній Америці та мусонних областях Східної Азії. Даний рід має важливе економічне та екологічне значення. Диверсифікація цього таксона становить інтерес для розуміння еволюції рослин.

Назва[ред. | ред. код]

Наукова назва перцю (лат. Piper) та загальна назва «pepper» походять від санскритського слова pippali, що означає перець довгий (Piper longum).

Не слід плутати рід рослин «перець» з перцем овочевим та іншими рослинами, які використовуються як прянощі у кулінарії та не мають відношення до даного роду.

Історія[ред. | ред. код]

Згадується під іменем перець (ст.-укр. перець) як різновид «татарського товару» у статутній грамоті молдавського воєводи Олександра від 1407 року, що надавала львівським і подільським купцям право вільно торгувати у Молдовському князівстві, зокрема у Сучаві[2].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Види перцю поширені у тропіках та найчастіше зустрічаються у підлісках низинних вологих тропічних лісів, але можуть рости і на вирубках, та у зонах високих схилів, таких як хмарні ліси; один вид (перець японський, Piper kadsura, з південної Японії та з крайньої південної Кореї є субтропічним та може переносити зимовий іній. Там, де їх знаходять, перці часто домінують над рослинністю.

Більшість видів перцю — трав'янисті або ліаноподібні; деякі ростуть як чагарники чи як невеликі дерева. Декілька видів, під загальною назвою «перець мурашиний», (наприклад, Piper cenocladum) живуть у симбіозі з мурахами. Плоди рослин перцю — перцеві зернятка, зазвичай мають круглу та схожу на горошину форму і розносяться переважно птахами, а також, що важливо, дрібними ссавцями, що харчуються зернами, наприклад, кажанами роду Carollia.

Окремі види[ред. | ред. код]

Всього рід включає близько півтори тисячі видів[1]. Деякі найвідоміші:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]