Перстач індійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перстач індійський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Перстач (Potentilla)
Вид:
Перстач індійський (P. indica)
Біноміальна назва
Potentilla indica
(Andrews) T.Wolf, 1904

Перстач індійський, або дюшенея (лат. Potentilla indica) — трав'яниста рослина з роду перстач родини розових, зовні нагадують листям та плодами суницю. Хоча у багатьох довідниках рослину відносять до роду Duchesnea (наприклад, на сайті Germplasm Resources Information Network[1]), генетичні дослідження показують, що рослину правильніше відносити саме до роду перстач (Potentilla)[2]. Рослину можна відрізнити за жовтим квітами (у справжньої суниці — білі або світло-рожеві).

Поширення[ред. | ред. код]

У дикому вигляді росте у Східній та Південній Азії, проте рослину було завезено у багато інших країн як декоративну рослину[3]. У ряді регіонів здичавіла та стала бур'яном.

Повідомляють про знахідки цієї рослини в дикому стані в лісах на околицях Житомира з 1925 р.[4] В 2019 році рослину знайдено в лісах Красилівського району на Хмельниччині[джерело?].

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Плоди

Стебла тонкі, повзучі, укорінюються у вузлах, 30-90 см завдовжки.

Листки — тридольні, з легкими прожилками знизу, темно-зелені, на довгих черешках, зібрані у прикореневу розетку. Нерідко зберігаються взимку.

Жовті квіти зав'язуються в середині весни, та потім нерегулярно у період росту.

Плоди — білі або червоні, повністю покриті червоним насінням, дуже схожі на суниці. Плоди їстівні, але без смаку.

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими, вважаються не надто смачними. Листки можна вживати вареним[5].

Вся рослина є антикоагулянтом, антисептиком, депуративом і жарознижувальним засобом. Застосовується при лікуванні фурункулів і абсцесів, мокнучої екземи, стригучого лишаю, стоматиту, ларингіту, гострого тонзиліту, укусів змій і комах, травматичних ушкоджень. Відвар листя використовують для лікування набряків. Настій квіток використовують для активізації кровообігу. Плід використовують для лікування шкірних захворювань[5].

Декоративна рослина для оформлення скельних садків та схилів. Придатна для вирощування як кімнатна рослина. Це хороша ґрунтопокривна рослина. Гарне укриття для цибулинних рослин[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Список видів роду перстач

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Duchesnea: інформація на сайті GRIN(англ.) (Перевірено 14 січня 2009)
  2. Torsten Eriksson, Malin S. Hibbs, Anne D. Yoder, Charles F. Delwiche, and Michael J. Donoghue (2003). The Phylogeny of Rosoideae (Rosaceae) Based on Sequences of the Internal Transcribed Spacers (ITS) of Nuclear Ribosomal DNA and the trnL/F Region of Chloroplast DNA. Int. J Plant Sci. 164 (2): 197—211. doi:10.1086/346163. Архів оригіналу за 16 серпня 2019. Процитовано 18 травня 2015.
  3. Missouri department of Conservation. Indian Strawberry (Mock Strawberry). Архів оригіналу за 24 жовтня 2013. Процитовано 22 листопада 2013. This plant is invasive in many locations across America.
  4. Вікторовський В. Г. Індійський суничник (Duchesnea indica Focke) в Житомирському лісі // Український ботанічний журнал. — 1929. — Т. 5. — С. 85—87.
  5. а б в Duchesnea indica. Useful Temperate Plants Database. Процитовано 28.07.2023. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]