Перші весняні дні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Перші весняні дні»
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: біля 1922-23
Розміри: 20,80 × 15 см
Висота: 20,9 см
Ширина: 14,9 см
Матеріал: китайська туш та гуаш
Зберігається: Фігерас, Іспанія
Музей: Театр-музей Сальвадора Далі

«Пе́рші весня́ні дні» — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана орієнтовно у 1922-23 роках. Зараз зберігається в колекції Театру-музею Далі.

У 1922 році Сальвадор Далі оселився в студентському гуртожитку в Мадриді, що кардинально вплинуло на його особисту та творчу біографію. Тут він познайомився з Федеріко Гарсіа Лоркою, Луїсом Бюнюелем та Пепіном Бельо. У цей період він створює серію творів, на яких зображені сцени нічного життя Мадриду. У цих картинах відчувається вплив уругвайського художника Рафаеля Баррадаса. Проте картина «Перші весняні дні», у якій відтворено повсякденність Фігерасу, рідного міста автора, наповнена лірикою почуттів та емоцій. Пам'ять художника фокусується на центральному персонажі, яким є він сам, та на різних сценах довкола нього: закохана пара на лавці; жінка, що розвішує білизну; півень, що кукурікає; годинник, який невпинно відмірює час; студенти; жінка, що плете мереживо; діти, що грають у дворі; літак; місяць та птахи.

Джерела[ред. | ред. код]

1. Антони Пичот, Монсе Агер, Жорж Пуч. Театр-музей Дали в Фигерасе // Фонд «Гала-Сальвадор Дали», «Триангле посталс».

  1. а б https://www.salvador-dali.org/ca/museus/teatre-museu-dali-de-figueres/colleccio/162/els-primers-dies-de-primavera