Петро Вільговський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Вільговський
англ. Peter Wilhousky
Народився 6 липня 1902(1902-07-06)[1][2]
Пассейк
Помер 4 січня 1978(1978-01-04)[1][2] (75 років)
Норволк
·рак
Поховання Православний цвинтар Святих Петра і Павла, Гіллсборо, Нью-Джерсі
Країна  США
Національність українець
Діяльність диригент, композитор
Знання мов англійська
Батько Йосип Вільговський
Мати Юлія (Олена) Гнат
IMDb ID 0928998

Петро (Пітер) Вільговський (англ. Peter J. Wilhousky; 13 липня 1902, Пассейк, Нью-Джерсі, США — 4 січня 1978, Норволк) — популярний американський композитор, хоровий диригент, аранжувальник та педагог українського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 13 липня 1902 в Пассейку, Нью-Джерсі у сім'ї Йосипа Вільговського й Юлії (Олени) Гнат, що походили з Пряшівщини. Батько походив з села Вишній Орлик, мати з села Удол[3].

Музичні таланти хлопця виховувались його батьками з дуже молодого віку, як вдома, так і в церковному хорі. Протягом п'яти років у дитинстві він був членом хорового колективу Руського кафедрального собору в Нью-Йорку. Він став сопрано-солістом та виступав у численних концертах та службах собору, виступав у Білому домі перед Президентом США Вудро Вільсоном.

Петро Вільговський також навчався грати на скрипці та фортепіано. Продовжував свою музичну освіту в Нью-Йорку та отримав ступінь бакалавра мистецтв у музичному навчальному закладі, що зараз відомий як Джульярдська школа. Працював вчителем музики в Нью-Ультрехтській середній школі в Брукліні, в той час він почав організувати студентів у хори, якими він керував протягом наступних двадцяти п'яти років. Його хор у складі 1500 студентів з великим успіхом виступив на Медісон-сквер-гарден у 1936 році для Національної асоціації вчителів музики. Його студентські хори щорічно виступали в Карнегі-холі та Лінкольн-центрі. Він також навчав хорових диригентів та музичних педагогів у музичній Джульярдській школі. Співпрацюючі з відомим диригентом Артуро Тосканіні, вони підготували хор з 600 співаків, щоб виконували «Гімн до народів» під керуванням Тосканіні на концерті в Медісон-сквер-гарден у 1944 році.

Деякий час працював аранжувальником симфонічного оркестру радіо «NBC».

У 1936 році Петро Вільговський створив англійську версію «Щедрика»[4], нині всесвітньо відому Carol of the Bells[5], для симфонічного оркестру радіо NBC[6]. Саме в цьому варіянті «Щедрик» отримав всесвітню славу.

Петро Вільговський помер від раку 4 січня 1978 року в штаті Коннектикут, у лікарні Норволка, коли йому виповнилося 75 років. Похований у родинному склепі на православному цвинтарі Святих Петра і Павла у Гіллсборо, штат Нью-Джерсі.

Творчість[ред. | ред. код]

У 1936 році написав низку англійських текстів до композиції українського композитора Миколи Леонтовича «Щедрик», остання версія відома як Carol of the Bells, що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Його емоційно заряджене аранжування твору «Бойовий гімн Республіки», зроблене в 1944 році, найчастіше вибирають військові оркестри Сполучених Штатів. Запис цього твору Хором мормонської скинії отримав «Греммі» в 1959 році за кращу виставу з оркестром або хором.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]