Петро Одинець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Одинець
Народився невідомо
Помер після 1625
Громадянство Військо Запорозьке
Національність українець
Діяльність військовий очільник
Військове звання кошовий отаман
Термін 1620 рік
Конфесія православ'я
Герб
Герб

Петро Одинець (*д/н — † після 1625) — козацький ватажок, кошовий отаман 1620 року, український дипломат.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з київського шляхетського роду власного герба Одинець. Про його дату та місце народження немає відомостей. Ймовірно вже 1610-х роках був знаним та відомий на Запорізькій Січі. За деякими відомостями брав участь у морських походах гетьмана Петра Сагайдачного. 1619 року брав участь у Роставицькій комісії, що завершилася підписанням угоди з урядом.

У 1620 році обирається кошовим отаманом. Під час своєї каденції здійснив вдалий військовий похід під Перекоп, де завдав поразки кримським татарам, звільнивши багато невільників. У березні того ж року за дорученням гетьмана Петра Сагайдачного вирушив з дипломатичним завданням до Московії. Завданням було відновити стосунки з московським царем після походу українських козаків у 1618 році на боці польського королевича Владислава. Втім, московський цар відмовився надати допомогу козакам у боротьбі проти Кримського ханства. Загалом Одинець впорався із завданням. Водночас надав Сагайдачному важливу інформацію щодо перебування у Москві патріарха Теофана III, час коли той збирався рушати додому через землі Речі Посполитої.

По поверненні, ймовірно, Петро Одинець брав участь у Хотинській битві. Документально засвідчено, що він був учасником українсько-польської війни 1625 року під проводом гетьмана Марка Жмайла. Одинець був активним учасником укладання Куруківської угоди. Про його подальшу долю немає відомостей.

Джерела та література[ред. | ред. код]