Пивний кухоль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літрові керамічні пивні кухлі
Класичний скляний кухоль
Металевий пивний кухоль з кришкою

Пивний кухоль — скляний, керамічний або порцеляновий кухоль для вживання пива. Ємність зазвичай — 0,33 л, 0,4 л, 0,5 л, 0,6 (пінта), 1 літр.

Літрові пивні кухлі на Октоберфесті

На пивний кухоль нерідко наноситься символіка пивоварної компанії або сорту пива, тому келихи часто використовуються виробниками пива для просування свого товару на ринку шляхом поставки торговим підприємствам. Також такі розігруються ними в ході різних рекламних акцій. У домашніх умовах кухоль можна охолоджувати перед застосуванням в морозильнику, однак варто це робити лише протягом малого (10-15 хв.) часу, або ж обгорнуту в целофан (справа в тому, що в разі тривалого знаходження на стінках келиха утворюється стійка паморозь з характерним «запахом холодильника» від інших збережених там продуктів, яка при наливанні пива може зіпсувати його смак).

Пивний кухоль СРСР[ред. | ред. код]

У СРСР кухлі, як правило, були об'ємом в півлітра, характерного стандартного дизайну, масивні, із товстого скла без кольору, із простою масивною ручкою.

Кубок[ред. | ред. код]

Кубок з тонкого скла на ніжці. За формою близький до циліндра із плавним зменшенням діаметру всередині та розширенням вгорі, що спеціально зроблено для збереження пінної шапки. Це чаші для глибоких ковтків, добре підходять для бельгійського темного елю, та пива типа Dubbel і Quadrupel.[1]

Келихи для пільснера[ред. | ред. код]

Келих для пільснера

Для пільснера використовуються не кухлі а келихи (не мають ручки та мають ніжку), оскільки пільснер — прозоре, золотисте за кольором та добре освіжаюче пиво[2]. Келих тонкого скла плавно розширюється догори для утримання піни. Келих підкреслює колір та прозорість пива. Може бути використаний для пільснеру, легких лагерів: Euro Pale Lager, Light Lager, Witbier.

Кухоль «Тюльпан»[ред. | ред. код]

Цей тип кухлів використовується для міцного елю: Pale Ale, Flanders Red Ale, American Wild Ale і т. д.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Glassware for Beer Geeks. outstandingglasses.com (eng) . Архів оригіналу за 9 грудня 2018. Процитовано 9 грудня 2018.
  2. Duane Swierczynski, The big book o' beer: everything you ever wanted to know about the greatest beverage on earth, page 122. Quirk Books. 2004. ISBN 1931686491. Процитовано 13 грудня 2018.