Пилип (апостол від сімдесяти)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пилип
Народився прибл. 1 століття
Кесарія Приморська
Помер 11 жовтня (1 століття)
Ієраполіс
У лику Римо-католицька церква
Східні католицькі церкви
Православна церква
Коптська православна церква Александрії
Вірменська апостольська церква
Ефіопська православна церква
Сирійська православна церква
Орієнтальні православні церкви,
Лютеранство
День пам'яті 11 жовтня
Philip the Evangelist на Вікісховищі

Євангеліст Пилип (грец. Φίλιππος Филип, Філіпп) кілька разів з'являється в Діях апостолів. Був одним із семи, обраних для піклування про бідних християнської громади в Єрусалимі (Діян. 6:5). Він проповідував і, як повідомляється, творив дива в Самарії, а також зустрів і охрестив ефіопського євнуха, на дорозі з Єрусалима до Гази, що традиційно знаменує початок Ефіопської церкви (Дії 8:26–39). Пізніше Пилип попрямував у Кесарію Приморську (Дії 8:40) зі своїми чотирма дочками, які пророкували, де його відвідав апостол Павло (Дії 21:8–9).

Новий Завіт[ред. | ред. код]

Вітражний диптих, що зображає хрещення ефіопського євнуха святим Філіпом Євангелістом і Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Собор Втілення (Гарден-Сіті, Нью-Йорк).

Пилип носив грецьке ім'я. Вперше згадується в Діях апостолів (Дії 6:5) як один із «семи дияконів», які були обрані для участі у тимчасових справах церкви в Єрусалимі, через нарікання елліністів на євреїв.

Після мученицької смерті Стефана вирушив до «міста Самарії», де проповідував з великим успіхом. Одним з навернених ним був Симон Маг. Згодом ангел сказав йому йти на дорогу між Єрусалимом і Газою. Там він навчив і хрестив ефіопського євнуха. Згодом він був перенесений Духом в Азот (Ашдод); а потім «проповідував по містах, аж поки не прийшов до Кесарії» (Дії 8:40).

Тут через кілька років, згідно з Діяннями (Дії 21:8–9), де він описаний як «євангеліст» (термін знову зустрічається в Новому Завіті лише в Посланні до Ефесян (Еф. 4:11). У 2-му посланні до Тимофія (2 Тим. 4:5), він розважав Павла Апостола і його супутників на шляху до Єрусалиму; у той час «у нього було чотири дочки, які пророкували».

Традиція[ред. | ред. код]

У дуже ранній період його плутали з апостолом Філіпом. Плутанина була легшою, через те, що як шановний член апостольської спільноти, його можна було легко описати як апостола в ширшому сенсі цього слова. Звісно якщо не брати до уваги основних 12 апостолів. [1] Пізня традиція описує його як поселення в Траллесі в Анатолії, де він став єпископом цієї церкви.

Пам'ять «Святого Пилипа Диякона» відзначається 11 жовтня у православній церкві, у римському обряді, [2] Синоді лютеранської церкви – Міссурі [3] та в англіканській спільноті, включаючи, наприклад, Єпископальну церкву США, і англіканську церкву Південної Африки. Крім того, у православній церкві Пилипа зараховують до сімдесяти апостолів і називають протодияконом. Це вшанування виконується 4 січня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Salmon, George (1894). A historical introduction to the study of the books of the New Testament (вид. 7th). с. 313-.
  2. Martyrologium Romanum (вид. Editio Altera). Typis Vaticanis. 2004. OCLC 254598655.
  3. Kinnaman, Scot A.; Lane, Laura L. (2010). Lutheranism 101. Concordia Publishing House. с. 278. ISBN 978-0-7586-2505-2.

Посилання[ред. | ред. код]