Полозові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полозові
Час існування: Олігоцен - наш час
Coluber caspius
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Scleroglossa
Інфраряд: Змії (Serpentes)
Родина: Полозові (Colubridae)
Oppel, 1811
Посилання
Вікісховище: Colubridae
Віківиди: Colubridae
EOL: 1722
ITIS: 174121
NCBI: 8578
Fossilworks: 38127

Полозові (Colubridae) — численна родина змій, до якої входить більше половини усіх сучасних видів, у тому числі види підродини Вужеві (Natricinae, понад 30 родів).

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Розповсюджені на усіх континентах окрім Антарктиди. Зустрічаються біля водойм (річки, озера, на морських узбережжях), в тропічних лісах та лісах помірного поясу, в степах та пустелях. В усіх біотопах переважають за чисельністю інші види змій.

Будова[ред. | ред. код]

Розміри від 10 см до 3,5 м. Тіло вкрите зверху однорідною лускою, яка розташована зазвичай правильними поздовжніми рядами. Нижній бік тіла вкривають зазвичай витягнуті впоперек черевні щитки, але іноді усе тіло вкрите лускою. Голова зазвичай врита великими симетрично розташованими щитками.

Відмінними особливостями вужевих є повна відсутність рудиментів кісток таза та задніх ніг, наявність тільки однієї правої легені, довга верхньощелепна кістка, що лежить горизонтально, відсутність рухомих трубчастих зубів тощо. Численні нерухомі зуби цих змій розташовані на верхньощелепній, зубній, крилоподібній та піднебінній кістках та сильно варіюють за розмірами та формою у різних видів. Часто задні верхньощелепні зуби мають збільшені розміри, сплющені з боків та відділені від інших зубів значним проміжком. Також вони можуть мати на передній поверхні заглиблення для стікання отрути. Очі у більшості представників родини добре розвинені. Деякі види мають бінокулярний зір.

Забарвлення досить різноманітне.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Умови життя різних представників родини суттєво відрізняються. Багато видів живуть біля водойм, добре плавають та пірнають, є види що живуть на деревах, є такі, що ведуть рийний спосіб життя. Кормова база вужевих дуже різноманітна та включає безхребетних, риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців. Здобич іноді з'їдають живцем, але частіше спочатку вбивають, придушуючи або впорскуючи отруту. Мають багато природних ворогів. Вужів поїдають хижі птахи та ссавці, а також великі ящірки та змії.

Парування часто супроводжується шлюбними іграми. Частина видів вужевих відкладає яйця, для інших видів характерне яйцеживородіння.

Систематика[ред. | ред. код]

Типовий рід родини Полозові (Colubridae) — Полоз (Coluber).

Розрізняють 10 підродин родини Полозових:

Каламарія з підродини Каламарієві (Calamariinae)
Hydrodynastes gigas з підродини Дипсадинові (Dipsadinae)
Сторерія з підродини Вужеві (Natricinae)
Піщана змія "Зериг" (Psammophis schokari)

Невизначене систематичне положення

Джерела[ред. | ред. код]

  • Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-український-латинський словник зоологічної термінології і номенклатури. — Київ : Наукова думка, 1983. — С. 258.

Посилання[ред. | ред. код]