Політична коректність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Політи́чна коре́ктність або політкоре́ктність — сталий стиль, тобто, політика ввічливого відношення до суперечливих явищ у суспільстві з метою стримування розростання руйнівних образ чи прихованих суперечок. Часто охоплює регламентований стиль мовлення, регламентовану термінологію та поведінку. Метою її є мінімізація образи представників меншин чи груп суспільства на підґрунті расових, релігійних чи культурних ідей. Стиль політкоректності часто використовується для приховування образ, які не сприймаються як такі більшістю. Сам термін і його використання є гострополемічними.

Особливості явища[ред. | ред. код]

Слід розуміти, що «політкоректність» — це не просто новий синонім для поняття «ввічливість». Політкоректність — певна політика, певний спосіб поведінки. Особливістю політкоректності є її крайня запобігливість; засуджуються не просто образливі вчиники, а усе, що потенційно може бути образливим. В разі оцінки мотивації вчинку чи слів, які можуть розглядатися, як образливі, обирається, як правило, максимально близький до зумисного вчинку варіант інтерпретації. Також для політкоректності характерна крайня неконфліктність — в разі, якщо виникає вибір між кількома варіантами інтерпретації події, факту, вчинку обирається найменш образливий, навіть якщо він є менш імовірним чи навіть відверто надуманим. Ще однією особливістю практики політкоректності є неоднаковість підходу. Оскільки сучасна політкоректність виросла з руху за права меншин, як правило, одні групи розглядаються як жертви, а інші як агресори. Власне сама політкоректність застосовується майже виключно саме щодо дій «агресорів» відносно до «жертв».

Історія[ред. | ред. код]

Появу терміна політкоректність можна віднести до 1793 р., коли Верховний Суд США розглядав справу «Чізхольм проти Джорджії[en]». В рішенні Суду був вжитий термін not politically correct — політично некоректний, суспільно неприйнятний.

Приклади[ред. | ред. код]

  • Використання в США «афроамериканець» (англ. Afro-American) замість «негр» (negro) і майже повна заборона слова «ніґґер» (nigger)
  • Використання «з особливими потребами» замість «людина з інвалідністю», «неповносправний», «інвалід».
  • Використання «з надлишковою вагою», «схильна(ий) до повноти» замість «ожиріння»

Джерела[ред. | ред. код]

  • Коректність політична //Політологічний енциклопедичний словник / уклад.: Л. М. Герасіна, В. Л. Погрібна, І. О. Поліщук та ін. За ред. М. П. Требіна. — Х. : Право, 2015

Література[ред. | ред. код]

  • О. Сахань. Політична коректність // Політична енциклопедія. Редкол.: Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал (заст. голови) та ін. — К.: Парламентське видавництво, 2011. — с.578 ISBN 978-966-611-818-2

Посилання[ред. | ред. код]