Поліщук Денис Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Денис Поліщук
Ім'я при народженні Денис Валерійович Поліщук
Народився 14 червня 1990(1990-06-14) (33 роки)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність громадський активіст

Денис Валерійович Поліщук (нар.14 червня 1990) — громадський діяч, активіст, лейтенант гвардії, командир взводу 54 окремого розвідувального батальйону, один з підозрюваних у вбивстві Олеся Бузини.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 14 червня 1990 року у Києві у сім'і психолога та військового. У школі навчався на «відмінно». У 2007 році вступив до Національного університету харчових технологій на бюджет. Має вищу технічну освіту. Пізніше працював у економічній, будівничій та ІТ-сферах[1].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

З 2008 року займався проведенням та організацією патріотично-військових вишколів. Сприяв соціальній допомозі дітям в Київській області.

У 2011 році здобув первинне військове звання молодшого лейтенанта.

З 2011 року став членом виконкому УНА по Україні.

У 2012 році балотувався в народні депутати України по партійним спискам УНА.

Активно виступав проти незаконних забудов (зокрема проти рейдерського захоплення Гостинного двору на Подолі). Брав участь в Мовному майдані 2012 року. Перешкоджав фальсифікації результатів виборів по Деснянському району в 215 окрузі та брав участь в багатьох протестних рухах проти антиукраїнського режиму Януковича.

У 2013 році був залучений до підготовки помічників народних депутатів України при комітеті Верховної Ради України.

З кінця 2013 року був активним учасником Революції Гідності. Був у перших рядах на Майдані.

Має досвід результативної роботи в громадських організаціях УНА-УНСО та "Організація патріотичних громадян С14"[1].

Участь в АТО[ред. | ред. код]

18 березня 2014 року Денис Поліщук добровільно пішов у Збройні сили України. Служив у 54-ому ОРБ ЗСУ під Маріуполем. Був демобілізований офіцером запасу ЗСУ навесні 2015 року[1].

Справа «Вбивства Бузини»[ред. | ред. код]

18 червня 2015 року міністр МВС Арсен Аваков до вироку суду оголосив винними у вбивстві О. Бузини двох активістів Андрія Медведька та Дениса Поліщука[2][3]. Міліція викрала хлопців без протоколів затримання, у відділку їх побили, намагаючись отримати зізнання. Було проведено обшуки в домівках затриманих та їх друзів, у результаті чого співробітники правоохоронних органів викрали усі цінні речі з п'яти квартир. На суді, що відбувся того ж дня, Медведьку та Поліщуку обрали по 2 місяці тримання в СІЗО як запобіжний захід.

Свідки обвинувачення плуталися в показах щодо опису вбивць та їх транспортного засобу. Свідків захисту, що бачили справжніх вбивць, створили фотороботи[4] та дали свідчення міліції, суд заслухати відмовився. Головною підставою затримання хлопців став тест ДНК з речей, які знайшли поряд із місцем злочину. За версією захисту, речі могли бути викрадені міліцією раніше, оскільки до цього у активістів були пограбування. Андрій Медведько та Денис Поліщук на момент вбивства, задовго до та після того, знаходилися в зоні АТО, що підтверджують численні очевидці. 23 червня 2015 року за Дениса Поліщука внесли заставу у розмірі 5 мільйонів гривень[5] і він вийшов з ізолятора тимчасового тримання. Заставодавцем виявився бізнесмен і гонщик Олексій Тамразов[6]. Прокуратура подала апеляцію з вимогою повернути Поліщука під варту. 2 липня Апеляційний суд міста Києва задовольнив клопотання прокурорів та ухвалив рішення про новий запобіжний захід — два місяці утримання в СІЗО без права на заставу[7].

«Свободу патріотам»[ред. | ред. код]

Як і у випадку зі справою роти "Торнадо", після затримання Поліщука та Медведька відбулися акції в їх підтримку: активісти організували акцію протесту з вимогами «припинити пити кров з добровольців»[1] [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.]. Колишній перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генеральна Прокуратура України зацікавлена в тому, щоб вбивці не були покарані[2] [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.].

Депутати, що виступають у підтримку хлопців, одягнули на засідання Верховної Ради футболки із зображеннями Медведька та Поліщука, в тому числі Ігор Луценко, Ігор Мосійчук, Борис Філатов, Андрій Іллєнко та Володимир Парасюк[джерело?]. Загальна кількість депутатів у футболках перевищувала два десятки. Після цього розпочався флешмоб з футболками, який підтримали багато зірок та гуртів, таких як: Kozak System, Друга Ріка, Гайдамаки, Тінь Сонця, Кому Вниз, Сокира Перуна, Ірена Карпа, Тартак, Мандри (гурт), Нумер 482 та багато інших[8]. 8 серпня у Києві під стінами ізолятора тимчасового тримання відбувся концерт за участю відомих виконавців на підтримку підозрюваних[9].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Хто судить Медведька та Поліщука за вбивство Бузини?. Архів оригіналу за 13 серпня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  2. Аваков заявив про розкриття вбивства Бузини і назвав імена затриманих. Архів оригіналу за 22 серпня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  3. Аваков: Один із затриманих у справі Бузини раніше служив у спецроті МВС. Архів оригіналу за 30 липня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  4. Адвокаты Медведько и Полищука показали фоторобот предполагаемого убийцы Бузины. Архів оригіналу за 17 серпня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  5. За одного з підозрюваних у вбивстві Бузини внесли заставу (оновлено). Архів оригіналу за 27 червня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  6. Тамразов підтвердив, що вніс заставу за Поліщука. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  7. Суд повернув під варту Дениса Поліщука, якого раніше відпустили під заставу. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  8. Тамара Шевчук: «Підтримка політв'язнів Андрія Медведька та Дениса Поліщука на „Бандерштаті“». Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  9. У Києві відбувся концерт на підтримку Поліщука та Медведька. Архів оригіналу за 10 серпня 2015. Процитовано 10 серпня 2015.

Джерела та статті[ред. | ред. код]