Затьмарення (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Затьмарення
A Scanner Darkly
Жанр драма, антиутопія, фантастика
Режисер Річард Лінклейтер
Продюсер Томмі Палота[en]
Джона Сміт[en]
Ервін Стофф[en]
Сценарист Річард Лінклейтер
Філіп Дік
На основі Затьмарення[1]
У головних
ролях
Кіану Рівз
Роберт Дауні (молодший)
Вуді Харрельсон
Вайнона Райдер
Оператор Шейн Ф. Келлі[d]
Композитор Грехем Рейнольдс[en]
Монтаж Сандра Едейр[en]
Кінокомпанія Thousand Wordsd і Section Eight Productionsd
Дистриб'ютор Warner Independent Pictures[en]
Тривалість 100 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2006
Дата виходу світова прем'єра: 25 травня 2006
Кошторис $8.7 мільйонів
IMDb ID 0405296
Рейтинг MPAA: R
scannerdarklymovie.com

«Затьмарення» (англ. A Scanner Darkly — дослівно «Сканування втемну») — американський анімаційно-ігровий повнометражний художній фільм Річарда Лінклейтера, поставлений за мотивами однойменного роману Філіпа К. Діка.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму відбуваються в США в недалекому майбутньому (у фільмі — 2013 рік). Поширення наркотиків досягло катастрофічних масштабів: близько 20 % населення країни є хронічними наркоманами. Відділ поліції по боротьбі з наркотрафіком намагається ввести в середовище наркоманів «крота». Рівень секретності операції такий, що навіть куратор операції не знає імені та обличчя секретного агента — вони спілкуються один з одним за допомогою костюмів-«калейдоскопів», які постійно змінюють зовнішність та голос людини. В результаті наступає момент, коли Спецагент Боб Арктор (Кіану Рівз) отримує завдання стежити за наркоманом Бобом Арктором — тобто фактично за самим собою. На цей момент він уже сильно підсів на найновіший наркотик — «речовину „Д“», яка постійно руйнує його свідомість, і стеження за самим собою вже не виглядає для нього найбільш дивним, що може трапитися з людиною. Куратор операції і Арктор знають один одного тільки за псевдонімами — Хенк та Фред.

Арктор живе з двома наркоманами. При цьому один з них є інформатором поліції, та регулярно передає інформацію Хенку та Фреду. До Арктора часто приходить його знайома дівчина на ім'я Донна (Вайнона Райдер). В зв'язку з різким погіршенням здоров'я Арктора відправляють в лікувальний заклад організації «Новий Шлях». Виявляється що «Новий Шлях» — це секта по виробництву наркотиків, в якій працюють наркомани, що поступають на лікування. Кругова порука навколо наркотичного оплоту настільки висока, і доказати порушення законодавства настільки складно, що керівництво поліції приймає рішення ризикнути своїм співробітником (Арктором) в надії, що той впорається з наркотичною залежністю та відновиться достатньо, щоб допомогти у викритті злочинців. Фільм закінчується сценою в якій починає прокидатися свідомість головного героя.

В ролях[ред. | ред. код]

Кіану Рівз Боб Арктор / «Фред»
Роберт Дауні-мол. Джеймс Барріс
Вуді Гаррельсон Ерні Лакман
Вайнона Райдер Донна Готорн
Рорі Кокрейн Чарльз Фрек
Алекс Джонс вуличний пророк

Виробництво[ред. | ред. код]

Для виробництва фільму використовувався прийом під назвою ротоскопіювання: художники-аніматори кожен кадр малюють поверх реального. Цей художній прийом дозволив домальовувати деякі елементи, яких в реальних зйомках не було: галюцинації головних героїв, футуристичні костюми, а також передати особливе сприйняття реальності головним героєм.

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]