Попарт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Поп-арт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Гамільтон, «Що робить наші сьогоднішні помешкання такими різними, такими привабливими?» (1956) — одна з найперших робіт попарту

Попа́рт[1] (англ. pop-art, скорочення від англ. popular art —популярне мистецтво; етимологію також пов'язують з англ. рор — уривчастий удар, плескіт) — напрям в образотворчому мистецтві, започаткований у 19501960-х роках, що виник як реакція на абстрактний експресіонізм та використовує образи продуктів вжитку. За наступні десятиліття набув видозмін та значного комерційного успіху, збагативши своєю стилістикою сфери реклами, моди, дизайну тощо.

Образ, запозичений у масовій культурі, переміщується в інший контекст:

  • змінюються масштаб та матеріал;
  • оголюється прийом або технічний метод;
  • виявляються інформаційні перешкоди та ін.

Історія[ред. | ред. код]

Термін «попарт» вперше з'явився у пресі в статті англійського критика Лоуренса Елловея (19261990). У 1966 році Елловей відкрито зізнавався: «Тоді я не вкладав у це поняття той зміст, яким воно володіє сьогодні. Я використовував це слово нарівні з терміном „попкультура“, щоб схарактеризувати продукти засобів масової інформації, а не витвори мистецтва, для яких були використані елементи цієї „народної культури“. У будь-якому разі, поняття увійшло до вжитку десь між зимою 1954/55 років та 1957 роком»[2].

Перші роботи у стилі попарт виконали три художники, які вчилися у лондонському Королівському художньому коледжі — Пітер Блейк, Джо Тілсон та Річард Сміт. Але першою роботою, що отримала статус ікони попарту, був колаж Річарда Хамілтона «Що робить наші сьогоднішні помешкання такими різними, такими привабливими?» (1956)

Попарт прийшов на зміну абстрактному експресіонізму, орієнтуючись на нову образність, що створювалася засобами масової інформації та рекламою.

Попарт породив наступні напрями у мистецтві: опарт, кінетичне мистецтво, ситуативне мистецтво (англ. situation art).

Попарт у США[ред. | ред. код]

Міжнародну славу американському попарту принесли такі художники як Роберт Раушенберг, Рой Ліхтенштейн, Джаспер Джонс, Джеймс Розенквіст, Том Вессельман, Клас Олденбург, Енді Воргол.

Представники попарту[ред. | ред. код]

Цитати[ред. | ред. код]

Попарт — популярний, скороминущий, дотепний, швидкий до забуття, сексуальний, молодий.

Річард Гамільтон

Поп — це кохання, так як поп визнає усе… Поп є подібним до розриву вибухівки. Це американська мрія, оптимістична, щедра, наївна.

Роберт Індіана

Примітки[ред. | ред. код]

  1. попа́рт // «Словники України» online / Український мовно-інформаційний фонд НАН України.
  2. Lawrence Alloway: Die Entdeckung von Pop in England, in: Lucy R. Lippard. Pop Art. München, 1968. S. 27

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]