Похід на Лемнос (1024)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Похід на Лемнос
Зображення
Місце розташування Лемнос
Дата й час 1024
Учасник(и) Візантійська імперія і Київська Русь

Похід русичів проти Візантії 1024 року — морський набіг руського війська на візантійські володіння в Егейському морі наприкінці царювання імператора Василія II Болгаробійця. Це був передостанній конфлікт Київської Русі з Візантійською імперією.

Історія[ред. | ред. код]

Похід відомий тільки за повідомленням візантійського історика Іоанна Скіліци:

«Коли померла на Русі сестра імператора Візантії, — а ще раніше її чоловік князь Володимир, то Хрисохір, якийсь родич померлого, залучивши до себе 800 чоловік і посадивши їх на судна, прийшов до Константинополя. Свою появу вони пояснили бажанням вступити на військову службу до імператора Василія II (976—1025)[1][2]. Але коли імператор зажадав, щоб Хрисохір склав зброю і тільки безбройним з'явився на зустріч в Константинополі. Але він не захотів цього і поплив через Пропонтиду [Мармурове море].

Прибувши в Абидос і зіткнувшись зі стратигом [феми Пропонтида], він легко його здолав і спустився через протоки Егейським морем до острова Лемноса. Тут [він і його супутники] були обмануті удаваними обіцянками, даними начальником флоту Ківірреотом і Давидом з Охрид, стратигом Самоса, а також Никифором Кавасілою, дукой Солунським, і всі були перебиті…»

Спочатку візантійські полководці робили вигляд, що хочуть провести переговори, відволікши увагу русів. Потім візантійці раптово впали на них і вбили усіх людей, що прийшли з Хрисохіром[1][3]. Він був родичем київського князя Володимира Великого, який одружився з сестрою імператора Анною[1][2]. Справжнє його ім'я невідоме, і «Хрисохір» — це, швидше за все, грецький переклад його імені, що означає «золота рука». Блондал припустив, що воно походить або від давньоскандинавського Auđmundr, або від давньоанглійського Eadmund[4][5].

Цей русько-візантійський конфлікт стався приблизно в 1024 році. Час набігу оцінюється виходячи з прив'язки до наступних фактів: завершення правління візантійського імператора Василія II і після смерті великого київського князя Володимира Святославича, хоча повідомлення про смерть його дружини Анни після смерті Володимира суперечить давньоруським літописам.

Конфлікт не відображено в давньоруських джерелах. Ймовірний переклад прізвиська воєначальника русичів Хрісогіра — «Золота рука»[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • История Византии. Т. 2, гл. 14: под ред. Сказкина С. Д. (отв.редактор) — М.: Наука, 1967
  • Казимир Базилевич. Из истории морских походов славян в VII—XII веках
  • Blondal, Sigfus (1978). Varangians of Byzantium: An Aspect of Byzantine Military History. Translated by Benedikz, Benedikt S. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-21745-8.
  • Lilie, Ralph-Johannes; Ludwig, Claudia; Pratsch, Thomas; Zielke, Beate (2013). Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit Online. Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Nach Vorarbeiten F. Winkelmanns erstellt. Berlin and Boston: De Gruyter.
  • Wortley, John, ред. (2010). John Skylitzes: A Synopsis of Byzantine History, 811-1057. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-76705-7.