Прапор саамів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор саамів
Прапор саамів
Пропорції 75:101
Затверджений 15 серпня 1986 року
Кольори
червоний
синій
зелений
жовтий

CMNS: Прапор саамів у Вікісховищі

Національний прапор саамів (Прапор саамського народу) - національний прапор саамів, народу, що проживає в Лапландії (на півночі Норвегії, Фінляндії та Швеції, а також в Мурманській області Росії). Затверджено в 1986 році.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

З 13 по 15 серпня 1986 року в шведському Оре проходила XIII Міжнародна саамська конференція. Перед конференцією був оголошений конкурс, на якому найкращим із запропонованих варіантів був визнаний прапор, автором якого була художниця з Норвегії Астрід Біль (Astrid Båhl). 14 серпня 1986 року прапор саамів вперше було піднято, а на наступний день, 15 серпня, він був затверджений [1] [2].

Опис прапора[ред. | ред. код]

Стандартний розмір прапора - 2020 на 1500 мм. Прапор складається з вертикальних ліній різної ширини синього, жовтого, зеленого і червоного кольору і об'єднує їх червоно-синього кола [1] [2].

Кольори прапора згідно з колірної моделі Пантоне: червоний 485C, зелений 356C, жовтий 116C, синій 286C [1].

Пояснення символіки прапора[ред. | ред. код]

Чотири кольори прапора - кольору гакті, традиційного саамського костюму. Коло відображає форму саамського бубна і символізує сонце та місяць, першопредків саамів згідно поемі південносаамського поета і священика Андерса Фьєлльнера (1795-1876) Paiven parneh («Діти сонця», в іншому перекладі - «Сини сонця»): синя частина кола - місяць, червона - сонце [1] [2].

Чотири кольори прапора, так само як і коло яке їх об'єднує, символізують також спільність саамів Норвегії, Фінляндії, Швеції та Росії [2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Саамська символіка [Архівовано 2012-06-11 у Wayback Machine.]: стаття на сайті saami.su.п
  2. а б в г Національна символіка саамів // Геральдика Мурманської області. — 2004.п