Предок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Предки (діды, прадіды, прабатьки) — померлые родичи, наділеные высоким сакральным статусом, співотносні с міѳологічными родоначальниками та опікунами будинку (див. Домовик), захисныки та опікуны роду й господарства[1].

Далекий предок, родоначальник, називається пращуром [2].

Дві людины є родичами, якщо один из них — предок іншого, або они мают спольного предка.

За Далем, предок — прабатько, праотец, прадіды та праматері; родоначальник, попередник родины, роду, племені, по высходному коліну[3]. Ушаков описує сіе понятіе як «родоначальник, особа, яка жила на колька поколінь раніше й належала до того ж роду».

У слов'янському культі мертвых «чистими» небіжчиками є предки, які померли своєю смертю, похованые отповідно до похоронных норм та отрымали упокой на «тому світі». Их протиставляют небезпечным «нечистым» небіжчикам, померлым «не своєю» смертю й наділеным демонологічными рисами. За давньоруськими джерелами відомо про поклонінія предкам у слов'ян в дохристиянский період[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Левкиевская, 2009.
  2. пращур в словнику української мови. Архів оригіналу за 29 грудня 2014. Процитовано 29 грудня 2014.
  3. Даль, 1880 — 1882.

Література[ред. | ред. код]

  1. Даль В. І. Предок // Тлумачний словник Даля. — 1880 — 1882. (рос.)
  2. Левкиевская Е. Е. Предки / Под ред. Н. І. Толстого; Інститут слов'янознавства РАН // Слов'янські старожитності: Етнолінгвістичний словник. — М. : Международные отношения, 2009. — С. 249-​​252. — ISBN 978-5-7133-1312-8.

Посилання[ред. | ред. код]