Премія Британської науково-фантастичної асоціації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія Британської науково-фантастичної асоціації M:
British Science Fiction Association Award
Присуджується за за твори у галузі фантастики
Засновник(и) Британська асоціація наукової фантастики
Країна Велика Британія Велика Британія
Перше нагородження 1970
bsfa.co.uk

Премія Британської асоціації наукової фантастики (англ. British Science Fiction Association Award, BSFA Award) — щорічна літературна премія, що присуджується за науково-фантастичні твори. Заснована Британською асоціацією наукової фантастики у 1970 році. Вручається у рамках «Істеркону» (Eastercon) — національного науково-фантастичного конвенту. Присуджується премія голосуванням членів BSFA, а в останні роки — всіх учасників конвенту (проте правом номінування мають як і раніше тільки члени асоціації).

Склад номінацій неодноразово змінювався. На премію можуть бути висунуті романи, вперше опубліковані в Сполученому Королівстві в минулому календарному році, а також повісті та оповідання, що вийшли за той же період де б то не було.

У 1966-67 роках присуджувалися «пробні» нагороди; премія тоді називалася «Британською премією фентезі», проте її не слід плутати із сучасною British Fantasy Award. У 2008 році, в честь 50-річчя асоціації, були вручені ретроспективні премії за найкращі твори 1958 року.

Категорії[ред. | ред. код]

Спершу вручалася лише у категорії «За найкращий роман». Згодом кількість категорій збільшена:

Посилання[ред. | ред. код]