Літературна премія імені Олександра Бєляєва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературна премія імені Олександра Бєляєва M:
Присуджується за літературна премія, що присуджується за науково-художні та науково-популярні твори
Засновник(и) Спілка письменників СРСР
Країна Росія
Рік заснування 1990

Літературна премія імені Олександра Бєляєва (Бєляєвська премія)  — щорічна російська літературна премія, що присуджується за науково-художні та науково-популярні твори. Названа на честь російського радянського письменника-фантаста Олександра Романовича Бєляєва.

Премією нагороджуються письменники, перекладачі, літературні критики, а також видавництва, паперові та мережеві періодичні видання.

Історія[ред. | ред. код]

Літературна премія імені Олександра Бєляєва (або Бєляєвська премія — обидві назви рівноправні) була заснована в 1990 році секцією науково-художньої та науково-фантастичної літератури Ленінградської письменницької організації Спілки письменників СРСР. Генеральним спонсором в той час з ініціативи Бориса Черніна стало НВО «Буревісник». Присуджувалася премія за досягнення в області фантастичної і науково-художньої літератури, причому вручати її спочатку передбачалося раз в два роки. В силу жанрової спрямованості вона отримала назву Бєляєвської, оскільки Олександр Бєляєв був першим російським письменником-професіоналом, який працював в обох цих областях літератури.

Незабаром, вже в 1992 році, статус премії був переглянутий, і вона перетворилася в щорічну, що присуджується від імені Літературного благодійного Бєляєвського фонду і Спілки письменників Санкт-Петербурга. В такій якості вона проіснувала до 1997 року. Потім, внаслідок ліквідації Бєляєвського фонду, в її діяльності настала чотирирічна перерва.

У 2002 році новостворений Оргкомітет Бєляєвської премії вдруге переглянув її статус і відмовився від присудження премій за фантастику, оскільки різних нагород в цій галузі літератури існує більш ніж достатньо, тоді як твори науково-популярної, науково-художньої (або, ширше, просвітницької) літератури відзначаються лише премією «Просвітитель» (яка виникла пізніше, у 2008 році) та зрідка — в складі багатожанрова премій. З тих пір Бєляєвська премія щорічно присуджується виключно за досягнення в області просвітницької літератури.

Статус[ред. | ред. код]

Літературна премія імені Олександра Бєляєва є почесною і не має (як правило) грошової складової. Вона складається з нагрудної медалі і диплома (для подвійних лауреатів — настільної медалі і диплома; для потрійних лауреатів — срібної нагрудної медалі і диплома), які вручаються від імені Оргкомітету Бєляєвської премії, Ради по фантастичній, пригодницькій та науково-художній літературі і Спілки письменників Санкт Петербурга.

На здобуття премії може бути висунуто твір будь-якого автора, що живе в Російській Федерації або за її межами, якщо воно написано і видано російською мовою. Правом висувати претендентів на премію (за винятком номінації «Спеціальна премія Журі») мають:

  • самі автори;
  • лауреати Бєляєвської премії попередніх років;
  • письменники, незалежно від місця проживання і жанрової приналежності;
  • видавництва, редколегії журналів і газет, а також будь-які засоби масової інформації;
  • книготоргівельні організації.

Для висунення на премію необхідно передати до Оргкомітету письмове подання і не менше двох примірників книги (комплектів журналу, книжкової серії — в залежності від номінації).

Номінації[ред. | ред. код]

Бєляєвська премія присуджується за сімома основними номінаціями:

Письменникам (прозаїкам, перекладачам, критикам)

  • 1. За найкращу оригінальну просвітницьку книгу року російською мовою;
  • 2. За найкращий переклад просвітницької книги на російську мову;
  • 3. За найкращу оригінальну серію нарисів, присвячених будь-якій спільній темі, або розгорнуте есе;
  • 4. За найкращий переклад на російську мову серії нарисів, присвячених будь-якій спільній темі, або розгорнутого есе;
  • 5. За критику в області науково-популярної та науково-художньої літератури.

Видавництвам чи редакціям видавництв

  • 6. За найкращу добірку просвітницької літератури, випущену протягом року, що передує врученню.

Журналам

  • 7. За найцікавішу діяльність протягом року, що передує врученню.

Крім того, існують дві Спеціальні премії:

  • Спеціальна премія Журі, що присуджується або в якості додаткової по одній з перерахованих вище розрядів, або за роботу, яка під ці розряди не підпадає, але гідна бути відзначеною;
  • Спеціальна премія «Відновлення справедливості», якою відзначаються гідні роботи, в колишні роки (в тому числі — і до установи Бєляєвської премії) з яких-небудь причин не висунуті на здобуття нагороди.

Журі премії[ред. | ред. код]

Спочатку Журі в числі семи осіб щорічно формувалося Бєляєвським фондом, а згодом — Оргкомітетом Бєляєвської премії з числа членів Спілки письменників Санкт-Петербурга як співзасновника премії. Однак в 2006 році завдяки тому, що кількість лауреатів премії досить зросла, стало можливим здійснення спочатку передбаченого варіанту: відтепер Оргкомітет формує Журі виключно з числа лауреатів Бєляєвської премії минулих років — таким чином, щоб склад щоразу змінювався приблизно на третину, за рахунок чого одночасно відбувається і його оновлення, і підтримуються традиції.

Журі розглядає всі висунуті номінаторами книги, журнали і видавництва — ніякого формування шорт-листа і, отже, розгляду в два тури не передбачено. Номінаційні списки оприлюдненню не підлягають.

Лауреати[ред. | ред. код]

1990 Лауреат Номінація Назва твору мовою оригіналу Назва твору українською мовою та (або) підстава нагородження
Брати Стругацькі Фантастична книга «Град обреченный» «Град приречений»
Андрій Столяров Просвітницька книга «Изгнание беса» «Вигнання бісу»
Олександр Снісаренко Науково-художня книга «Третий пояс мудрости. (Блеск языческой Европы)» «Третій пояс мудрості (Блиск язичної Європи)»
1993 Василь Звягінцев Фантастична книга «Одиссей покидает Итаку» «Одісей залишає Ітаку»
Олександр Щербаков Переклад фантастичної книги Філіп Хосе Фармер «The Lovers» «Коханці»
Сергій Артамонов Науково-художня книга «Литература Средних веков» «Література Середніх столітть»
Андрій Балабуха Критика Серія статей про англо-американських фантастів
Видавництво «Северо-Запад» Добірка просвітницької літератури Книги серії «Fantasy»
1994 Володимир Михайлов Фантастична книга «Капитан Ульдемир» «Капитан Ульдемір»
Андрій Лазарчук «Священный месяц Ринь» «Священний місяць Ринь»
Олександр Щербаков Переклад фантастичної книги Роберт Гайнлайн «The Moon Is a Harsh Mistress» Роберт Гайнлайн «Місяць жорстко стелить»
Лев Мінц «Индейская книга» «Індійська книга»
Юлій Данилов[ru] Переклад науково-художної книги Георгій Гамов «Приключения мистера Томпкинса» Георгій Гамов «Пригоди містера Томпкінса»
Видавництво «Северо-Запад» Добірка просвітницької літератури Серія книг російських фантастів
1995 В'ячеслав Рибаков Фантастична книга «Гравилёт „Цесаревич“» «Гравілет «Цесаревич»»
Святослав Логінов «Многорукий бог далайна» «Багаторукий бог далайна»
Генріх Альтшулер и Ігор Верткін Науково-художня книга «Как стать гением: Жизненная стратегия творческой личности» «Як стати генієм: Життєва стратегія творчої особистості»
Сергій Рязанцев «Философия смерти» «Філософія смерті»
Тетяна Усова Переклад фантастичної книги Пітер Біґл «The Last Unicorn» «Останній єдиноріг»
Видавництво «Полігон» Добірка просвітницької літератури Серия «Военно-историческая библиотека» Серія «Військово-історична бібліотека»
Віталій Бугров Спеціальна премія Журі За загальний внесок у розвиток російської фантастичної літератури
1996 Марія Семенова Фантастична книга «Волкодав» «Вовкодав»
Олександр Громов «Мягкая посадка» «М'яка посадка»
Олександр Гузман Переклад фантастичної книги Меріон Зіммер Бредлі «Darkover — The Bloody Sun» «Дарковер — Криваве сонце»
Валерій Каменкович, Сергій Степанов[ru], Марія Трофімчік Критика Супровідні статті та коментарі до чотиритомника Дж. Р. Р. Толкіна
Журнал «Вокруг света» Добірка просвітницької літератури Просветительская серия книг «Тайны тысячелетий» Просвітницька серія «Таємниці тисячоліть»
Анатолій Брітіков Спеціальна премія Журі За загальний внесок у розвиток російського фантастиковедення
2001 Олександр Сидорович Спеціальна премія Журі за багаторічну діяльність на благо фантастичної літератури, особливо — за встановлення і щорічне проведення конвенту «Інтерпрескон»
2002 Юрій Бойко Науково-художня книга «Воздухоплавание» «Повітряплавання»
Михайло Ахманов Переклад науково-художньої книги Джеймс Глейк «Chaos: Making a New Science» Джеймса Глейк «Хаос. Створення нової науки»
Антон Первушин Серія науково-популярних публікацій Серія нарисів про космонавтику
Видавництво «Амфора»[ru] Добірка просвітницької літератури Серия книг «Эврика» Серія книг «Еврика»
Журнали «Хімія та життя»[ru] Журнал За збереження найкращих традицій російських науково-популярних журналів
Віктор Шнітке[ru] Спеціальна премія Журі За переклад повного зібрання «Листів» Арнольда Шенберга
Людмила Ковнацька[ru] За складання, підготовку у публікації та загальну редакцію повного зібрання «Листів» Арнольда Шенберга
2003 Маріанна Алфьорова Науково-художня книга «История Древнего Рима»  «Історія Давнього Риму»
Тетяна Грекова «Тибетский лекарь кремлевских вождей» «Тибетський лікар кремлівських вождів»
Олександра Глебовська Переклад науково-художньої книги Умберто Еко «Six Walks in the Fictional Woods» Умберто Еко «Шість прогулянок в літературних лісах»
Ігор Алімов, Олексій Хісматулін та Олег Дівов Серія науково-популярних публікацій «Сосуды тайн. Туалеты и урны в культурах народов мира» «Сосуди тайн. Туалети і смітники в культурах народів світу»
Вадим Михайлін[ru] Критика Цикл эссе «Пространственно-магистические аспекты культуры» Цикл ессе «Просторово-магнітні аспекти культури»
Видавництво «АСТ» Добірка просвітницької літератури Серия книг «Военно-историческая библиотека» Серія книг «Військово-історична бібліотека»
Маріїнський театр Журнал За вражаючу здатність розповідати про музику мовою художньої прози
2004 Олег Коротцев[ru] Науково-художня книга «Астрономия. Популярная энциклопедия»
Антон Первушин За рахунок вільної номінації
Олександр Больних[ru] Переклад науково-художньої книги Пол Кемп «His Majesty's Submarines», Семюель У. Мітчем «Rommel's Greatest Victory» та Брайан Скофілд «The Russian Convoys» За переклад книг Пола Кемпа «Підводні лодки Його Величності», Семюеля У. Мітчема «Велична перемога Роммеля» і Брайана Скофілда «Російські конвої»
Лев Куклін[ru] Серія науково-популярних публікацій За серію художньо-публіцистичних ессе
Видавництво «Вече» Добірка просвітницької літератури За книги серии «100 великих…» За книги серії «100 великих…»
Журнал «Популярна механіка» Журнал за утвердження в новому періодичному виданні високих стандартів і традицій російських науково-популярних журналів за підсумками 2003 року
Анна Овчіннікова Спеціальна премія Журі «Легенды и мифы Древнего Востока» «Легенди і міфи Давнього Сходу»
2005 Олександр Ніконов Науково-художня книга «Апгрейд обезьяны. Большая история маленькой сингулярности» «Апгрейд мавпи. Велика історія маленької сингулярності»
Сергій Шульц-молодший «Невская перспектива. От Адмиралтейства до Мойки» «Невська перспектива. Від Адміралтейства до Мийки»
Марія Курьонная, Ірина Тикманова, Анна Толстова Переклад науково-художньої книги Кеннет Кларк «Nudity in art» Кеннет Кларк «Оголеність в мистецтві»
Олександр Желєзняков Серія науково-популярних публікацій За серію науково-художніх нарисів з історії космонавтики
Видавництво «Яуза»[ru] Добірка просвітницької літератури Книги серий «Совершенно секретно» и «Анти-» Книги серій «Цілком таємно» і «Анти-»
Мережевий журнал «MEMBRANA.RU» Журнал За недоступну традиційним науково-популярним виданням оперативність при збереженні традиційно високих вимог до якості публікованих матеріалів
Мережевий журнал «Гриби Ленінградської області» За найбільш динамічний розвиток нового науково-популярного мережевого ресурсу. За рахунок вільної номінації
Григорій Франтов Спеціальна премія Журі «Единство мира природы» «Єдність світу природи»
2006 Андрій Балабуха Науково-художня книга «Когда врут учебники истории. Прошлое, которого не было» «Коли брешуть підручники історії. Минуле, якого не було»
Михайло Попов Серія науково-популярних публікацій «Эпоха НТР в зеркале культуры» «Епоха НТР в дзеркалі культури»
Видавництво «РТСофт» Добірка просвітницької літератури За книгу «Мировая пилотируемая космонавтика. История. Техника. Люди» За книгу «Світова пілотована космонавтика. Історія. Техніка. Люди»
Журнал «ДОСЬЕ» Журнал - -
Сергій Романовський Спеціальна премія Журі «Притащенная наука» "«Приталена наука»
Олександр Гордон «Диалоги» «Діалоги» (За рахунок вільної номінації)
Анна Колєснікова, Анна Страхова «Бал в России: XVIII — начало ХХ века» «Бал в Росії: XVIII — початок ХХ століття» (За рахунок вільної номінації)
2007 Володимир Губарєв Науково-художня книга «Секретный атом» «Секретний атом»
Микола Романєцкий[ru] Серія науково-популярних публікацій «Тринадцать мнений о нашем пути» «Тринадцять думок про наш шлях»
Видавництво «Алгоритм»[ru] Добірка просвітницької літератури Серия книг «Сверхдержава. Русский прорыв» Серія книг «Наддержава. Російський прорив»
Журнали «Вселенная. Пространство. Время» (Київ) Журнал - -
Леонід Смирнов Спеціальна премія Журі за підготовку і видання двотомника Анатолія Федоровича Брітікова «Вітчизняна науково-фантастична література»
2008 Борис Єгоров[ru] Науково-художня книга «Российские утопии. Исторический путеводитель» «Російські утопії. Історичний путівник»
Борис Старостін[ru] Переклад науково-художньої книги Станіслав Лем «Filozofia przypadku» Станіслав Лем «Філософія випадку»
Генадій Прашкевич Серія науково-популярних публікацій «Красный сфинкс. История русской фантастики от В. Ф. Одоевского до Бориса Штерна» «Червоний сфінкс. Історія російської фантастики від В. Ф. Одоєвського до Бориса Штерна»
Володимир Арєнєв Критика за огляди науково-популярних книг в журналі «Світ фантастики»
Видавництво «РИМИС» Добірка просвітницької літератури Серия книг Моріса Клайна «Математика» Серія книг Моріса Клайна «Математика»
Журнали «Знание — сила: Фантастика» Журнал за традиційне жанрове розмаїття і широту тематики публікованих матеріалів
Борис Черток Спеціальна премія Журі «Ракеты и люди» «Ракети і люди»
Кир Буличов «7 и 37 чудес» «7 и 37 чудес»
2009 Юрій Гордієнко Науково-художня книга «Как сорвать джекпот науки в XXI веке» «Як зірвати джекпот науки в XXI столітті»
Олена Первушина «Усадьбы и дачи петербургской интеллигенции XVIII — начала XX века. Владельцы, обитатели, гости» «Садиби та дачі петербурзької інтелігенції XVIII — початку XX століття. Власники, мешканці, гості»
Павло Качур, Олександр Глушко «Валентин Глушко. Конструктор ракетных двигателей и космических систем» «Валентин Глушко. Конструктор ракетних двигунів і космічних систем»
Лілія Бабушкіна Переклад науково-художньої книги Нікола Тесла «Colorado Springs Notes, 1899—1900», «Articles», «Lectures» Нікола Тесла «Колорадо Спрінгс. Щоденник, 1899—1900», «Статті», «Лекції»
Констянтин Фрумкін[ru] Серія науково-популярних публікацій за серию очерков «К философии будущего» за серію нарисів «До філософії майбутнього»
Видавництво «Эксмо» Добірка просвітницької літератури Серия книг «Eureka! Открытия, которое потрясли мир» Серія книг «Eureka! Відкриття, які вразили світ»
Журнали «Наука и жизнь» Журнал за вірність традиціям російської науково-популярної та науково-художньої літератури та журналістики
Борис Сергєєв Спеціальна премія Журі за багаторічну плідну діяльність і загальний внесок в розвиток науково-популярної та науково-художньої літератури
2010 Андрій Буровський[ru] Науково-художня книга «Наполеон — спаситель России» «Наполеон — рятівник Росії»
Олександр Громов, Олександр Малиновський «Вселенная. Вопросов больше, чем ответов» «Всесвіт. Питань більше, ніж відповідей»
Маріус Плужніков, Сергій Рязанцев «Среди запахов и звуков. Пять отверстий головы» «Серед запахів і звуків. П'ять отворів голови»
Наталія Лісова Переклад науково-художньої книги Мітіо Каку «Physics of the Impossible» Мітіо Каку «Фізика неможливого»
Борис Руденко Серія науково-популярних публікацій за циклы очерков «Наука, искусство, политика» и «Против лженаук» за цикли нарисів «Наука, мистецтво, політика» і «Проти псевдонаук»
Фонд Дмитра Зіміна «Династия» Добірка просвітницької літератури за багаторічну просвітницьку діяльність та видання науково-художніх книг
Журнал «Элементы» Журнал
Олександр Єтоєв Спеціальна премія Журі «Экстремальное книгоедство. Книга-мишень» «Екстремальне книгопоїдання. Книга-мішень»
2011 Леонід Вишняцкий Науково-художня книга «Неандертальцы: история несостоявшегося человечества» «Неандертальці: історія невдалого людства»
Ірина Шестова, Олена Кокорєва Переклад науково-художньої книги Бен Голдакр «Bad Science» Бен Голдакр «Обман в науці»
Павло Амнуель Серія науково-популярних публікацій Цикл эссе «Фантастическая наука» Цикл ессе «Фантастична наука»
Ревека Фрумкіна Критика за серію рецензій на науково-художні та науково-популярні книги, опубліковані в газеті «Троїцький варіант»
Видавництвво «Век-2» Добірка просвітницької літератури за книги серий «Наука для всех» и «Наука сегодня» за книги серій «Наука для всіх» і «Наука сьогодні»
Видавництво «Северо-Запад» за серию книг «Мир вокруг нас» за серію книг «Світ навколо нас»
Журнал «Родник знаний» Журнал за активне і досить успішне залучення вчених до створення науково-художніх і науково-популярних нарисів і есе
Юрій Коптєв Спеціальна премія Журі за кассету брошюр «Рассказы об ЛФТИ» за касету брошур «Розповіді про ЛФТІ»
2012 Сергій Якуцені, Андрій Буровський[ru] Науково-художня книга «Политическая экология» «Політична екологія» (за рахунок вільної номінації)
Сергій Жуков[ru] «Стать космонавтом! Субъективная история с обратной связью…» «Стати космонавтом! Суб'єктивна історія із зворотним зв'язком …»
Олександр Желєзняков Серия книг «Первые в космосе» Серія книг «Перші у космосі»
Тетяна Мосолова Переклад науково-художньої книги Метт Рідлі «The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature» Метт Рідлі «Червона Королева: Секс та еволюція людської природи»
Володимир Сурдін Серія науково-популярних публікацій за цикл очерков «Астрономия и астрофизика в XXI веке. Важнейшие открытия» за цикл нарисів «Астрономія і астрофізика в XXI столітті. Найважливіші відкриття»
Володимр Обручев Добірка просвітницької літератури за редактуру цикла «Человек. Прошлое. Настоящее. Будущее» за редактуру циклу «Людина. Минуле. Сьогодення. Майбутнє»
Електронна газета «Троицкий вариант» Журнал за чотири роки успішної роботи
Леонід Смирнов Спеціальна премія Журі «Грибы в вашем саду» «Гриби в вашому саду»
2013 Олександр Зубов Науково-художня книга «Колумбы каменного века. Как заселялась наша планета» «Колумби кам'яного віку. Як заселялася наша планета»
Володимир Рєшетніков «Почему небо темное. Как устроена Вселенная» «Чому небо темне. Як влаштований Всесвіт»
Євгенія Каніщева Переклад науково-художньої книги Люсі Гокінг і Стівен Гокінг «George's Cosmic Treasure Hunt» Люсі Гокінґ і Стівен Гокінґ «Джордж і скарби Всесвіту»
Альфред Щьоголєв Серія науково-популярних публікацій за серію нарисів про психоаналіз, опублікованих в газеті «Власна думка»
Тетяна Акулова-Конєцкая Критика «Эта пристань есть… (Портреты. Размышления. Воспоминания о людях и Писательском доме)» «Ця пристань є … (Портрети. Роздуми. Спогади про людей і письменницькому будинку)»
Андрій Ваганов «Жанр, который мы потеряли: Очерк истории отечественной научно-популярной литературы» «Жанр, який ми втратили: Нарис історії вітчизняної науково-популярної літератури»
Володимир Гопман Спеціальна премія Журі «Золотая пыль. Фантастическое в английском романе: последняя треть XIX-ХХ вв.» «Золотий пил. Фантастичне в англійському романі: остання третина XIX-ХХ ст.»
Павло Амнуель Премія «Відновлення справедливості» за книги «Релятивистская астрофизика сегодня и завтра», «Сверхновые», «Загадки для знатоков», «Небо в рентгеновских лучах», «Звездные корабли воображения», «Далекие маяки Вселенной» за книги «Релятивістська астрофізика сьогодні і завтра», «Наднові», «Загадки для знавців», «Небо в рентгенівських променях», «Зоряні кораблі уяви», «Далекі маяки Всесвіту»
2014 Андрій Буровський[ru] Науково-художня книга «Арийцы. Первая энциклопедия „Высшей Расы“» "Арійці. Перша енциклопедія «Вищої Раси»》
В'ячеслав Катамідзе «Тайна Ордена Храма: Исторический детектив» «Таємниця Ордена Храму: Історичний детектив»
Анна Статівка Переклад науково-художньої книги Сет Ллойд «Programming the Universe: A Quantum Computer Scientist Takes On the Cosmos» Сет Ллойд «Програмуючи Всесвіт: Квантовий комп'ютер та майбутнє науки»
Михайло Нікітін Серія науково-популярних публікацій за серию очерков «Биогенез», опубликованный в журнале «Химия и жизнь» за серію нарисів «Біогенез», опублікованих в журналі «Хімія і життя»
Видавництво «Альпина нон-фикшн» Добірка просвітницької літератури
Журнал «Машини та механізми» Журнал
Проблеми еволюції Сайт
Володимир Мединський Спеціальна премія Журі «Мифы о России»: «О русском воровстве, особом пути и долготерпении» «Міфи про Росію»: «Про російське злодійство, особливий шлях і довготерпіння»
Ірина Харєбава за научно-популярную работу-исследование «Велосипедная культура. Путь к здоровью и чистой окружающей среде» за науково-популярну роботу-дослідження «Велосипедна культура. Шлях до здоров'я і чистого довкілля»
Борис Чернін Батько-засновник Бєляєвської премії
Генадій Черненко Премія «Відновлення справедливості» за научно-художественные книги: «Путешествие в страну роботов», «А все-таки полетим», «Что умеют машины: рассказы об автоматике», «Как роботы работать научились», «Творцы российских наук», «Где вертятся волчки» и другие за науково-художні книги: «Подорож в країну роботів», «А все-таки полетимо», «Що вміють машини: розповіді про автоматику», «Як роботи працювати навчилися», «Творці російських наук», «Де крутяться дзиги» та інші
2015 Борис Штерн[ru] Науково-художня книга «Прорыв за край мира. О космологии землян и европиан» «Прорив за край світу. Про космологію землян і европіан»
Олена Наймарк Переклад науково-художньої книги Річард Фортеі «Trilobite! Eyewitness to evolution» Річард Фортеі «Трилобіти. Свідки еволюції»
Юлія Наймарк Річард Фортеі «Trilobite! Eyewitness to evolution» Річард Фортеі «Трилобіти. Свідки еволюції»
Микола Караєв Нассім Ніколас Талеб «Antifragile: Things That Gain from Disorder» Нассім Ніколас Талеб «Антихрупкість. Як отримати вигоду з хаосу»
Тім Скоренко[ru] Серія науково-популярних публікацій «Занимательные научные опыты и мастер-классы Тима Скоренко» «Цікаві наукові досліди і майстер-класи Тіма Скоренко»
Видавництво «Кварта» Добірка просвітницької літератури за издание в 3 томах «Дневников» В. П. Мишина за видання в 3 томах «Щоденників» В. П. Мішина
Журнал «В мире науки» Журнал
Віталій Єгоров Сайт за блог и сайт «Открытый космос Зелёного кота» за блог і сайт «Відкритий космос. Зеленого кота»
Святослав Логінов Спеціальна премія Журі «Драгоценнее многих» «Дорогоцінніше багатьох»
Юлія Андрреєва Премія «Відновлення справедливості» за серію біографій
Дмитро Мант за багаторічну працю і за підготовку енциклопедичного довідника «Космос день за днем» з 2001 по 2014 роки
2016[1] Олександр Соколов Науково-художня книга «Мифы об эволюции человека» «Міфи про еволюцію людини»
Олег Сивченко Переклад науково-художньої книги Рей Джаявардхана «Neutrino Hunters», Едвард Осборн Вілсон «The meaning of human existence», Р.Ланца і Б.Берман «Biocentrism. How life creates the universe» Рей Джаявардхана «Мисливці за нейтріно», Едвард Осборн Вілсон «Сенс існування людини», Р.Ланца і Б.Берман «Біоцентризм. Як життя створює Всесвіт»
Станіслав Ломакін Кіп Торн «The Science of Interstellar» Кіп Торн «Інтерстеллар: Наука за кадром»
Лев Боркін Серія науково-популярних публікацій «Гималайский проект» «Гімалайський проект»
Манн, Іванов і Фербер Добірка просвітницької літератури «Практическая психология» «Практична психологія»
Журнал «Кот Шрёдингера» Журнал
Леонід[en] та Антон Грініни Спеціальна премія Журі «От рубил до нанороботов. Мир на пути к эпохе самоуправляемых систем (история технологий)» «Від рубів до нанороботів. Світ на шляху до епохи самоврядних систем (історія технологій)»
Марина Колотіло «Толстовский Дом. Люди и судьбы» «Толстовський Будинок. Люди і долі»
Ілля Кисельов «Секреты дома Лазаревых» «Секрети будинку Лазаревих»
Кирило Єськов Премія «Відновлення справедливості» «История Земли и жизни на ней» «Історія Землі і життя на ній»
2017 Олександр Железняков Науково-художня книга «Космонавты мира» «Космонавти світу»
Сергій Попов «Суперобъекты. Звёзды размером с город» «Супероб'екти. Зірки розміром з місто» (за рахунок вільної номінації)
Ксенія Єфімова Переклад науково-художньої книги Николя Жизан «Квантовая случайность. Нелокальность, телепортация и другие квантовые чудеса» Ніколя Жізан «Квантова випадковість. Нелокального, телепортація і інші квантові чудеса»
Василь Владімірський Серія науково-популярних публікацій за цикл статей «Механизм будущего» в журнале «Машины и механизмы» за цикл статей «Механізм майбутнього» в журналі «Машины и механизмы»
Видавництво «Питер» Видавництво за серию научно-популярных книг «New Science» за серію науково-популярних книг «New Science»
Генеральний директор видавництва «Альпина нон-фикшн»

Павло Подкосов

за підготовку та видання науково-популярних книг (за рахунок вільної номінації)
Журнал «Юный техник» Журнал за найцікавішу діяльність протягом року і в зв'язку з 60-річчям видання
XXII век (22century.ru) Сайт за найцікавішу діяльність в попередній період
Александр Следков Спеціальна премія Журі «Очерки водолазного дела» (в 7 томах) в связи с завершением многолетнего издания «Нариси водолазної справи» (в 7 томах) в зв'язку з завершенням багаторічного видання
Марина Подольська, Рудольф Буруковський Премія «Відновлення справедливості» «О чём поют ракушки» «Про що співають мушлі»
Курсивом — підстава нагородження без визначення окремого твору.

Підкреслено — автор нагороджений посмертно.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Совместный успех. Троицкий вариант - Наука (ru-RU) . 10 жовтня 2016. Архів оригіналу за 8 жовтня 2017. Процитовано 1 жовтня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]