Приазовський чапельник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орнітологічний заказник
загальнодержавного значення
«Приазовський чапельник»
46°57′ пн. ш. 37°18′ сх. д. / 46.950° пн. ш. 37.300° сх. д. / 46.950; 37.300Координати: 46°57′ пн. ш. 37°18′ сх. д. / 46.950° пн. ш. 37.300° сх. д. / 46.950; 37.300
Країна  Україна
Розташування Мангушський район, Донецька область, Україна Україна
Водні об'єкти Азовське море
річка Мокра Білосарайка
Площа 100 га
Засновано 4 листопада 2000
Оператор регіональний ландшафтний парк «Меотида»
Приазовський чапельник. Карта розташування: Донецька область
Приазовський чапельник
Приазовський чапельник (Донецька область)
Мапа

Приазо́вський ча́пельник  — один з об'єктів природно-заповідного фонду Донецької області, орнітологічний заказник загальнодержавного значення.

Розташування[ред. | ред. код]

Розташований у Мангушському районі Донецької області на схід від селища Ялта, на землях запасу Ялтинської селищної ради.

Історія[ред. | ред. код]

Велика біла чапля

Статус заказника присвоєно Указом Президента України № 1207/2000 від 4 листопада 2000 року. Територія Заказника увійшла до складу національного природного парку «Меотида», створеного Указом Президента України № 1099/2009 від 25.12.2009 р.

Мета[ред. | ред. код]

Мета створення заказника — збереження цінних водно-болотних комплексів в заплаві річки Мокра Білосарайка, які є місцем оселення і гніздування на північному узбережжі Азовського моря та збереження найбільшої у цьому регіоні змішаної колонії чапель (великої білої, сірої та рудої).

Завдання[ред. | ред. код]

Ходуличники

До основних завдань Заказника входить:

Загальний опис[ред. | ред. код]

Площа — 100 га. Являє собою найбільшу на північному узбережжі Азовського моря змішану колонію зникаючих видів птахів, в основному чапель.

Територія заказника розташована на заболоченій, густо порослій очеретом ділянці долини річки Мокра Білосарайка, з невеликими глибинами (до 1,5 м), яка добре прогрівається влітку. Заказник розташований поза рекреаційною зоною і є малодоступним для хижих тварин і людини через досить велику глибину, товстий шар мулу, густий та високий очерет. Ці фактори а також наявність мілководих, багатих на рибу морських заток сприяють гніздуванню тут великої кількості гідрофільних видів птахів.

У 2010 р. увійшов до складу Національний природний парк «Меотида»

Фауна[ред. | ред. код]

Коровайка

У колонії гніздяться велика біла чапля, мала біла чапля, сіра чапля, руда чапля, жовта чапля, де щорічно на гніздуванні відмічається до 100 пар цих птахів, ходуличник, а також інші види водоплавних птахів.

Верхній ярус займають велетенські гнізда сірої, великої білої та рудої чапель. Ярусом нижче, і значно в меншій кількості, розташовується мала біла чапля. Досить своєрідну і майже непомітну групу становлять бугай та бугайчики. Їх житла ретельно сховані, а самі птахи у разі небезпеки не злітають, а тихенько ховаються серед хащів очерету.

На невеличких водних галявинах серед масиву очерету мешкають косар, коровайка, квак, жовта чапля.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]