Пригоди імператора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пригоди імператора
англ. The Emperor's New Groove
Жанр комедія
фентезі
Режисер Марк Діндал
Продюсер Ренді Фуллмер
Сценарист Девід Рейнольдс
На основі оригінальна оповідь Роджера Аллєрса та Мет'ю Джейкобса
Оповідач Девід Спейд
У головних
ролях
Композитор Джон Дебні
Художник Пол А. Фелікс
Кінокомпанія Walt Disney Feature Animation
Walt Disney Pictures
Дистриб'ютор Buena Vista Pictures (США)
Тривалість 79 хв.
Мова англійська
Локалізація дубляж, LeDoyen Studio
Країна США США
Рік 2000
Дата виходу 15 грудня 2000 (США)
Кошторис $100 млн.[1]
Касові збори $169 млн[1]
IMDb ID 0120917
Наступний Пригоди імператора 2: Пригоди Кронка
movies.disney.com/the-emperors-new-groove
CMNS: Пригоди імператора у Вікісховищі

«Пригоди імператора» (англ. Emperor's New Groove, дослівно перекладається українською як «Нова співанка імператора») – анімаційний повнометражний фільм кіностудії «Walt Disney Pictures» 2000 року. Прем'єра в США відбулася 15 грудня 2000 року. В Україні фільм не виходив у кінопрокат з українськомовним дубляжем; з українськомовним дубляжем стрічку вперше показали на телеканалі 1+1 у 2013 році.[2]

Фільм було номіновано на премію Оскар у 2001 році в номінації «Краща пісня» – «My Funny Friend and Me».

Сюжет[ред. | ред. код]

Кузко – молодий імператор інків, але егоїстичний і самозакоханий. Він викликає сільського старосту Пача, щоб повідомити йому, що на місці його будинку збирається побудувати інший – з басейном «Кузкотопія», і це буде подарунок до його 18-річчя. Пача намагається протестувати, але його виганяють з палацу. В цей час колишня радниця імператора, Ізма, хоче помститися Кузко за нещадне звільнення і мріє сама стати імператрицею. Вона підмовляє свого помічника Кронка отруїти імператора під час вечері, але він плутає отрути, і в підсумку Кузко перетворюється на ламу.

Ізма наказує Кронку позбутися його, проте в останній момент Кронк передумує і похапцем упускає мішок з імператором у візок Пачі, який в засмучених почуттях їде додому. Коли Кузко приходить до тями, він звинувачує Пачу в тому, що це він через злості отруїв його. Він умовляє відвести його до палацу, згадуючи, що у Ізми є таємний підвал з еліксирами, і вона зможе врятувати його. Але Пача ставить умову, що допоможе в тому випадку, якщо імператор побудує свій будинок в іншому місці. Кузко не погоджується і потрапляє до голодних ягуарів, але на допомогу йому приходить Пача. Протагоніст бреше останньому, що згоден на його умову, і вони разом вирушають до палацу.

Тим часом Ізма пустила помилкові чутки про те, що імператор помер, і проголосила себе імператрицею. Тут Кронк зізнається їй, що не вбив Кузко, і Ізмі ​​доводиться вирушати на пошуки колишнього імператора, щоб самій знищити його. За збігом обставин всі четверо опиняються в таверні. Пача підслуховує розмову Ізми з Кронком, в якому вона обговорює план помсти, і намагається попередити Кузко. Але той переконаний, що Ізма добра до нього, і свариться з Пачею. Незабаром він чує ту ж саму розмову і розуміє, що Ізма збирається вбити його.

Кузко розуміє, що Пача мав рацію, і хоче помиритися з ним. Примирення відбулося, але в цей час Ізма приходить додому до Пачі в надії, що Кузко ховається там. Сім'я Пачі відволікає Ізму і Кронка, в той час, як імператор з Пачею відправляються в лабораторію Ізми. Але їх наздоганяють, і Ізма наказує варті зловити їх. Пача забирає кілька пляшечок із зіллям (Куско п'є їх під час втечі від варти), але вони не перетворюють Куско в людину. Залишаються дві пляшечки з зіллям, одна з яких розбивається, і Ізма перетворюється в кошеня.

Між Куско і Ізмою йде боротьба за протиотруту, і вона дістається імператору. Він знову стає людиною і скасовує своє рішення про «Кузкотопію». Імператор вирішує обмежитися тим, що будує невелику дачу на сусідньому пагорбі біля будинку сім'ї Пачі, а Ізма отримує кілька років виправних робіт в скаутському таборі.

У ролях[ред. | ред. код]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Le Doyen» на замовлення «Disney Character Voices International» у 2013 році.

  • Режисер дубляжу — Костянтин Лінартович
  • Перекладач тексту і пісні — Сергій Ковальчук
  • Музичний керівник — Тетяна Піроженко
  • Творчий керівник — Michal Wojnarowski

Пісні:
«Обертається цей світ навколо нас» виконують — Тетяна Піроженко і Володимир Трач

Кошторис та касові збори[ред. | ред. код]

При бюджеті фільму в 100 млн доларів, збори у світі склали 169 млн доларів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Emperor's New Groove. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 2 лютого 2013. Процитовано 5 січня 2012. 
  2. https://kinobaza.com.ua/titles/the-emperors-new-groove