Прийма-1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прийма-1
Печера Неандертальця
Характеристики
Гірські породи пісковик
Довжина 5 м
Кількість входів 1
Дослідження
Небезпеки мінімальна
Відвідування
Вільний доступ постійно
Розташування
Країна  Україна
Регіон Львівська область
Місцевість неподалік від міста Миколаїв
Карти розташування
Прийма-1. Карта розташування: Україна
Прийма-1

Мапа

CMNS: Прийма-1 у Вікісховищі

При́йма-1 — ґрот Миколаївському районі Львівської області. Розташований на південний схід від міста Миколаїв, біля колишнього села Прийма, за 40 км від Львова.

Пам'ятка археології європейського значення. Найдавніше поселення типу «мисливський табір» у печерних умовах материкової України (вік — бл. 45,5 тисяч років).

Культурний шар має розмір до 15 см і складається з дрібнозернистого пісковика у темно-сірому кольорі. Археологічна експедиція Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича (Львів) під керівництвом Леоніда Мацкевого проводили тут дослідження протягом 10 років. Влітку 2004 року вдалося виявити рештки кісток. Головне бюро судмедекспертизи Міністерства охорони здоров'я України визнало, що кістки належать неандертальцеві. Це вже друга подібна знахідка на теренах України за весь час археологічних досліджень.

З геологічного погляду грот є карстовою порожниною у товщі міоценових відкладів, що представлені кількома пластами вапнистих пісковиків з різним характером цементації. У пластах зі слабкою цементацією ерозія відпрепарувала сліди коріння колишніх мангрових дерев, які пізніше кальцифікувались і занеслись піском на мілководді у теплому мілкому морі, що існувало тут близько 16-14 млн років тому.

Цей грот є популярним геотуристичним об'єктом Західної України.

Грот входить до пам'ятки археології національного значення «Городище».

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]