Проффесор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проффе́сор — інтернет-мем, відома помилка Віктора Януковича в анкеті кандидата на пост президента України, де окрім неправильного написання свого вченого звання професор, він припустився декількох інших граматичних та орфографічних помилок[1]. Загалом в цій анкеті Віктор Янукович зробив 12 помилок у 90 словах.[2] Слово «проффесор» набуло неабиякого розголосу під час Помаранчевої революції — стало неофіційним прізвиськом Януковича та об'єктом численних глузувань та висміювання в пресі та інтернеті. Великої популярності також набув сатиричний серіал «Операція Проффесор» анімаційної студії «Веселі яйця», де головним героєм виступав саме Віктор Федорович.

З того часу слово набуло нового значення, яким позначали безграмотність не тільки Януковича, а також й інших. На думку деяких, слово «проффесор» також стало символом того, «як шляхом шахрайства, підкупу чи використання службового становища можна заволодіти незаслуженими званнями, титулами чи липовими кваліфікаціями».[3] У публікаціях української преси термін «проффесор» зокрема використовувався і стосовно Романа Зварича та нез'ясованих сторінок його біографії, а саме претензій на неіснуюче вчене звання в Америці.[4]

Мовні помилки, географічні та історичні ляпсуси політиків не є унікальним для Януковича чи України явищем. Іншим часто висміюваним політиком з багатьма логічними і мовними помилками є Джордж Буш. Особлива манера висловлювання колишнього президента США та його численні помилки отримали назву «бушизм» і є об'єктом глузування та висміювання в пресі та на телебаченні по всьому світі, в тому числі і в Україні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ПроФФесор «в натурі», або Яких ще ляпів чекати від президента. Архів оригіналу за 8 червня 2010. Процитовано 4 червня 2010.
  2. Українська Правда, Тому що «проффесор». Архів оригіналу за 29 травня 2010. Процитовано 4 червня 2010.
  3. Телекритика, Проффесіонали і Аматори (дилеми українського журналіста — 3) [Архівовано 11 листопада 2007 у Wayback Machine.]
  4. Українська Правда, Міністр Зварич — ще один проФФесор?. Архів оригіналу за 16 квітня 2005. Процитовано 27 січня 2008.