Північноєвропейська раса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Північноєвропейська або Північноєвропоїдна раса - мала раса в складі великої європеоїдної раси. Характеризується світлою пігментацією волосся і очей, середнім або високим переніссям з прямою спинкою носа, середньорозвинутою бородою, середнім зростом. До північноєвропейської раси відносяться більшість народів Північної та Північно-Східної Європи.

Виділення своєрідного північноєвропейського типу всередині європеоїдної раси завжди було типовою рисою расових класифікацій [1]. Для північноєвропеоїдної раси характерні депігментація і збереження більшою мірою (в порівнянні з південними європеоїдами) протоморфних реліктових особливостей ранніх європеоїдів [2]. М.М. Чебоксаров в 1936 році висловив гіпотезу про посвітлення північних європеоїдів внаслідок переходу рецесивних генів в гомозиготний стан [3].

Ареал північноєвропеоїдної раси ділиться на два підареала - західний і східний. На сході має місце деяке посилення тих ознак, які в максимальній мірі виражені у представників монголоїдної раси [3].

В расовій класифікації В.П. Алексєєва північноєвропейська або балтійська мала раса ділиться на три групи популяцій: західнобалтійську, східнобалтійську і лапоноїдну [4]. Аналогічна схема розподілу північних європеоїдів прийнята М. Г. Абдушелішвілі (1990) [5].

Див. Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В.П. Алексєєв. Географія людських рас // {{{Заголовок}}}.
  2. В.П. Алексєєв. Географія людських рас // {{{Заголовок}}}.
  3. а б В.П. Алексєєв. Географія людських рас // {{{Заголовок}}}.
  4. В.П. Алексєєв. Географія людських рас // {{{Заголовок}}}.
  5. Класифікація рас по Абдушелішвілі (1990). Архів оригіналу за 5 грудня 2017. Процитовано 8 травня 2015.

Література[ред. | ред. код]

  • Алексєєв В.П. Географія людських рас. - М., 1974.