Підкидання монети

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підкидання монети перед матчем з американского футболу. В центрі генерал Петреус.

Підкидання моне́ти — дія, що часто використовується у повсякденному житті та теорії ймовірності.

Може використовуватися як гра (орлянка), а також за необхідності прийняття випадкового рішення з двох однаково прийнятних (наприклад, при жеребкуванні в різних видах спорту).

Фізика підкидання монети[ред. | ред. код]

Теоретичний і експериментальний аналіз показує, що результат до певної міри передбачуваний, принаймні, якщо відомі початкові дані — розташування, швидкість і момент імпульсу. Підкидання монети цілком може бути розглянуто як завдання з області лагранжевої механіки. Важливими аспектами є обертальний рух монети, її нерівномірні коливання, а також можливість відскоку при падінні в кінці траєкторії.

Проблемою передбачення результату підкидання монети займалися Діаконіс Персі (американський математик і колишній професійний ілюзіоніст) і його співробітники. Вони продемонстрували, що при використанні механічного підкидувача, здатного зробити кидок зі строго заданими параметрами, дає вельми передбачуваний результат[1].

Більше того, ними було теоретично і експериментально доведено, що існує методика, що дозволяє підкинути монету так, що вона не перевернеться, причому з боку кидок виглядатиме найзвичайнішим. Подібною методикою можуть опанувати, скажімо, фокусники чи професійні гравці[1].

У рідкісних випадках, у результаті кидка монета може стати на ребро (для 5-центової монети ймовірність становить приблизно 1/6000)[2] .

Є також онлайн ресурси підкидання монети.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]