Підміна (фільм, 2008)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підміна
Changeling
Жанр драма, трилер
Режисер Клінт Іствуд
Продюсер Клінт Іствуд
Браян Ґрейзер
Рон Говард
Роберт Лоренц
Сценарист Джозеф Майкл Стражинськи
На основі Вайнвілльські вбивства
У головних
ролях
Анджеліна Джолі
Джон Малкович
Оператор Том Стерн
Композитор Клінт Іствуд
Кінокомпанія Universal Studios, Imagine Entertainment, Malpaso Productions, Relativity Media
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd[1] і Netflix
Тривалість 141 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2008
Кошторис 55 млн $
Касові збори 113 млн $
IMDb ID 0824747
changelingmovie.net
CMNS: Підміна у Вікісховищі

«Підміна» (англ. Changeling) — американський трилер режисера Клінта Іствуда. Дія фільму відбувається наприкінці 1920-их років у Лос-Анджелісі та базується на реальній історії жінки, яка розуміє, що хлопчик, якого їй повернула поліція після викрадення, не є її сином. Зневірившись у відновленні пошуків свого сина, вона звертається до журналістів. Але міській владі це є невигідним, її визнають поганою матір'ю та оголошують душевнохворою. Сценарій було написано Джозефом Майклом Стражинськи, який витратив рік, вивчаючи справу за документами міського архіву. Сценарій було підготовлено Imagine Entertainment та Malpaso Productions для Universal Pictures. Першопочатково як режисера було обрано Рона Говарда, але, через складність в часі та загальне бажання пришвидшити проект, його замінили на Клінта Іствуда.

В головній ролі знялася Анджеліна Джолі. Також до фільму було залучено таких акторів, як Джеффрі Донован, Джон Малкович, Джейсон Батлер Гарнер, Емі Раян, Майкл Келлі, Джефф Пірсон та Колм Фіорі. В фільмі розкриваються такі теми, як безправність жінок, корупція в політичній системі та вплив насилля на суспільні відносини. Основні зйомки почались 15 жовтня 2007 року й були завершені в листопаді 2007 року. Зйомки відбувались в околицях Лос-Анджелесу. Прем'єра Підміни відбулась на 61-му Каннському кінофестивалі 20 травня 2008 року. Північноамериканська прем'єра відбулася 4 жовтня 2008 року як провідного фільму 46-го Нью-Йоркського кінофестивалю. Фільм було випущено в широкий прокат Північною Америкою після зняття обмеження 31 жовтня 2008 року. В Об'єднаному Королівстві та Ірландії фільм вийшов на широкі екрани 28 листопада, 2008 року. Реакція критиків була загалом позитивною.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події стрічки відбуваються в Лос-Анджелісі 20-их років минулого століття й ґрунтовано на подіях, відомих як Вайнвілльські вбивства. Звернувшись до поліції з заявою про зникнення дитини, головна героїня незабаром отримує свого сина, але повідомляє поліцейських, що, не зважаючи на зовнішню подібність, це не її син. Замість допомоги нещасна матір отримує прописку в палаті клініки для психічнохворих. Коли жінка дізнається, що її справжній син виявився жертвою серійного вбивці, вона починає пошук правди власними силами, починає боротися з корумпованими поліцейськими й навіть змінює діючі на той момент закони про душевнохворих.

В ролях[ред. | ред. код]

Джолі на зйомках фільму
Актор Роль
Анджеліна Джолі Крістін Коллінз Крістін Коллінз
Джон Малкович Ґустав Бріґлеб преподобний Ґустав Бріґлеб
Джеффрі Донован Джонс капітан Джонс
Ґетлін Ґріффін Волтер Волтер син Крістін
Майкл Келлі Лестер Ібарра детектив Лестер Ібарра
Колм Фіоре Джеймс Девис Джеймс Девис голова поліції
Джейсон Батлер Гарнер Ґордон Норткотт Ґордон Норткотт
Емі Раян Керол Декстер Керол Декстер пацієнтка лікарні
Джеффрі Пірсон Ган Ган адвокат
Деніс О’Гаре Джонатан Стіл лікар Джонатан Стіл
Френк Вуд Бен Гарріс Бен Гарріс
Мішель Мартін Сенді Сенді
Девід Конті Артур Гатчінс Артур Гатчінс
Рід Бірні Краєр мер Краєр

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Збори[ред. | ред. код]

Кошторис фільму склав 55 млн. $. В обмеженому прокаті з 24 жовтня 2008, в широкому прокаті з 31 жовтня 2008 по 8 січень 2009. В перші вихідні обмеженого прокату фільм зібрав 489,015 $ (20 місце, 15 кінотеатрів), в перші вихідні широкого прокату — 9,351,560 $ (4 місце, 1850 кінотеатрів). Найбільша кількість показів — у 1,896 кінотеатрах одночасно. За час прокату фільм зібрав у світі 113,020,256 $ (53 місце за результатами року), з них 35,739,802 $ в США (80 місце за результатами року) та 77,280,454 $ в інших країнах. В країнах СНД фільм йшов з 15 січня по 4 березня 2009 й зібрав 881,784 $.

Факти[ред. | ред. код]

  • В перекладі з англійської слово, яке надало назву фільмові, — «changeling» значить дитину чарівної істоти — ельфа, троля або феї, — яку ті лишають на заміну викраденої людської дитини.
  • Двічі в фільмі персонаж Анджеліни Джолі, Крістін, промовляє речення: «Ніколи не починай бійку, але завжди закінчуй її». Це той самий вислів, який, за словами капітана Джона Шерідана, казав йому батько, та який звучав у 1990-их роках в серіалі «Вавилон 5» (1994), сценарій якого також було написано Дж. Майклом Стражинськи.
  • В деяких кінотеатрах фільм вийшов у прокат під назвою «Мандрівник» («Nomad»).
  • На роль Крістін Коллінз переглядались Гіларі Свонк та Різ Візерспун.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]