Пітер Кейперс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Кейперс
Петрюс Йозефус Губертюс Кейперс нід. Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers
нід. Petrus Cuypers
нід. Petrus Josephus Hubertus Cuypers
Пітер Кейперс
Народження 16 травня 1827(1827-05-16)
Смерть 3 березня 1921(1921-03-03) (93 роки)
там же
Країна Нідерланди Нідерланди
Навчання Королівська академія витончених мистецтв в Антверпеніd
Діяльність архітектор, ceramics designer
Праця в містах Амстердам, Гронінген, Маастрихт, Бреда, Майнц
Архітектурний стиль історизм, неоготика
Найважливіші споруди Центральний вокзал Амстердама, Рейксмузей
Реставрація пам'яток церкви у Нідерландах і Бельгії
Членство Arti et Amicitiaed
Нагороди
Батько Johannes Hubertus Cuypersd
Брати, сестри Frans Cuypersd і Henricus Hubertus Cuypersd
Діти ·Joseph Cuypersd
CMNS: Пітер Кейперс у Вікісховищі

Пітер Кейперс (нід. Petrus (Pierre) Cuypers; повне ім'я — Петрюс Йозефус Губертюс Кейперс нід. Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers; 16 травня 1827, Рурмонд, Нідерланди — 3 березня 1921, там таки) — нідерландський архітектор, чиє ім'я найчастіше пов'язують з будівлями центрального залізничного вокзалу (188189) та Державного музею (187685) в Амстердамі, що є найбільш репрезентативними в творчості, також автор проектів-будівничий понад 100 церков у Нідерландах і Бельгії, ретельний дослідник і реставратор багатьох нідерландських історико-архітектурних пам'яток.

З життя і творчості[ред. | ред. код]

Пітер Кейперс (уроджений Петрюс Йозефус Губертюс Кейперс) народився 16 травня 1827 року в нідерландському місті Рурмонді. Після навчання в коледжі у рідному місті, 1844 року він переїхав до Антверпена (Бельгія) для вивчення архітектури в Академії мистецтв. Кейперс вчився у Франса-Андріса Дурлета, Франса Ступа і Фердинанда Беркмана — піонерів неоготичної архітектури в Бельгії, і в 1849 році він закінчив Академію.

У 1851 році П. Кейперс повернувся до Рурмонда, де був призначений архітектором міста. У наступному (1852) році він відкрив магазин власних робіт сакрального мистецтва. Кейперс спочатку був під сильним впливом французької архітектури ХІІІ століття, робіт французького архітектора Ежена Віолле-ле-Дюка і праць його друга Йозефа Албердігка Тіма.

По всіх Нідерландах Кейперс збудував велику кількість церков, в яких французький вплив відіграє помітну роль. Найважливіші будови з першого творчого періоду — це церкви св. Ламберта у Вегелі (Veghel) і св. Катаріни в Ейндговені.

Від 1870 року стиль Кейперса змінився під впливом рідної нідерландської готики, а також готичних стилів інших країн.

Петрюс Кейперс виконав значну кількість проектів реставрацій історико-архітектурних, в першу чергу сакральних пам'яток. Його уявлення про реставрацію часто зазнавали критики всередині країни. Одним з таких прикладів неоднозначних підходів архітектора до справи реставрації є випадок із церквою в його рідному Рурмонді, де зодчий замінив оригінальні вежі на нові, спроектовані ним самим.

До найвдаліших зі здійснених реставрацій Кейперса належить комплекс відновлюваних робіт, виконаний архітектором у 1875 році в Майнцському соборі (Німеччина), якому він, крім того, присвятив наукову працю-дослідження «Майнцський собор: його заснування, становлення і розбудова» (нім. «Der Dom zu Mainz, seine Gründung, Erweiterung und Herstellung», Майнц, 1878).

Помер Пітер Кейперс 3 березня 1921 року на батьківщині — в Рурмонді.

Галерея[ред. | ред. код]

Ключові роботи[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]