Радикалцентризм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Радикалцентризм, або радикальний центризм — політична ідеологія яка є сумішшю радикалізму і центризму. Виникла в західних країнах наприкінці XX століття. За основу взята ідеологія центризму, про не обмеження поглядів людини котроюсь ідеологією. Різниця лиш в тому, що радикалцентризм пропонує радикальне вирішення проблем, максимально швидко діяти і безкомпромісність в своїх рішеннях.

Слово радикальний у терміні стосується готовності закликати до фундаментальних реформ інститутів[1]. Слово центризм відноситься до переконання, що справжні рішення вимагають реалізму і прагматизму, а не тільки ідеалізму та емоцій[2].

Девіз радикального центризму — ідеалізм без ілюзій.

Тобто ідеалізм в постановці завдань, але максимально реалістичне розуміння вихідних позицій і усвідомлення того, що жоден з методів не варто відкидати лише тому, що він «не з нашого політичного спектру». Для вирішення тих чи інших завдань радикальні центристи зазвичай запозичують ідеї і з лівих, і з правих підходів, часто поєднуючи їх разом. Наприклад, він може поєднувати прихильність до ринкових механізмів з турботою про соціальну проблематику. Тобто, завдання визначає метод.

Представники[ред. | ред. код]

Певний вплив на радикально-центристську політичну філософію не є безпосередньо політичним. Роберт С. Соломон, філософ з радикально-центристськими інтересами, виділяє ряд філософських концепцій, що підтримують рівновагу, примирення або синтез. Серед них:

  • концепція Конфуція «ren» (людяність);
  • концепція «середньої» Аристотеля;
  • концепція гуманізму Еразма і Монтена;
  • еволюційне бачення історії Віко;
  • прагматизм Вільяма Джеймса і Джона Дьюї;

Література[ред. | ред. код]

  • White, Courtney (2017). Grassroots: The Rise of the Radical Center and The Next West. Dog Ear Publishing. ISBN 978-1-4575-5431-5.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Halstead, Ted. (2001). The radical center : the future of American politics (вид. 1st ed). New York: Doubleday. ISBN 0-385-50045-9. OCLC 46449033. 
  2. Avlon, John P., (2004). Independent nation : how the vital center is changing American politics (вид. 1st ed). New York: Harmony Books. ISBN 1-4000-5023-5. OCLC 52757341.