Роберто Аланья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберто Аланья
Roberto Alagna
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 7 липня 1963(1963-07-07) (60 років)
Місце народження Кліші-су-Буа, Франція
Роки активності 1988 — тепер. час
Громадянство Франція Франція
Професія оперний співак
Співацький голос тенор
Інструменти вокал[d]
Жанр Опера, популярна музика
Лейбли Deutsche Grammophon
Нагороди
офіцер ордена Почесного легіону Кавалер ордена Почесного легіону
robertoalagna.net
CMNS: Файли у Вікісховищі

Робе́рто Ала́нья (фр. Roberto Alagna; *7 липня 1963, Кліші-су-Буа, Франція) — французький співак італійського походження (тенор).

Ранні роки[ред. | ред. код]

Роберто Аланья народився в Кліші-су-Буа у Франції в родині сицилійців. Переглянувши деякі фільми з Маріо Ланца, вирішив перевірити себе в опері. Навчався музиці з 10 років, не припинивши своє захоплення легкою музикою. Існує припущення, що Роберто відкрив свої таланти далеко не в малому віці. Підлітком працював хіба що не рознощиком піци, підробляючи в барах Парижа. До оперної школи Парижа вступив 1987 року.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після перемоги 1988 року на міжнародному вокальному конкурсі Лучано Паваротті в Модені Аланья дебютував у партії Альфреда в «Травіаті». Це відбулось у Великій Британії. Із цією роллю він виступав на найкращих сценах світу - Ла Скала, Ковент-Гарден, Віденська опера, Метрополітен-опера. Значне місце в кар'єрі співака займає кінематограф. Фільм-опера «Тоска», що вийшов на екрани 2001 року й мав колосальний успіх, став першим фільмом для тенора.

За нетривалі роки своєї творчості зібрав багато нагород і навіть державний орден Французької республіки «За заслуги». Альбоми «Roberto Alagna Chante Luis Mariano» й «Sicilien» розійшлися накладом понад 100 000 примірників і дістали платиновий сертифікат у Франції[1].

Також Роберто бере активну участь у міжнародних заходах: концерт з нагоди вручення Нобелівської премії миру, концерт «Майкл Джексой і друзі», концерт на підтримку людей у Косово, концерт на честь ювілею англійської королеви.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Флоренс Лансьєн - перша дружина Роберто померла від пухлини головного мозку 1994 року. У нього лишилася єдина дочка, яка народилась у 1992 році. Друга дружина Аланьї - сопрано Анджела Георгіу, з якою він одружився 1996 року. Разом вони записували дуети, грали в різних оперних постановках й випустили альбом «Duets & Arias», який посів 42-е місце в UK Albums Chart[2]. Зіграли в екранізації «Тоска» Пуччіні французького режисера Жако Бенуа. У жовтні 2009 року Роберто повідомив газеті Ле Фігаро про розлучення з Анджелою.

У березні 2011 Георгіу й Аланья оголосили про поновлення співпраці.

Скандал у Ла Скала[ред. | ред. код]

2006 року трапився скандал з Аланья в «Ла Скала». Під час виконання арії Радамеса публіка обсвистала тенора, й він покинув сцену, махнувши рукою. Тоді на сцену вивели Антонелло Поломбі, який не встигнувши перевдягнутися й продовжив співати в джинсах і футболці, не звертаючи уваги на розгніваних глядачів. Скоріш за все, причиною невдоволення стали нещодавні слова Аланьї про надвеликі «запити» глядачів «Ла Скала». Роберто так пояснив журналістам: «Я співав по всьому світі, але перед теперішніми глядачами я відчував, ніби перебуваю в іншому світі».

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Les Albums Platine
  2. Страница дуету на сайті The Official UK Charts Company.

Посилання[ред. | ред. код]

У соціальних мережах[ред. | ред. код]