Рубіж. Грубешівська операція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"Рубіж. Грубешівська операція" - документальний фільм про спільну боротьбу українських та польських повстанців проти радянських окупантів у 1946 році. Фільм створено компанією UM-Group Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Прем'єра відбулася 28 травня 2019 року під час 48-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість»[1]. Того ж року фільм посів ІІІ місце в номінації «Повнометражний документальний фільм» Національної програми Рівненського МКФ «Місто Мрії»[2]. Також фільм було включено до конкурсної програми фестивалю Niepokorni Niezłomni Wyklęci у Польщі.[3]

Телепрем'єра фільму відбулася 12 січня 2020 на телеканалі Еспресо[4]. У березні 2020 року стрічку виклали у вільний доступ[5].

Синопсис[ред. | ред. код]

Рубіж. Грубешівська операція
Режисер Олеся Моргунець-Ісаєнко
Продюсер Артем Денисов
Сценарист Тарас Лазер
У головних
ролях
Тарас Лазер, Андрій Мостренко, Віктор Лафарович, Михайло Кукуюк, Катерина Білик, Катерина Качан, Михайло Гронський, Володимир Зозуля
Оператор Євгеній Кирей
Композитори Оксана Моргунець, Максим Паламарчук, Ірина Лазер і гурт Mavka
Кінокомпанія UM-Group Production
Рік 2019
Дата виходу 28 травня 2019
Кошторис ₴ 3 468 235

Фільм-діалог відтворює думки та погляди повстанця УПА Євгена Штендери та польського партизана АК (Армії Крайової) Мар'яна Ґолемб'євскі. Ці загартовані боями воїни ведуть запеклу суперечку про історію своїх народів у ХХ столітті і, зокрема, у період з 1939 до 1946 року, коли вони хоробро билися проти окупантів і коли їх катувало радянське НКВД та німецьке СС. У жахливому вирі нескінченних битв на всі фронти УПА та АК, зрештою, зіштовхувалися і між собою. Та після років взаємної озлобленості українці й поляки нарешті усвідомили жахливу зовнішню імперіалістичну загрозу, порозумілися і разом почали боротися з загарбниками. У ніч на 28 травня 1946 року була проведена вдала атака на підконтрольне НКВД місто Грубешіводна з найбільших військових операцій, які УПА здійснила спільно з наступниками АК, польськими повстанцями з ВіН (Воля і Незалежність).

Посилання[ред. | ред. код]

Рубіж. Грубешівська операція на сайті Державного агентства України з питань кіно

Рубіж. Грубешівська операція на сайті DzygaMDB

Рубіж. Грубешівська операція у соцмережі Facebook

Рубіж. Грубешівська операція у соцмережі YouTube

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Підгора-Гвяздовський, Ярослав (31 травня 2019). (Column) Ще не вмерла і nie zginela. detector.media (укр.). Процитовано 25 лютого 2021.
  2. Фільми про Василя Стуса і Тараса Шевченка поділили перше місце на Рівненському міжнародному кінофестивалі. dreamcity.org.ua (укр.). Процитовано 25 лютого 2021.
  3. Wyniki selekcji do konkursów Festiwalu Filmowego NNW 2020! – Festiwal NNW (pl-PL) . Процитовано 25 лютого 2021.
  4. В ефірі "Еспресо" - прем’єра унікального фільму про співпрацю УПА та АК у Другій світовій війні - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 25 лютого 2021.
  5. Документальний фільм «Рубіж. Грубешівська операція» виклали у вільний доступ. dergkino.gov.ua. Архів оригіналу за 20 червня 2021. Процитовано 25 лютого 2021.