Руджеро де Лаурія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Руджеро Лаурія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руджеро де Лаурія
араг. Rocher de Lauria
Пам'ятник Руджеро Лаурії в Барселоні
Народився 17 січня 1245(1245-01-17)
Лаурія, Сицилійське королівство
Помер 19 січня 1305(1305-01-19) (60 років)
Косентайна, Арагонське королівство
Громадянство Арагонське королівство
Діяльність військовик
Учасник War of the Sicilian Vespersd
Титул граф Мальти
Посада Admiral of the Royal Navy of the Lord King of Aragond
Військове звання адмірал
Батько Riccardo di Lauriad[1]
Мати Bella d'Amichid[1]
Родичі Roger de Llúriad
Діти Margarida de Llúriad, Ilaria de Lauriad[1], Beatriz de Lauria, Señora de Cocentainad[1] і Jofredina de Lloria i Lanciad[1]

Руджеро де Лаурія (італ. Ruggiero di Lauria, сиц. Ruggeru di Lauria; араг. Rocher de Lauria, кат. Roger de Llúria, 17 січня 1245 — 19 січня 1305) — калабрійський адмірал на службі Арагонської корони, важливий учасник подій Сицилійської вечірні, хрестового походу проти Педро III і боротьби за Сицилію між братами Альфонсом Арагонським і Хайме Сицилійським.

Біографія[ред. | ред. код]

19 квітня 1283 року призначений великим адміралом в новому арагонському уряді Сицилійського королівства, що постав в результаті заколоту Сицилійська вечірня проти французів. У значній мірі завдяки його таланту флотоводця не відбулася інтервенція Карла Анжуйського і, пізніше, його сина Карла Салернського (Карла II) на Сицилію, а також були відрізані шляхи сполучення анжуйців з Північною Африкою, де вони отримували данину. Взяв в полон Карла Салернського у битві біля Неаполя. Пізніше саме його перемога на морі над флотом Філіпа III змусила французів припинити так званий «хрестовий похід» проти Педро III Арагонського. Далі він брав участь в боротьбі за владу між Альфонсо Арагонським і його братом Хайме Сицилийським на стороні першого, тобто на цей раз його дії були спрямовані вже проти Сицилії. За свої успішні дії 1300 року отримав титул графа Мальти і Гоцо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Pas L. v. Genealogics.org — 2003.

Посилання[ред. | ред. код]