Рудольф I (герцог Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудольф I
Народився 4 жовтня 1274(12741004)
Базель
Помер 21 серпня 1319
Англія
Країна Duchy of Upper Bavariad
Діяльність аристократ
Знання мов німецька
Титул герцог Верхньої Баварії
Термін 1294—1317 роки
Попередник Людвіг II
Наступник Людвіг IV
Конфесія католицтво
Рід Віттельсбахи
Батько Людвіг II[1]
Мати Матильда Габсбург[1]
Брати, сестри Людовик IV[1], Агнеса Баварськаd і Матильда Баварська[d]
У шлюбі з Мехтильда Нассауська
Діти 4 сина і 2 доньки

Рудольф I Затинака (*Rudolf I der Stammler, 4 жовтня 1274 — 21 серпня 1319) — герцог Баварії та пфальцграф Рейнський у 12941317 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Походив з династії Віттельсбахів. Старший син Людвіга II, герцога Баварії та пфальцграфа Рейнського, від третього шлюбу з Матильдою, донькою Рудольфа I Габсбурга, короля Німеччини. Народився у 1274 році у Базелі. Дитинство провів разом з батьком в Ландсгуті. Потім перебрався до Гейдельсбергу, столиці пфальграфства.

Володарювання[ред. | ред. код]

Після смерті батька в 1294 році разом з братом Людвігом успадкував Верхню Баварію та пфальцграфство Рейнське. Втім до 1296 року регентшею була їх мати — Матильда Габсбург. 1294 року Рудольф I оженився на доньці графа Нассау.

У конфлікті за корону Німеччини Рудольф I підтримав тестя Адольфа Нассауського проти свого стрийка Альбрехта Габсбурга. Брав участь у битві при Гельгаймі, де Адольф зазнав поразки, після чого Альбрехт став новим королем Німеччини.

14 жовтня 1300 Рудольф I разом з архієпископами Кельнським, Трірським, Майнцським зустрівся на березі Рейну в Гаймбасі, де вони уклали союз, спрямований проти короля Альбрехта I. Втім останній перейшов у наступ, захопивши пфальцграфство Рейнське. Рудольф I не чекав такої спритності від супротивника, тому невдовзі здався. Йому довелося погодитися на те, що його молодший брат Людвіг, який виховувався у Відні став співволодарем герцогства.

У 1308 році після вбивства Альбрехта I його небожем Іоганном Рудольф I планував висунути свою кандидатуру на посаду короля, проте цьому завадив Петро фон Аспельт, архієпископ Майнцький. На нових виборах короля Німеччини Рудольф I проголосував за Генріха, графа Люксембуруг.

У 1310 році він брав участь у поході Генріха VII до Італії, де той домовився з папою римським Климентом V про терміни коронації в якості імператора Священної Римської імперії, проте швидко звідти повернувся у зв'язку зі смертю свого родича Стефана I, герцога Нижньої Баварії. Намагався стати опікуном його малолітніх синів, проте Рудольфа I випередив брат Людвіг IV.

У Рудольфа I склалися складні стосунки з молодшим братом Людвігом IV, і в 1310 році брати домовилися розділити герцогство: Рудольфу повинен був відійти Мюнхен, а Людвігу — Інгольштадт. Рудольф I отримав Рейнське пфальцграфство і території в баварському Нордгау на північ від річки Дунай з центром в місті Амберг. Оскільки цей регіон був політично пов'язаний з Рейнським пфальцграфством, він отримав назву Верхній Пфальц («Oberpfalz») на відміну від Нижнього Пфальца, розташованого на берегах Рейну. 1312 року разом з братом стає опікуном родича Генріха XV. Активність Габсбургів в Нижній Баварії привела до того, що в 1313 році брати відмовилися від розділу і домовилися спільно протистояти експансії Габсбургів.

На виборах 1314 року у Франкфурті-на-Майні Рудольф I проголосував не за свого брата, а за його опонента — Фрідріха Австрійського, в результаті чого в Німеччині виявилося відразу два обраних короля, між якими почалася війна. У 1317 році Рудольф I за домовленістью з Людвігом IV відмовився від управління володіннями на користь брата, поки не вирішиться конфлікт між Людвігом IV і Фрідріхом. Слідом за цим рушив до Англії, де помер у 1319 році.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Мехтільда, донька Адольфа, короля Німеччини.

Діти:

  • Людвіг (1297—1311)
  • Адольф (1300—1327), пфальцграф Рейнський
  • Рудольф (1306—1353), пфальцграф Рейнський
  • Рупрехт (1309—1390), пфальцграф Рейнський
  • Матильда (1312—1375), дружина Іоганна III, графа Спонгейма
  • Анна (1318—1319)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alois Schmid: Rudolf I. (der Stammler). In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 22, Duncker & Humblot, Berlin 2005, ISBN 3-428-11203-2, S. 182 f