Рязанський трамвай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рязанський трамвай
Країна  Росія і  СРСР
Місто Рязань
Дата відкриття 2 січня 1963
Дата закриття 15 квітня 2010
Вартість проїзду 3 крб.
Основні типи рухомого складу КТМ/КТП-2, РВЗ-6, КТМ-5 і 71-608
Ширина колії 1524 mm track gauged
Електрифікація 550 V DC railway electrificationd
Схема маршрутів

CMNS: Рязанський трамвай у Вікісховищі

Рязанський трамвай — скасований вид громадського транспорту в Рязані. Трамвайна лінія розташовувалася на околиці й служила для зв'язку з нафтопереробним заводом.

Особливістю Рязанського трамвая було те, що на момент його пуску в 1963 році в місті вже існувало тролейбусне сполучення.

Історія[ред. | ред. код]

У 1960 році в передмісті Рязані побудували нафтопереробний завод в районі, де не була розвинена транспортна інфраструктура. Щодня на підприємство було необхідно доставляти тисячі людей, тому побудували трамвайну лінію. Вона проходила по вулиці Чернівецькій (тоді називалася проспект Ентузіастів), з'єднала завод з районом Міська Роща. Номери маршрутів не виставлялися. Замість них були таблички з написами: Ц-ЛІТ, ТЕЦ, ЗХВ.

Трамваї 71-608 на кінцевій станції «Площа 50-річчя Жовтня»
Трамвай на лінії

Лінія була побудована підприємством для власних потреб, до 1990-х років рязанський трамвай був один з підрозділів Рязанського НПЗ. Вагони слідували до кільця ТЕЦ, до далекого кільця ЗХВ вагони ходили за розкладом. У вихідні дні частина трамваїв їздила до розворотного кола Центроліт.

Спочатку на трамвайній лінії використовували вагони КТМ / КТП-2, а також невелику кількість трамваїв РВЗ-6. У 1977—1983 роках на зміну їм прийшли КТМ-5.

В кінці вісімдесятих — початку дев'яностих років наполовину був оновлений рухомий склад (було закуплено 11 вагонів). З погіршенням економічної ситуації трамвай виявився на межі вимирання. У 1991 році проїзд в трамваї став коштувати 3 рублі, ніяких пільг не було. Рязанський нафтопереробний завод був куплений Тюменською нафтовою компанією. Новий власник вирішив позбутися непрофільних активів заводу, в тому числі й трамваїв. Муніципалітет не захотів приймати трамвайне господарство на свій баланс, і трамвай перетворився в комерційне підприємство ЗАТ «Рязанський трамвай». У 2006 році закрили ділянку лінії від ТЕЦ до заводу «Хімволокно» у зв'язку з ліквідацією останнього.

До початку 2007 року фінансовий стан ЗАТ «Рязанський трамвай» стало критичним. 25 січня трамвайний рух було зупинено. 26 січня між ЗАТ «Рязанський трамвай» і міською владою відбулася нарада, було підписано угоду про передачу трамвайного господарства у власність міста. 28 січня трамвай відновив свою роботу.

У вересні 2009 року рязанський випуск на лінію був скорочений до двох вагонів, траса трамвая була продубльована автобусним маршрутом «16А».

15 квітня 2010 року трамвайний рух в Рязані було скасовано. На момент закриття системи проїзд коштував 8 рублів. Трамвайні колії були розібрані у 2014 році. В кінці 2016 роки було знесено колишнє трамвайне депо, на його місці розташовується ЛШМД.

Система рязанського трамвая складалася з однієї лінії:

Площадь 50-летия Октября
Улица Островского
Трамвайное депо
в депо
Школа
Посёлок Южный
Московское шоссе
Сысоево
Завод Центролит
Трест «Нефтехим»
Нефтезавод
Промбаза
Катализаторная фабрика
РУМПП
Новорязанская ТЭЦ
ТСЦ
Эстакада
Завод «Химволокно»

Трамвайная система на карте города

Відгалуження в бік депо розташовувалося між зупинками Трамвайне депо і Школа на вулиці Гоголя.

Рухомий склад[ред. | ред. код]

  • КТМ / КТП-2 (з 1963 по 1977—1981 роки)
  • РВЗ-6 (з 1971—1973 по ? роки)
  • КТМ-5 (з 1977—1981 року по 2010 рік)
  • 71-608К (з 1994 року по 2010 рік)

Перспективи розвитку[ред. | ред. код]

У генеральному плані розвитку міста Рязані передбачена побудова і відкриття системи швидкісного трамвая.

У квітні 2010 року начальник управління економічного розвитку Адміністрації міста підтвердив[1], що будівництво високошвидкісної лінії метротрама включено в довгостроковий план. Прозвучала пропозиція використовувати традиційні трамвайні лінії в туристичних цілях.

6 квітня 2012 року, голова комітету Державної Думи з транспорту на виїзному засіданні в Рязані зазначив, що трамвайне сполучення в місті необхідно відродити.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. I'll be back: рязанский трамвай может вернуться / Транспорт / Новости Рязани — город Рязань на городском сайте RZN.info. Архів оригіналу за 24 квітня 2010. Процитовано 18 грудня 2020.
  2. Рязанский трамвай нужно возродить, считает председатель транспортного комитета Госдумы

Посилання[ред. | ред. код]