Сагайдаковський Андрій Валеріанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Валеріанович Сагайдаковський
Андрій Сагайдаковський
Народження 17 квітня 1957(1957-04-17) (67 років)
Львів
Національність українець
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Жанр живопис
Навчання Львівський політехнічний інститут
Діяльність художник
Роки творчості 1990—донині

Андрій Валеріанович Сагайдаковський (нар. 17 квітня 1957, Львів) — український художник, учасник багатьох мистецьких виставок. Працює в царині живопису і практикує незвичну техніку, втілюючи живописні ідеї на килимках, доповнюючи їх власними висловлюванями. Андрій є одним з найбільш іронічних сучасних українських художників, який знаходить незвичні ракурси повсякденних тем.[1] Представник Нової хвилі.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Народився у Львові. Батько — Валеріан Ананійович, архітектор, мати — Софія Семенівна, викладачка німецької мови. Закінчив Львівську спеціалізовану школу № 8 (тепер — ліцей № 8 Львівської міської ради) з поглибленим вивченням німецької мови, засновану ще 1818 року як німецьку гімназію. За настійною порадою батька вступив на факультет архітектури Львівського політехнічного інституту з дозволом після його закінчення самостійно обрати свій подальший життєвий шлях. Під час навчання брав також приватні уроки живопису у Карла Звіринського та у Романа Сельського — учня відомого французького художника Фернана Леже. Вчителі ніколи не втручалися в задуми молодого художника, лише відповідали на його численні запитання, пояснювали чисте кольорознавство — яка фарба з якою поєднується і який у тому сенс.[2] Після закінчення інституту у 1979 році Андрій тривалий час шукав своє місце у мистецтві, свій стиль і техніку. Перший вихід «на люди» відбувся у 1990 році. Відчуваючи вільний вітер від початого розвалу імперії львівська творча молодь спромоглася організувати у тодішньому музеї Леніна виставку з провокативною назвою «Дефлорація». Вже тоді було очевидно: перед нами серйозний, самостійний майстер з особливим драматичним сприйняттям світу, наповнюючим сенсом і значенням ті «фрагменти буття», з яких, по суті, і складається життя.[3] У подальшому житті Сагайдаковський брав участь у численних виставках, як в Україні, так і за кордоном.[1][4] Андрій Сагайдаковський належить до тісної групи львівських художників-новаторів, до складу якої Андрій та Петро Гуменюки, Олег Капустяк, Влодко Кауфман. Вони продовжують творити мистецьке обличчя Львова на гуманістичних засадах любові і добра. Для творчого натхнення нерідко пускаються в мандри, учасники культурологічно-екологічної експедиції Дністер.

Мистецькі пріоритети[ред. | ред. код]

Пошук власного стилю для художника був тяжкий, через сумніви деякі свої роботи він знищив. Прихід до текстових висловлювань, які є ключем до розуміння усієї його творчості, відбувся завдяки видкам, коли приходило розуміння необхідності пояснювати недосвідченому глядачеві без допомоги критика суть намальованого. Тексти на роботах Андрія Валеріановича є не просто підписом, хоч і дублюють його, але їх змістовою складовою. Але найбільшою особливістю творчості художника є використання старих килимів. У скрутні 9О-і роки XX століття художники просто не мали на чому малювати. Випадковий старий килимок стався Андрєві до пригоди і далі вже праювати на них подобалося. Дитячий образ Не мале місце у творчості художника займає дитячий образ — саме за допомогою нього Сагайдаковському вдається зайняти місце поза виміром «дорослого» та «серйозного» світу та дати волю нестримній фантазії на межі з вседозволеністю[1]. У 2007 році, до 100-століття Львівської галереї мистецтв, відбулася виставка під назвою «Реанімація» як своєріжний діалог між старим і новим мистецтвом. Андрій Сагайдаковський представив на ній свою ремімісценцію на картину невідомого художника голландської школи XVII століття. «Неминучість запозичення і цитування — діагноз, поставлений постмодернізмом мистецтву. Пройшовши етап тотального сприйняття і брутального протесту перед цим фактом, художник знайшов і показав нескінченість нового, що може народитися з фрагменту старого».[5]

Участь у виставках[ред. | ред. код]

Персональні виставки[ред. | ред. код]

Із моменту відкриття Павлом Гудімовим київського арт-центру «Я Галерея», Сагайдаковський щороку презентує персональні виставки, а також бере участь у групових проєктах арт-центру. Персональні виставки відбувалися також у Варшаві, Львові, Києві, Дніпрі.

Творче кредо[ред. | ред. код]

Я живу тут і тепер: тут, де мушу зробити те, що мене вражає, дратує або подобається — все, що на мене діє.

Відзнаки[ред. | ред. код]

У 2012 році Андрій Сагайдаковський став лауреатом премії Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва «ARSENALE AWARDS 2012» у номінації «Відкриття».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Київ. Мистецький Арсенал
  2. Андрій Сагайдаковський: Пустоти — це можливість
  3. Скляренко, 2016, с. 213.
  4. Андрій Сагайдаковський: щасливе життя, живопис
  5. Сусак, 2007, с. 46.
  6. Strangetime. Andriy Sagaidakovsky
  7. Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!. artarsenal.in.ua. Мистецький арсенал. 18 вересня 2020. Архів оригіналу за 28 травня 2023. Процитовано 18 листопада 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сусак В. Андрій Сагайдаковський // Реанімація. Проект. Альбом Львівської галереї мистецтв. — Львів : Львівська галерея мистецтв, 2007. — С. 46.
  • Скляренко Г. Про складність простих речей: Андрій Сагайдаковський // Сучасне мистецтво України. Портрети художників. — Київ : ArtHuss, 2016. — С. 213—228. — ISBN 978-617-7110-17-9.

Посилання[ред. | ред. код]